Obavijesti

News

Komentari 34

Vinki Cetinski nad glavom visi još tužbi Danka Končara

Vinki Cetinski nad glavom visi još tužbi Danka Končara

Samo gospođa Cetinski sa suradnicima duguje Končaru 19,6 milijuna kuna. Doznajemo da se na sudu u Puli protiv nje vodilo još 27 postupaka

VIDEO

Nakon gotovo čitavog desetljeća pravomoćni sudski epilog dobio je jedan od sudskih postupaka u kojoj su se na suprotstavljenim stranama našli bivši poslovni partneri Vinka Cetinski, nekadašnja doministrica turizma, i Danko Končar, vlasnik Kermas ulaganja.

Riječ je o sporu u kojemu su se rasvjetljavale moguće zloporabe prilikom kupnje i prodaje nekretnina za Kermas ulaganja, a u kojima je Končar oštećen za milijunski iznos. Kako piše Glas Istre, Županijski sud u Puli u siječnju je odbacio žalbe Vinke Cetinski, Željana Hrvatina te Borisa i Marina Sorga i potvrdio presudu Općinskog suda u Puli iz lipnja 2019. godine. Prema toj presudi, četvorka je dužna Končarovoj tvrtki solidarno isplatiti više od 19,6 milijuna kuna.

POGLEDAJTE VIDEO: Video vijesti

Pokretanje videa...

Video vijesti 11.02.2021. 01:19

Vinka Cetinski, nekadašnja doministrica turizma, bila je osoba od povjerenja Danka Končara, kojoj je povjerio mjesto direktorice tvrtke Kermas ulaganja. Osnovana je krajem 2007. s ciljem poslovanja nekretninama na području Istre i Dalmacije. Njezina zadaća bila je pronalazak potencijalno isplativih nekretnina te o njima izvještavati Končara, a on je trebao osigurati novac za njihovu kupnju. Odvjetnik Željan Hrvatin trebao se pobrinuti da pravno sve “štima”, dok su Boris i Marin Sorgo bili suvlasnici rovinjske agencije za promet nekretninama.

Zbog osobnih odnosa koje je imao s obitelji Cetinski i povjerenja u direktoricu Kermas ulaganja, Končar nije dodatno provjeravao informacije o cijeni zemljišta koje mu je ona davala. Četvorka je to iskoristila kako bi muljali na vrijednostima isplaćenih nekretnina, odnosno u kupoprodajne ugovore su upisivali veću vrijednost od one koju su dogovorili s prodavateljima.

Tako su realizirali 35 ugovora, a višak novca koji im je Končar uplatio za nekretnine međusobno su podijelili.

Osim što Končaru moraju vratiti iznos od 16,5 milijuna kuna, moraju mu nadoknaditi i troškove postupka u iznosu od više od 3,1 milijun kuna.

Zloporaba ovlasti: Nastavlja se suđenje Mirku i Vinki Cetinski
Zloporaba ovlasti: Nastavlja se suđenje Mirku i Vinki Cetinski

- Da, ovo je prva pravomoćna presuda te je i ovršna - potvrdio nam je odvjetnik Goran Veljović, koji u sporovima zastupa oštećenika Kermas ulaganja.

Nije želio komentirati druge sudske postupke s obzirom na to da su još u tijeku. A njih je zaista bilo mnogo. Kako smo neslužbeno doznali, samo na Općinskom sudu u Puli Vinka Cetinski imala je čak 28 sudskih postupaka. Uglavnom je riječ o građanskim parnicama, no ima i kaznenih predmeta. Osim Vinke, postupci su se vodili i protiv njezina supruga Mirka Cetinskog te sinova, pjevača Tonyja i Mattea Cetinskog.

Bitno je napomenuti i da su u kaznenim predmetima uglavnom nepravomoćno oslobođeni krivnje za djela za koja su ih teretili, no u građanskim parnicama Cetinski lošije stoje.

Osim što je Končar pravomoćno dobio spor na Općinskom sudu u Puli, u siječnju 2017. nepravomoćno je dobio postupak na Trgovačkom sudu u Pazinu. Prema presudi tog suda, Vinka Cetinski mora Kermas ulaganjima isplatiti 66 milijuna kuna, odnosno 9,1 milijun eura s kamatama na račun pričinjenja imovinske štete.

Suđenje trajalo godinama: Cetinski i osuđena trojka mora Končaru vratiti 19,6 milijuna kn
Suđenje trajalo godinama: Cetinski i osuđena trojka mora Končaru vratiti 19,6 milijuna kn

U ovoj je parnici solidarno tužen i Mirko Cetinski, no sud je tužbeni zahtjev prema njemu u cijelosti odbacio kao neosnovan. Od njega su Kermas ulaganja tražila dodatnih 11,6 milijuna kuna. Istom presudom sud je odbio tužbeni zahtjev prema kojemu bi Vinka Cetinski tužitelju trebala isplatiti još 2,5 milijuna eura. Prebijanjem troškova postupka naloženo je Končaru da bračnom paru Cetinski nadoknadi parnični trošak u iznosu od 157.032 kune.

U obrazloženju presude stoji da nema dokaza da je Vinka Cetinski svjesno i s namjerom nanijela štetu Končarevoj tvrtki. Ipak, sud je smatra odgovornom za štetu jer nije “postupala s pozornošću urednog i svjesnoga gospodarstvenika, tražila na uvid ugovore o kupoprodaji nekretnina i provjeravala cijenu nekretnina kupljenih za projektna društva”. Na ovu presudu žalile su se obje strane i žalba još nije riješena.

cetinski

Supružnike Vinku i Mirka Cetinskog teretio je i Uskok za krivotvorenje isprava i poticanja dvoje poreznika iz Rijeke na zloporabu položaja. Taj se postupak vodio na Županijskom sudu u Rijeci. Svih četvero optuženih nepravomoćno su oslobođeni krivnje u veljači 2017. godine. Uskok je tvrdio da su supružnici predali falsificirane dokumente u poreznom nadzoru.

U slučaju Mirka Cetinskog radilo se o “nevjerodostojnoj pismenoj oporuci i darovnici” kojom mu roditelji daruju i ostavljaju u nasljedstvo ušteđevinu od 460.000 DEM (bivša njemačka marka) i 405.000 američkih dolara te šumu u Rovinju. Sporna je bila i oporuka majke Vinke Cetinski kojom njoj, Mirku Cetinskom, i dvojici unuka ostavlja u nasljedstvo 420 tisuća eura, kuću u Novigradu i mramor.

Supružnici Cetinski oslobođeni krivnje za falsificiranje isprava
Supružnici Cetinski oslobođeni krivnje za falsificiranje isprava

Tužio je Končar i sinove svoje bivše poslovne partnerice, Tonyja i Mattea Cetinskog te nepravomoćno izgubio. Općinski sud u Rovinju je, u prosincu 2018. godine, odbacio tužbu u kojoj je Končar tražio da sud poništi ugovor o darovanju iz 2007. i aneks ugovora iz 2009., kojima je Mirko Cetinski svojim sinovima Tonyju i Matteu darovao kuće u mjestu Radetići kraj Kringe.

Osim što je rovinjski sud odbio tužbeni zahtjev Kermasa, ta tvrtka mora Mirku i Matteu Cetinskom nadoknaditi 375.000 kuna na ime parničnog troška, a isti iznos duguju i Tonyju Cetinskom.

Njemu je protekla godina bila vrlo teška jer je, kao i ostali estradnjaci, zbog epidemije ostao bez prihoda. Kako bi 
namaknuo sredstva za financiranje nastupa na ovogodišnjoj Dori morao je podići i kredit! Ipak, sav trud mogla bi pokvariti afera nakon što smo otkrili da je Kristijan Kiki Rahimovski, koji nastupa s Tonyjem ove subote, nedavno pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu 
zbog prijetnje bivšoj supruzi. Rahimovski autorski potpisuje i pjesmu “Zapjevaj, sloboda je”, koju bi dvojac trebao zajedno izvesti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...