News

Komentari 65

Vinko Martinović Štela uhićen u Mostaru: Hrvatska je za njim raspisala tjeralicu zbog ubojstva

Vinko Martinović Štela uhićen u Mostaru: Hrvatska je za njim raspisala tjeralicu zbog ubojstva

Martinoviću je dokazana krivnja da je s pripadnicima svoje jedinice u ožujku 1996. upao u stan Jasmine Đukić na zapadnoj, većinski hrvatskoj strani Mostara. Vlasnicu su ubili kako bi se domogli njenog stana

U Mostaru je danas uhićen Vinko Martinović Štela za kojim je bila raspisana tjeralica zbog ubojstva Mostarke 1996.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Mostaru uhitili Vinka Martinovića Štelu za kojim je bila raspisana tjeralica iz Hrvatske zbog ubojstva Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine, potvrđeno je za Klix.ba.

Martinović je od 2016. godine bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je uspio pobjeći iz zemlje svega nekoliko sati prije izricanja presude. Hrvatska je tada raspisala međunarodnu tjeralicu, a Martinović ima i državljanstvo BiH i Hrvatske.

Prošle godine Vrhovni sud Republike Hrvatske povisio je na 10 godina kaznu haškom osuđeniku Vinku Martinoviću Šteli proglašenom krivim zbog ubojstva Jasmine Đukić 1996. godine u Mostaru. Nakon što je prvo dobio sedam godina zatvora, tužiteljstvo se žalilo i tražilo strožiju kaznu.

Nakon četiri ponovljena suđenja Martinoviću je dokazana krivnja da je s pripadnicima svoje jedinice u ožujku 1996. upao u stan Jasmine Đukić na zapadnoj, većinski hrvatskoj strani Mostara. Vlasnicu su ubili kako bi se domogli njenog stana, a nekretninu su kasnije prodali.

Prije toga Martinović je odslužio kaznu od 18 godina zatvora na koliko ga je Haški sud osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine. U zatvoru je proveo dvije trećine kazne, te je u siječnju 2012. pušten na slobodu.

Međutim, protiv njega je, tada na snazi međunarodna tjeralica raspisana po nalogu zagrebačkog Županijskog suda, na kojem je još od 1998. optužen za ubojstvo žene u Mostaru.

Martinović je te godine za ubojstvo Jasmine Đukić bio nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, a suoptuženi Dragan Raspudić na sedam godina. Uoči čitanja presude Martinović je rekao da je u optužnici jedino istinito njegovo ime i prezime.

Vrhovni sud Republike Hrvatske pet dana prije Martinovićeva izručenja Haškom sudu u kolovozu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. U međuvremenu je Raspudić za ubojstvo Jasmine Đukić pravomoćno osuđen na 10-godišnju zatvorsku kaznu koju je odslužio, piše Klix.

Najčitaniji članci