News

Komentari 0

Vinkovci dobili sustav javnih bicikala: 'Želimo promovirati biciklizam u gradu za sve'

Vinkovci dobili sustav javnih bicikala: 'Želimo promovirati biciklizam u gradu za sve'

Cijena je pet kuna za pola sata vožnje, a godišnja karta  200 kuna, uz mogućnost svakodnevnog korištenja bicikla od pola sata, što smatraju, je pristupačno svim građanima

Na tri mjesta u gradu Vinkovčanima su od srijede dostupni javni bicikli za koje gradske vlasti ističu da će, osim što će biti od koristi za promet, pridonijeti da Vinkovci budu još čišći i zeleniji grad. 

- Dobili smo priliku da kroz ovaj projekt napravimo jednu lijepu priču kroz koju ćemo još jednom promovirati biciklizam u gradu te pridonijeti zelenijem i čišćem okolišu i okružju u kojem živimo. Dajemo priliku da naši sugrađani, ali i drugi koji se nađu u Vinkovcima mogu iznajmiti bicikl i voziti ga na području grada te, ako već nisu, isprobati i električni bicikl - rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Stanice s javnim biciklima zasad su postavljene ispred pošte u Reljkovićevoj ulici, na Trgu kralja Tomislava kod željezničkog kolodvora te u parku Lenije.

Direktor Sustava javnih bicikala Nextbike Ante Gustin rekao je da se korisnici prije uporabe bicikla moraju registrirati u aplikaciju Nextbike, skenirati broj bicikla i platiti, čime se bicikl otključava. Cijena je pet kuna za pola sata vožnje, a godišnja karta  200 kuna, uz mogućnost svakodnevnog korištenja bicikla od pola sata.

Po riječima voditelja projekta Josipa Barišića iz Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA , vrijednost projekta je 656.000 kuna, a financiran je 40 posto europskim novcem preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te 60 posto iz gradskog proračuna.

- Cilj je potaknuti građane na zdraviji način prijevoza, smanjiti emisiju CO2 u gradu i promet u gradu, ali i povezati željeznički i autobusni prijevoz s biciklističkim prijevozom - poručio je Barišić.

Najčitaniji članci