Obavijesti

News

Komentari 0

Visoki vodostaj omogućio žitnoj lađi Zori da uplovi u Karlovac

Visoki vodostaj omogućio žitnoj lađi Zori da uplovi u Karlovac

Kupom kroz Karlovac plovila je u utorak žitna lađa Zora, karlovačka turistička atrakcija, koja plovi uglavnom nizvodno od Karlovca jer joj vodostaj Kupe rijetko omogućuje plovidbu kroz grad

VIDEO

Zainteresirani građani tako su se danas ukrcali u gradskoj četvrti Baniji i plovili su do nedalekog Dubovca i restorana "Kvaka", gdje je održana završna konferencija projekta "Unaprjeđenje društveno-poduzetničkog pothvata žitna lađa Karlovac".

Žitna lađa Zora gradila se od 2015. do 2017. godine, financirana je sa 680.000 eura iz europskih fondova, a projekt se zvao “Žitni put Kupa - Sava”. Brod nosi ime Žitna lađa Zora jer se Karlovac razvio kao važno obrtničko i industrijsko središte zahvaljujući riječnoj trgovini žitom tzv. žitnim lađama, kojih je bilo mnogo, kao i pristaništa na rijekama.

Danas završen projekt vrijedan je 1.153.000 kuna, a financiran je iz Europskoga socijalnog fonda. Riječ je o obrtnim sredstvima za poslovanje tvrtke koja su, kako je rekla direktorica tvrtke Aurora Colapis Jasmina Cvetković, omogućila da se u proteklih 15 mjeseci zaposli šest osoba od kojih će tri ostati raditi i kad projekt završi.

Ove je godine Zorom plovilo nekoliko tisuća turista, najviše iz Zagreba, Rijeke i Istre, a tvrtka želi privući i strane turiste, rekla je Cvetković.

Tvrtka je dio Udruge “Zvono uz Kupu” iz Zamršja, koja je i vlasnik broda, a Cvetković je rekla da je članovima te udruge današnje uplovljavanje u Karlovac izazvalo i suze jer je Žitna lađa njihov veliki ponos.

“Obožavamo žitnu lađu, to je ostvarenje našeg sna, teško je opisati to zadovoljstvo kad smo danas uplovili u Karlovac”, rekla je Cvetković i dodala da inače plove oko 90 minuta na relaciji Brođani - Kamensko ili pak tri sata od Brođana do ušća Korane u Kupu.

Partneri na projektu, predstavnici LAG-a Vallis Colapis, zagrebačke Udruge "Dobar dan" i Zadruge za etično financiranje iz Zagreba također su izrazili zadovoljstvo projektom jer je njihovim djelatnicima omogućio razne tečajeve i osposobljavanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.