Obavijesti

News

Komentari 376

Vjeroučitelju izvanredni otkaz? 'Ima iščašen pogled na svijet...'

Vjeroučitelju izvanredni otkaz? 'Ima iščašen pogled na svijet...'
1

Tužiteljstvo je na svojoj internetskoj stranici objavilo da je od policije zatražilo izvide "radi utvrđenja elemenata kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti"

VIDEO

Vjeroučitelj škole Matija Gubec na zagrebačkoj Knežiji Krešimir Bagarić dobit će izvanredni otkaz nakon što su mediji objavili snimku na kojoj se vidi kako na nastavi u osmom razredu govori kako bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića trebalo objesiti. 

- Imaš ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić koja otvoreno po svijetu govori. To nigdje nema. Probaj zamisliti da francuska ministrica jednu stvar napravi protiv Republike. Samo te nema. Možeš birati, srčani udar, moždani udar, samoubojstvo s tri metka u leđa, kako to već ide. Jedino mi svoje prostitutke i izdajnike stavljamo na važna mjesta - nizao je Bagarić. 

Vjeroučitelj na nastavi pozivao na vješanje? Divjak je šokirana
Vjeroučitelj na nastavi  pozivao na vješanje? Divjak je šokirana

Ravnateljica škole Ljiljana Klinger za 24sata potvrdila je da je pokrenut postupak za izvanredni otkaz Bagarića, a o svemu će tijekom dana dati iskaz i na policiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Od jučer je na bolovanju. Ranije nismo imali saznanja o njemu. S gnušanjem se ograđujem od ovakvih ljudi koji imaju ovakve rigidne stavove. On ima iščašen pogled na svijet i to ne vodi na dobro - rekla je ravnateljica. 

DORH policiji naložio provođenje izvida o vjeroučitelju

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u petak je izvijestilo da je policiji naložilo provođenje izvida o izjavi vjeroučitelja iz zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec, Krešimira Bagarića, koji je snimljen kako učenicima govori o strijeljanju nekih hrvatskih političara, Hrvate naziva "nezahvalnom stokom" i opravdava ratnog zločinca Ratka Mladića.

Tužiteljstvo je na svojoj internetskoj stranici objavilo da je od policije zatražilo izvide "radi utvrđenja elemenata kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti".

O rezultatima izvida kao i državnoodvjetničkoj odluci u predmetu javnost će biti pravovremeno obaviještena, stoji u priopćenju.

GLAS najoštrije osudio Bagarićeve izjave i pozvao institucije da reagiraju

Građansko-liberalni savez (GLAS) najoštrije je osudio izjave Krešimira Bagarića, vjeroučitelja u OŠ 'Matija Gubec', ističući da te izjave predstavljaju u školama nezabilježeni govor mržnje s obilježjima kaznenoga djela te je pozvao nadležne institucije da hitno reagiraju.

GLAS je u petak Bagarićeve izjave ocijenio skandaloznim i pozvao nadbiskupa Josipa Bozanića, kao mjesnoga ordinarija koji je odgovoran za imenovanja i postavljanja vjeroučitelja na području svoje dijeceze, da bez odugovlačenja iskaže javnu ispriku svima koji su se našli na udaru govora mržnje te da Bagarića odmah suspendira i onemogući mu daljnji rad u školama.

Pozivaju ministricu znanosti i obrazovanja da do revizije Vatikanskih ugovora posebnim naputkom naloži prosvjetnoj inspekciji način praćenja i valorizacije rada vjeroučitelja u školama, ali i Državno odvjetništvo da po službenoj dužnosti istraži je li došlo do počinjenja kaznenoga djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Protestirajući protiv krajnje neprimjerenog ponašanja i nedopustivih izjava koje, ocijenili su, predstavljaju dosad u školama nezabilježeni govor mržnje koji ima i obilježja kaznenoga djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Pozvali su i pravobraniteljicu za djecu da predloži način učinkovite zaštite djece od političke propagande i širenja govora mržnje u školama.  Sve učenike i roditelje pozivaju da slične slučajeve prijave pravobraniteljici i nadležnim prosvjetnim vlastima.

GLAS u priopćenju podsjeća da vjeronauk u školama nikada nije bio niti smije biti zamišljen i izvođen kao politička propaganda, osobito ne kao indoktrinacija djece mržnjom prema drugima i drugačijima, kao sredstvo raspirivanja nacionalne i političke isključivosti i netrpeljivosti ili kao tribina za javno poticanje na nasilje i mržnju. 

"Na žalost, prosvjetne vlasti nemaju nikakve mogućnosti ne samo utjecaja na izbor vjeroučitelja nego ni praćenja i valorizacije njihova rada u školama jer njih, prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture kao jednome od tzv. Vatikanskih ugovora,  imenuju mjesni biskupi", ističe se.

U priopćenju upozoravaju kako je takva vrsta ekskluziviteta, koja školskim odborima ni ravnateljima škola ne dopušta nikakvu vrstu utjecaja na izbor i zapošljavanje vjeroučitelja niti na nadzor rada u izvođenju nastave, krajnje nedopustiva i svjedoči o neophodnoj potrebi revizije i mogućeg ukidanja spornih ugovora.

Most oštro osudio poruke vjeroučitelja Bagarića

Iz Mosta su u petak oštro osudili postupak vjeroučitelja Krešimira Bagarića iz zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec, koji je snimljen kako učenicima govori o strijeljanju nekih hrvatskih političara, Hrvate naziva "nezahvalnom stokom" te opravdava ratnog zločinca Ratka Mladića.

 "To je apsolutno nedopustivo, a tim je gore da je taj čovjek vjeroučitelj. Kao čovjek i političar to apsolutno osuđujem", rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. Smatra da postupci jednog čovjeka ne trebaju dovoditi u pitanje cijeli školski predmet, ali da treba oštro osuditi govor mržnje i takve izjave, neovisno koje predmete takav čovjek predaje. 

 Grmoja je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj je Most predstavio izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, koje bi osigurale da podaci iz Registra stvarnih vlasnika tvrtki budu dostupni čitavoj javnosti, ne samo državnim tijelima.

 Ti bi podaci trebali biti objavljeni na internetskim stranicama FINA-e u lako pretraživom obliku, a pristup Registru putem interneta trebao bi biti besplatan, rekao je Grmoja, tumačeći kako korisnici Registra ne bi morali podnositi zahtjeve i time biti podložni "autocenzuri, čekanju i diskreciji državnih podataka".

 Predstavljanje izmjena iskoristio je i kako bi prozvao Vladu da čak i kad mijenja zakon po naputku EU ne može biti dosljedna, pravedna i transparentna.

Grmoja: Vlada pribjegava prikrivanju maglovitih operacija

 "Simptomatično je, ne samo u slučaju ovog zakona, da Vlada pribjegava prikrivanju maglovitih i tajnih operacija, a ne otkrivanju stvarnih vlasnika hrvatskih tvrtki i time dopušta daljnju korupciju i kriminal", rekao je Grmoja.

 Mostov zastupnik Rober Podolnjak ističe da je Vlada taj zakon predložila s velikim zakašnjenjem, da su pojedine države poput Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Slovenije već odlučile da im Registar bude javan. Umjesto da sve podatke iz Registra objavimo, kao što su odlučili Europski parlament i Vijeće ministara, mi smo učinili korak natrag, a Europska komisija, Parlament i Vijeće ministara dva koraka naprijed, rekao je Podolnjak.

 Grmoja je vrlo šturo komentirao posljednje događaje oko Agrokora, odnosno pregovore dobavljača i izvanredne uprave koncerna. Neću zastupati bilo čiju poziciju, no želim naglasiti da zadovoljni mogu biti samo Knighthead fond i savjetnici u Agrokoru, odgovorio je novinarima i dodao kako ne zna kako će teći proces, na što će se pristati u pregovorima u kojima nijedna strana nije u idealnoj situaciji.

Pravobraniteljica za djecu osudila ispad vjeroučitelja

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević osudila je u petak ispad vjeroučitelja Krešimira Bagarića iz zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec, ocijenivši kako je "posve jasno da je riječ o javnom poticanju na mržnju i pozivu na nasilje iz mržnje, koji pritom dolaze od osobe koja bi se po svojem pozivu i odgojiteljskoj odgovornosti trebala ustrajno i predano boriti protiv takvih negativnih i opasnih djelovanja".

Doista sam zaprepaštena sadržajem audiosnimke koja otkriva krajnje neprihvatljive izjave jednoga vjeroučitelja, a posebno me je neugodno iznenadila razina i način njegove komunikacije s djecom u školi, poručila je. Bagarić je snimljen kako učenicima govori o strijeljanju nekih hrvatskih političara, poput Stipe Mesića i Vesne Pusić, Hrvate naziva "nezahvalnom stokom" i opravdava ratnog zločinca Ratka Mladića.

Posve je jasno da je riječ o javnom poticanju na mržnju i pozivu na nasilje iz mržnje, koji pritom dolaze od osobe koja bi se po svojem pozivu i odgojiteljskoj odgovornosti trebala ustrajno i predano boriti protiv takvih negativnih i opasnih djelovanja.

"Takva ponašanja apsolutno su nedopustiva u društvu, a pogotovo u školi i u radu s djecom, te nužno moraju biti sankcionirana, a imamo saznanja da škola već poduzima takve mjere protiv toga učitelja", naglašava pravobraniteljica.

Nijedan učitelj ne bi se smio tako ponašati, a škole, kao i cijeli školski sustav, trebali bi izgrađivati odnose i atmosferu u kojoj nema mjesta govoru mržnje.

"Mislim da je jako važno da odgovorne osobe u školama budu osjetljive već na prve znakove takvog neprihvatljivog ponašanja među nastavnicima i da im se odmah odlučno suprotstave te da pokažu, i nastavnicima i djeci, da se to neće tolerirati".

Ne bi se smjelo umanjivati opasnosti od takvih incidenata, pogotovo s obzirom na poruke koje se time šalju neposredno djeci i na posljedice koje bi to moglo dugoročno izazvati.

Svakako bi dobro došle i jasne i oštre reakcije na takve slučajeve iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, navodi pravobraniteljica.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 376
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1