Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
164 komentara

Vježba, prehrana i higijena put su do boljeg zdravlja školaraca

Prvi modul zdravstvenog odgoja 'Živjeti zdravo' predstavila je njegova suautorica Sanja Musić Milanović: 'Želimo da djeca steknu pravilne i zdrave životne navike'

Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
164 komentara

Sanja Musić Milanović, članica Povjerenstva za zdravstveni odgoj i suautorica 1. modula Živjeti zdravo je u ponedjeljak u zagrebačkoj OŠ Matija Gubec predstavila prvi modul zdravstvenog odgoja. Modul Živjeti zdravo sastoji se od tjelovježbe, pravilne prehrane i higijene. Predstavljanje prvog modula održalo se u još četiri osnovne škole diljem Hrvatske.

'Djeca su sve deblja'

- Djeca su sve deblja, te svakodnevnim vježbanjem od 10 minuta želimo da steknu pravilne i zdrave životne navike. Sjedenjem i nekretanjem narušavaju svoje zdravlje. Napravili smo edukacijski paket za svakodnevno desetominutno vježbanje koji se sastoji od DVD-a, plakata i uputa za učitelje. Namijenjeno je djeci od prvih do četvrtih razreda osnovne škole – rekla je Sanja Milanović, koja je također predstavila i eksperimentalni poligon za vježbanje koji se kao pilot-projekt uvodi u pet zagrebačkih škola. 

'Učitelji odlučuju kada će se vježbati'

Dodaje da je to veliki iskorak jer je ovakav tip vježbanja zamjena za dvoranu koje neke škole možda nemaju ili im nije dostupna puna tri sata koliko traje tjelesni odgoj. Poligon se postavlja u učionicu veličine oko 30 metara kvadratnih, a učitelji će odlučivati kada će se vježbati. Sanja Milanović očekuje da će se većina uključiti, jer vježbe nisu fizičke naporne, ali su vrlo efikasne.

Od devetog mjeseca sve kreće 'punom parom'

- Izrađeni su i novi jelovnici koji će doći tijekom polugodišta. Izbacujemo masnu hranu i šećer te time želimo djeci poslati poruku da piju puno vode i da ne jedu slatko svaki dan – rekla je Milanović dodajući da će od devetog mjeseca sve krenuti "punom parom".

Modul 'Živjeti zdravo' predstavljen i u osječkoj školi

Osnovna škola Antuna Mihanovića u Osijeku prva je škola u istočnoj Slavoniji u kojoj je predstavljen nastavni program zdravstvenog odgoja Ministarstva obrazovanja. Nastavnicima škole te djeci 4. razreda predstavio ga je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. 

- Mi imamo 20 posto pretile djece, dok je 7 posto njih debelo. To je više nego u ostalim europskim državama. Ova brošura o provođenju prvog modula zdravstvenog odgoja odnosi se na najbitniji dio, a to je zdravlje i prehrana. Uz nju ide i DVD te edukativni plakat kao pomoć učiteljima koji će ovaj program provoditi učeći djecu o pravilnoj prehrani, dobrim i lošim namirnicama te važnosti tjelesne aktivnosti. Taj će se program provoditi tijekom razredne nastave, ali i nastavnik koji ima blok sat nekog predmeta i tijekom njega primijeti da djeca gube koncentraciju, moći će prekinuti predavanje i djecu razgibati 10-minutnim vježbama u učionici - pojasnio je učiteljima Filipović, dodajući kako djeca u Hrvatskoj imaju problem sa nedostatkom kretanja i brzom hranom, a to su navike koje su i predmet kućnog odgoja. 

Filipović: Nama je teško educirati roditelje

- Ako malu djecu učimo zdravim navikama, vjerujemo da će ih oni prenijeti i svojim roditeljima, ili im barem sugerirati što su o tome naučili u školi. Nama je teško educirati roditelje - dodao je Filipović koji je, potom, razgovarao sa djecom 4. razreda u osječkoj školi, a odradili su i predviđene vježbe sa nastavnicom, uz prikaz na DVD-u. Također je istaknuo i kako u školama više neće biti aparata sa slatkišima i gaziranim sokovima.

Jovanović: Zdravstveni odgoj potiče razgovor i jača obitelj

U svom posjetu Osnovnoj školi Milan Brozović na Kastvu u Rijeci, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavio je edukativni materijal za provedbu 1. modula Zdravstvenog odgoja - Živjeti zdravo. Materijal, koji je na prvom školskom satu predstavio učiteljima i učenicima 1. i 4. razreda, sastoji se od brošure i edukacijskog paketa sa DVD-om, plakatima i uputama za svakodnevno 10-minutno vježbanje.

Ministar je istakao je da je zdravstveni odgoj zamišljen kao parlaonica između učitelja i učenika kao i da mu je cilj da jača odgoj u obitelji kroz poticanje razgovora između roditelja i djece. U razgovoru s djecom naglasio je probleme vezane za pretilost, koja je sve veći problem u društvu, te naglasio važnost pravilne ishrane i vježbe, koji pridonose zadovoljnijem, ispunjenijem i duljem životu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message