Obavijesti

News

Komentari 7

Vlada: '20 milijuna eura će se dati osam županija koje su proglasile prirodnu nepogodu'

Vlada: '20 milijuna eura će se dati osam županija koje su proglasile prirodnu nepogodu'

Prema privremenim podacima, u nevremenu je oštećeno više od 20.000 kuća i zgrada te drugih objekata javne namjene, 25 zdravstvenih ustanova, 14 domova zdravlja te 4 zavoda za hitnu medicinu...

VIDEO

Govoreći o olujnim nevremenima, potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je na sjednici Vlade kako su najveće štete nastale u Zagrebu, Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

- Nanesena je ogromna materijalna šteta. Prema privremenim podacima, u nevremenu je oštećeno više od 20.000 obiteljskih kuća i zgrada te drugih objekata javne namjene. Na bolničkoj razini u 25 zdravstvenih ustanova su utvrđena oštećenja, 14 domova zdravlja te 4 zavoda za hitnu medicinu. Ogromna je šteta nanesena i poljoprivrednim usjevima, objektima u stočarstvu, šumskim objektima... - naveo je dodavši kako je upućena pomoć s državne razine iz svih sastavnica Domovinske sigurnosti. 

Penava: Zbog maćehinskog odnosa države, iz Slavonije će nestati i posljednji seljak
Penava: Zbog maćehinskog odnosa države, iz Slavonije će nestati i posljednji seljak

- Procijenjeni trošak samo nužne sanacije elektrodistribucijskog sustava iznosi oko 21 milijun eura. Prema podacima HEP-a, bez struje je ostalo preko 150.000 korisnika, a do danas je vraćena gotovo u potpunosti. Za preostalih 600 u tijeku je rješavanje pitanja - rekao je Medved. 

Na čak 6478 intervencija bilo je angažirano oko 19.000 vatrogasaca, dodao je. 

- RH se kao i ostatak svijeta suočava s klimatskim promjenama, olujno nevrijeme pokazalo je jedinstven odgovor Domovinske sigurnosti te izrazitu solidarnost i humanost građana. Nužno je nastaviti jačati sposobnosti prevencije odgovora i upravljanja krizama - poručio je. 

Hrvatska vojska ponovno pokazuje kako se na nju uvijek možemo osloniti u najzahtjevnijim zadaćama, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić, koji je, kako je naglasio premijer, proveo sedam dana na terenu. 

Grmoja: Svi zakazali u reakciji na elementarnu nepogodu u Slavoniji. Ovo je nedopustivo...
Grmoja: Svi  zakazali u reakciji na elementarnu nepogodu u Slavoniji. Ovo je nedopustivo...

- Zato im još jednom zahvaljujemo na svemu što čine u pomoći ljudima u Slavoniji. Jedan vid naše zahvale je i 100-postotno povećanje naknade za aktivnosti na terenu - kazao je dodavši kako su na području Vukovarsko-srijemske županije svaki dan na raspolaganju do 250, a na području Brodsko-posavske do 70 vojnika.

- Prvi preliminarni podaci govore da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji najviše šteta pa je tako 21. srpnja donesena odluka o proglašenju elementarne nepogode za 20 općina i tri grada - rekao je Banožić.

Ogromne su štete i na odgojno-obrazovnim ustanovama, dodao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

- U Zagrebu je nastradala 51 osnovna, 16 srednjih škola i 71 vrtić, u Vukovarsko-srijemskoj županiji 27 škola, od čega pet teško i koje zahtijevaju ozbiljnu rekonstrukciju. Procjena šteta u ovom trenutku je u toj županiji oko 3,5 milijuna eura samo za školske objekte -  naveo je istaknuvši kako je tamo situacija iznimno komplicirana obzirom na gradnju '60-ih i '70-ih godina trstikom pod krovovima, koji su sada potpuno uništeni zbog čega je došlo do natapanja unutrašnjosti. 

Šimpraga: Vlada će uložiti dodatne napore za pomoć pogođenima nevremenom
Šimpraga: Vlada će uložiti dodatne napore za pomoć pogođenima nevremenom

- U Brodsko-posavskoj županiji pogođeno je 18 objekata, od čega 11 znatno ili jako, procjena štete je oko milijun eura u ovom trenutku, a Požeško-slavonska županija je pretrpjela nešto manje oštećenja, ali je 16 objekata stradalo. Na školi, koja je bila kompletno energetski obnovljena, u Novoj Gradišci cijeli je krov odletio, šteta je oko 300.000 eura - dodao je ministar.

90 lokalnih jedinica proglasilo je elementarnu nepogodu u osam županija, istaknula je ministrica  poljoprivrede Marija Vučković.

- Prema našim podacima u poljoprivredi, izdvajamo stradanja na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije u kojima su štete na trajnim nasadima i gospodarskim objektima. Na prošloj sjednici Vlade donesen je program pomoći vrijedan 10 milijuna eura, a slijedom zaključka Ministarstvo poljoprivrede pustilo je u javno savjetovanje natječaj koji se odnosi na obnovu trajno uništenih gospodarstava. kad govorimo o šumama, čak milijun i 379.400 kubika je stradalo drvne mase - navela je.

Nakon prve potvrde 26. lipnja, afrička svinjska kuga je do danas potvrđena na području 13 lokalnih jedinica, od kojih je 11 u Vukovarsko-srijemskoj, a dvije u Brodsko-posavskoj županiji, dodala je još ministrica.

MORH objavio spot kako vojnici pomažu Slavoniji nakon razorne oluje: 'Nismo vas zaboravili'
MORH objavio spot kako vojnici pomažu Slavoniji nakon razorne oluje: 'Nismo vas zaboravili'

- Naredbe i rješenja se kontinuirano mijenjaju, postignuta su izuzeća kako bi se omogućio transport po posebnim procedurama zdrave stoke iz zona ograničenja i zona zaraze. Najavljen je i program pomoći prošli tjedan - kazala je. 

Stoga je Vlada odobrila sredstva na teret Državnog proračuna kako bi se pomoglo u saniranju šteta.

- Primili smo zahtjeve Brodsko-posavske, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije za osiguranje sredstava za sanaciju štete. Sve navedene županije donijele su odluku o proglašenju prirodne nepogode s obzirom na razmjer nevremena i nastale štete. U ovom trenutku je prioritet osigurati, prije svega, pomoć za hitne intervencije za sanacije na stambenim objektima. Prema preliminarnim podacima, troškovi sanacije na tim objektima značajno premašuje financijske kapacitete proračune navedenih županija, stoga im se odobravaju sredstva iz proračunske zalihe za 2023. u iznosu 20 milijuna eura - rekao je ministar financija Marko Primorac dodavši kako će najveći dio sredstava, oko sedam milijuna eura, biti namijenjen Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.