Obavijesti

News

Komentari 109

Više novca za MORH: Vlada je usvojila smjernice proračuna

Više novca za MORH: Vlada je usvojila smjernice proračuna

Vlada predviđa prihode proračuna za 2017. godinu u iznosu od 119,6 milijardi kuna, a rashode od 126,5 milijardi kuna, uz projiciranu stopu rasta BDP-a od 3,2 posto

VIDEO

Vlada je u ponedjeljak smjernicama za izradu državnog proračuna za 2017. predvidjela prihode proračuna u iznosu od 119,6 milijardi kuna, a rashode od 126,5 milijardi kuna, uz projiciranu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,2 posto te proračunski deficit od 1,6 posto BDP-a.

- Ove smjernice daju okvir za ekonomski i fiskalnu politiku za sljedeće tri godine, čiji su temeljni ciljevi definirani programom rada Vlade te predstavljaju procjenu prihoda i određuju limite rashodne strane proračuna - rekao je na počeku sjednice premijer Andrej Plenković.

Proračun za 2017. planiran je uz pretpostavku gospodarskog rasta od 3,2 posto, s ciljem da deficit opće države bude 1,6 posto BDP-a, što je, kako je Plenković istaknuo, dodatna potvrda pozitivnog trenda započetog u 2016..

Proračunski prihodi u idućoj godini trebali bi iznositi 119,6 milijardi kuna, što je 2,8 posto više od prihoda predviđenih rebalansom ovogodišnjeg proračuna, dok su rashodi u iznosu od 126,5 milijardi kuna viši za 4,7 milijardi kuna u odnosu na prijedlog rebalansa.

Po riječima premijera Plenkovića, na rashodnoj strani naglasak će i dalje biti na održanju fiskalne održivosti, uz istodobno poticanje gospodarskog rasta. 

- Fokus je stavljen na provedbu socijalne i demografske politike te na sustav nacionalne i domovinske sigurnosti, kao i na prava hrvatskih branitelja - poručio je Plenković.

Uz ostalo istaknuo je kako Ministarstvo obrane može očekivati rast svog proračuna na 1,23 posto BDP-a, a osigurana su i sredstva za kompenzaciju jedinicama lokalne uprave i samouprave u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

Tijek sjednice:

14.13 - Završio je otvoreni dio Vlade

14.12 - Vlada je usvojila i Nacrt prijedloga zakona o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU).

Plenković: Porezna reforma ide u Sabor, zadržali olakšice za Vukovar

14.06 - Vlada je usvojila paket zakona porezne reforme koji se šalje u Sabor na drugo čitanje.

14.01 - Druga točka odnosi se na provedbu porezne reforme.

- Cilj porezne reforme je jednostavnost, prohodnost i sigurnost poreznog sustava, rasterećenje građana i poduzetnika stvaranje stabilnog i konkurentnog poreznog sustava - kazao je Plenković.

Plenković je kazao i kako su nakon sjednice Vlade održane u Vukovaru odlučili u cijelosti zadržati olakšice za Vukovar.

Krstičević se zahvalio

13.55 Krstičević se zahvalio zbog većeg proračuna za Ministarstvo obrane.

- Navedena sredstva osigurat će poboljšanje uvjeta rada vojnika - rekao je Krstičević.

13.44 - Projekciju ste čuli od predsjednika vlade, dakle sljedeće godine idemo s projekcijom rasta od 3,2% - objašnjava Marić.

Rekao je i kako bi osobna potrošnja trebala porasti za 3,6%, investicije za 6,8%, izvoz roba i usluga 4,6%, a uvoz roba i usluga 6,2%. Državna potrošnja trebala bi rasti 1,1%. 

Marić je kazao i kako je prihodna strana proračuna 119,6 milijardi kuna.

Prema riječima ministra financija Zdravka Marića, proračun za 2017. planiran je uz pretpostavku gospodarskog rasta na razini od 3% kako bi deficit opće države ostao unutar razine od 2% BDP-a. Cilj je i zadržati udio javnog duga na manje od 85% BDP-a, koji se očekuje na kraju ove godine, a Marić je kazao da bi sve to trebalo omogućiti Hrvatskoj izlazak iz procedure prekomjernog deficita i poboljšanje kreditnog rejtinga, čime bi se smanjili troškovi za kamate te omogućilo povoljnije zaduživanje.

Rebalansom ovogodišnjeg državnog proračuna proračunski su prihodi povećani za 1,5 milijardi kuna, na 116,4 milijarde kuna, a rashodi smanjeni za 684,6 milijuna kuna, na 121,7 milijardi kuna. Iako smatra da će razinu rashoda proračuna za sljedeću godinu biti teško zadržati na ovogodišnjoj razini, Marić je najavio njihovu strogi nadzor.

13.40 Sjednica je počela, dnevni red je usvojen. Prva točka su smjernice državnog proračuna za iduću godinu. 

"Smjernice za izradu proračuna daju okvir za ekonomsku i fiskalnu politiku čiju su ciljevi definirani u programu Vlade", poručio je na početku sjednice premijer Andrej Plenković. Naglasio je kako Hrvatska nastavlja voditi održivu i uravnoteženu ekonomsku i fiskalnu politiku. Smjernice proračuna Vladi je predstavio ministar financija. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe