Obavijesti

News

Komentari 5

Vlada daje 10,5 milijuna kuna potpora za sjemenski kukuruz i sektor mliječnog govedarstva

Vlada daje 10,5 milijuna kuna potpora za sjemenski kukuruz i sektor mliječnog govedarstva

Za sektor mliječnog govedarstva osiguravaju se tri milijuna kuna, a za proizvođače sjemenskog kukuruza 7,5 milijuna kuna

VIDEO

Obzirom na velike poremećaje na tržištu kojima je izložen sektor poljoprivrede, Vlada je na današnjoj sjednici donijela program potpora namijenjen lokalnim jedincama za primarne proizvođače u sektoru mliječnog govedarstva vrijedan tri milijuna kuna. 

- Kroz mjere Programa će se sufinancirati uzgoj i kupovina uzgojno valjanih rasplodnih junica mliječnih i kombiniranih pasmina namijenjenih za proizvodnju mlijeka, kao i troškovi sakupljanja i prijevoza mlijeka od primarnih proizvođača do mjesta preuzimanja od strane vozila prerađivača mlijeka, naročito u udaljenim i slabije razvijenim područjima s preostalim manjim mliječnim gospodarstvima kojima prijeti gašenje i koje ne želimo izgubiti - pojasnila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Potpora će se dodjeljivati u iznosu od 30 do 100 posto te, dodala je, ovisi o vrsti mjere i razvijenosti pojedine lokalne jedinice. 

- Uzgoj i prijevoz se sufinancira do 50 posto, a kupovina uzgojno valjanih junica do 100 posto od strane Vlade. Maksimalna potpora po pojedinoj županiji iznosit će 500.000 kuna. Ovim programom se nastoji motivirati i druge jedinice područne samouprave da zajedno podupremo osjetljivi sektor mliječnog govedarstva te se pozitivno utječe na ruralna područja, proizvodnju mlijeka i na genetski potencijal mliječnog govedarstva - rekla je ministrica.

Zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu pomoć će dobiti i proizvođači sjemenskog kukuruza. Program potpora "težak" je 7,5 milijuna kuna. Naime, kako je istaknula Vučković, ove godine se očekuje pad proizvodnje sjemenskog kukuruza na povijesno najmanje količine. A iako je prema prvim preliminarnim rezultatima za 2022. godinu u planu bilo zasnivanje sjemenske proizvodnje na manje od 850 hektara sjetvenih površina, što nije dostatno ni za 30 posto domaćih potreba za sjemenom kukuruza, dodala je ministrica, ipak je sjemenski kukuruz zasađen na 1193 hektara zahvaljujući programu koji je odobrila Europska komisija.

Maksimalna pojedinačna potpora iznosi 35.000 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati