Obavijesti

News

Komentari 399

'Raste broj zaraženih. U četiri dalmatinske županije uvodimo strože mjere. Cijepite se'

'Raste broj zaraženih. U četiri dalmatinske županije uvodimo strože mjere. Cijepite se'

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog zakona o obrazovanju odraslih te izmjena Odluke o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom

VIDEO

Nakon jako dobrih devet tjedana, od kojih smo posljednja tri tjedna imali stagnaciju, sada prvi put imamo osjetniji porast novih slučajeva zaraze, poručio je premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade. 

Istaknuo je kako će se na Jadranu više kontrolirati masovna događanja, kako je najavio i ministar Davor Božinović.

- Brojevi su troznamenkasti. Trebamo biti oprezni s obzirom na turističku sezonu. Uočljivo je da su najveći brojevi u četiri dalmatinske županije, koje su sve turističke destinacije, i zbog toga će Stožer u taj dio Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitiralo širenje zaraze i ograničilo masovna događanja. Vlada vodi računa o zdravstvenom, ali i financijskom, gospodarskom aspektu.  A tu je vrlo važna uloga lokalnih i županijskih stožera, vidimo da ima nekad kontradiktornih stavova, a ova odluka će smanjiti marginu nesporazuma - istaknuo je. 

Što se tiče cijepljenja, rekao je kako se bližimo 48 posto cijepljenog odraslog stanovništva jednom dozom. 

- Ponovno pozivam sve one koji imaju strahove da se informiraju i poklone povjerenje struci i medicini - poručio je. 

Od 100 posto hospitaliziranih, 94 posto nije cijepljeno. 

- To je jako važno za znati i naglasiti. Svatko tko nije cijepljen, sebe stavlja u rizik - poručio je premijer dodavši kako se cijepiti treba sada, a ne na jesen, kako ne bismo skratili turističku sezonu, ali i kako bi u jesen i eventualni novi val ušli zaštićeniji.

Cijepljenje i izdavanje potvrda u ljekarnama

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako su zadnja dva tjedna najveći broj novih slučajeva zabilježili Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Grad Zagreb i Primorsko-goranska županija. Zadnjih tjedan dana, naglasio je, imamo porast novih slučajeva u cijeloj Hrvatskoj za 46,1 posto. 

- Situacija je u pojedinim županijama upozoravajuća, stoga zahtijeva dodatno pojačano praćenje i oprez. Mala žarišta vrlo lako mogu preokrenuti situaciju, a nepotrebno. U cilju povećanja dostupnosti cjepiva i izdavanja COVID potvrda o cijepljenju, Vijeće Ljekarničke komore jednoglasno je podržalo prijedlog Ministarstva zdravstva o provođenja cijepljenja i izdavanja potvrda i u ljekarnama - najavio je ministar novost. 

Cijepljenje će se, dodao je, obavljati pod nazorom liječnika. U tijeku je informatička priprema za njihovo uključivanje u ovaj proces koji nam je zaštekao.

- Ova Vlada je omogućila besplatno cijepljenje protiv Covida svima u Hrvatskoj, uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje, čime doprinosimo globalnom naporu suzbijanja pandemije - poručio je. 

Istaknuo je kako 45 posto starijeg stanovništva od 80 godina, koje čini najrizičniju skupinu, još nije cijepljeno.

- Cijepljenjem biramo zdravlje, uspješnu turističku sezonu, financijsku stabilnost, a necijepljenjem biramo nešto drugo. Koji ćemo scenarij izabrati, ovisi o nama samima. Teorije zavjere o ugradnji čipova i slično spadaju u žanr znanstvene fantastike i apeliram na građane da se informiraju kod stručnjaka - poručio je. 

Dodao je i kako je jučer u Ministarstvu online putem održana edukacija o cijepljenju za sve zaposlenike. 

- Stručnjaci su iznijeli znanstvene činjenice o cjepivu i odgovarali na pitanja. Vjerujem da će naš primjer slijediti i ostali resori u javnom, ali i privatnom sektoru - rekao je Beroš i naglasio kako se svi poslodavci mogu javiti Službi za medicinu rada HZJZ-a za besplatne edukacije.

Potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera, Davor Božinović, podsjetio je na jučerašnju novu odluku o ulasku u zemlju, koja se odnosi na one koji dolaze iz UK, Cipra, Rusije i Indije. Bez obzira jesu li cijepljeni ili preboljeli bolest, od ponedjeljka će morati predočiti i negativan test.

- Ali pripremamo i novi set nužnih epidemioloških mjera. Nova odluka koju ćemo objaviti sutra stavlja naglasak na kontrolu pridržavanja mjera. To je također od ponedjeljka. S obzirom na intenzitet i velik broj ljetnih događaja i okupljanja u priobalju, njihov nadzor je jedino moguć potpunim angažmanom lokalnih stožera i ostalih službi - istaknuo je naglasivši kako od sada lokalni stožeri imaju ovlast ne izdati ovlast za održavanje nekog događaja ako procijeni da je rizičan.

'U obnovu do sada uloženo oko 10 milijuna kuna. Dodatnih 7,6 milijuna za poduzetnike'

Potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za saniranje posljedica potresa, Tomo Medved, je izvijestio članove Vlade kako su do sada uklonili 20 objekata, a obnovili 181 obiteljsku kuću. 

- U tijeku su radovi na još 319 kuća - dodao je. 

Do sada je uloženo, naglasio je, oko 10 milijuna kuna u obnovu. 

Kako bi pomogli pogođenim poduzetnicima, Vlada je izmijenila odluku o programu dodjele potpora male vrijednosti mikro subjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije. Kako je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić istaknuo, za bespovratne potpore je na proračunu Ministarstva osigurano do sada 10 milijuna kuna. No, potrebe su veće od toga. 

- Na javni poziv koji je objavljen 1. veljače zaprimljene su 872 prijave, od čega je preko 600 zadovoljilo uvjete. U tom smislu osigurana sredstva nisu bila dovoljna pa se ovim prijedlogom Programa osiguravaju dodatnih 7,6 milijuna kuna kako bi se, uz dosadašnjih isplaćenih 9,5 milijuna, u konačnici zadovoljile potrebe svih prijavljenih - poručio je ministar. 

25 milijuna kuna za Hrvate u BiH

Vlada je usvojila i odluku o dodjeli 25 milijuna kuna za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu. 

- Vlada RH sustavno pruža potporu Hrvatima u BiH štiteći njihova prava konstitutivnog i ravnopravnog naroda, jačajući njihov položaj i stvarajući uvjete za održivi povratak i ostanak u BiH. Ovime ujedno potvrđuje i odgovornu politiku Hrvatske prema BiH kao susjednoj prijateljskoj, suverenoj državi - istaknuo je državni tajnik Ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas. 

Ovime će se, dodao je, financirati 79 projekata. Kako stoji u odluci, za projekte u zdravstvu raspoređuje se šest milijuna kuna, za one iz područja obrazovanja i znanosti 6,2 milijuna kuna, iz područja kulture 5,6 milijuna, a za one koje spadaju pod "ostalo" 6,8 milijuna kuna - tu ima svega diljem BiH, od rekonstrukcije komunalne i vodovodne mreže, obnova fasade, sanacija dvorana, asfaltiranja puteva...

Financiranje udžbenika i ostalih materijala za učenike srednjih i osnovnih škola

A tu je i odluka o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola za školsku godinu 2021./2022. sredstvima iz Državnog proračuna za korisnike zajamčene minimalne naknade te o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola  sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, također za korisnike zajamčene minimalne naknade i naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji. Pravo na besplatne udžbenike i ostale materijale nemaju oni koji ponavljaju razred.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 399
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.