Obavijesti

News

Komentari 385

Milanović građanima: Plaćajte poreze, dajte primjer drugima

Milanović građanima: Plaćajte poreze, dajte primjer drugima
8

Pojedine najave da će Hrvatska ući u eurozonu ne treba shvatiti ozbiljno. Ja se ograđujem od toga i tražim da se takve najave ne komentiraju, rekao je Milanović

VIDEO

Premijer Zoran Milanović je na početku sjednice Vlade rekao kako je broj nezaposlenih u Hrvatskoj pao ispod 300.000, odnosno na 298.000. Zadnji put je nezaposlenost bila ispod 300.000 prije šest godina, kada je tek započela kriza.

- U isto vrijeme prošle godine nezaposlenost je bila 355.000. Nezaposlenost pada u sezoni, ali nikada nije ovako rano. Lani je taj broj pao ispod 300.000 tek u srpnju. Industrijska proizvodnja je skočila za 3,5%, trendovi su pozitivni. To nije slučajno - rekao je Milanović. 

'Plaćajte porez'

Nakon što je SDP jučer prozvao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da je izbjegla platiti porez prebacivši novac iz kampanje na račun HDZ-a, što je ona protumačila željom da za donacije u humanitarne svrhe ostane više, prvi čovjek Vlade uputio je apel građanima.

- Plaćajte poreze, ovo je vaša država! Plaćajte i onda kad vam to nije najdraže. Dajte primjer, nemojte izbjegavati plaćanje poreza, to je kazneno djelo - poručio je Milanović.

'Deficit će se riješiti u sljedeće tri godine'

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić na početku je istaknuo da će se deficit riješiti u sljedeće tri godine. Kazao je i da bi javni dug trebalo smanjiti ispod razine od 60% BDP-a, što je drugi najveći problem.

- Naš javni dug u prošloj godini iznosi 85% BDP-a, a to je relativno visoka razina pa je pred nama veliki napor da kroz fiskalnu konsolidaciju smanjimo deficit i zaustavimo rast javnog duga te ga u sljedećim godinama smanjimo. On bi trebao rasti do 2017. godine i tada bi se trebao početi smanjivati - istaknuo je Grčić.

- Donosimo program konvergencije sa strukturnim mjerama kojima ćemo u 2015. deficit smanjiti na 5%, u 2016. na 4% i u 2017 na 2,7% BDP-a - istaknuo je Grčić.

Premijer je dodao: 

- Na javnom dugu moramo raditi, on mora početi padati 2017. To je naša obveza prema hrvatskim građanima, a ne prema Europskoj komisiji - kazao je Milanović.

'Ne možemo nešto reći i otići'

Premijer se osvrnuo i na najavu predsjednicu Grabar Kitarović koja je kazala da će Hrvatska uvesti euro do 2020. godine.

>>> Grabar Kitarović: Euro bismo mogli uvesti u idućih 5 godina

-  Pojedine najave da će Hrvatska ući u eurozonu ne treba shvatiti ozbiljno. Ja se ograđujem od toga i tražim da se takve najave ne komentiraju. Mi radimo svoj posao bez razmetanja obećanja iza kojih ne stoji spremnost da se odgovori na dva pitanja koja su za ozbiljne ljude, a ne za prigodnu političku raspravu. To su brojke, to ne stojimo loše ali na javnom dugu moramo raditi i on mora početi padati do 2017. godine i to je sve. Ne možemo nešto reći i otići - poručio je premijer.

Patrik Macek/PIXSELL

Nove e-osobne iskaznice

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izložio je Nacrt prijedloga zakona o  elektroničkoj osobnoj iskaznici.

Nova osobna iskaznica imat će čip s identifikacijskim i potpisnim certifikatom, npr. za pristup e-uslugama. Iskaznica će vrijediti pet godina i njome će nositelj dokazivati svoj identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja i prebivalište u Hrvatskoj. Bit će obvezna samo za punoljetne građane, a moći će je imati i dijete čim se rodi. Građanima u dobi od 65 godina one će se vaditi bez roka važenja.  Pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu imat će svi hrvatski državljani, bez obzira na to imaju li prebivalište u Hrvatskoj. 

'Radimo po njihovim dokumentima i oni se bune'

Vlada je raspravljala i o prijedlozima izvješća na Interpelaciju o radu Vlade Republike Hrvatske u vezi s ulogom Vlade u provedbi zakona i strateških dokumenata u svezi istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru koje je predložio 41 zastupnik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, ali i zbog provedbe projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je da se  istraživanje ugljikovodika provodi u skladu sa zakonima i direktivama EU te kako je Vlada znatno podigla kriterije zaštite okoliša.

Patrik Macek/PIXSELL

Slabost opozicije

- Mi po njihovim strateškim dokumentima radimo i oni se bune na svoje strateške dokumente i bune se valjda što nisu napravili bolje. Mislim da se trebamo suočiti s činjenicom da se strateški dokumenti ne bi trebali jeftino politizirati posebno ne od strane ozbiljnih stranaka - rekao je Vrdoljak.

Premijer Milanović je kritizirao one koji su se, kako kaže, nakon tri i pol godine usudili zatražiti interpelaciju i to na potpuno pogrešnu temu.

Ja to doživljavam kao kompliment, slabost opozicije jer nije znala što bi sa sobom i što prigovoriti. Ozbiljne političke stranke interpelaciju koriste ako znaju često, ovo je prva u tri i pol godine našeg rada i to doživljavam kao slabost opozicije. Interpelacija je ozbiljna stvar, stanimo sad na ovome, sve ćete reći u Saboru - rekao je Milanović. Međutim, nije se zaustavio na tome.

- Ako su neke svjetske firme spremne dati za istraživanje nekoliko milijardi da bi s nekim očekivanjima pronašle puno veće blago, onda tu dužnost i minimalni rizik treba preuzeti da bismo znali kakvo bogatstvo Hrvatska ima. Ja sam siguran da narod zna što je dobro za Hrvatsku. Ako nije opasno za Norvešku, onda nije za Hrvatsku - rekao je Milanović te istaknuo da je pasionirani ljubitelj okoliša, ali da isto tako od toga ne radi veliku pompu.

Patriotski zadatak

- Pa tko bi htio zagaditi prirodu? Ovdje se radi o patriotskom  zadatku. Ovo je prvi puta da su svjetske tvrtke spremne uložiti, što znači da imaju očekivanja. Ako se ona ostvare, dobit bi bila ogromna. Mi vjerujemo u zdrav razum naroda. Pa nitko neće baciti taj novac - rekao je premijer Milanović te napomenuo da se veseli saborskoj raspravi na ovu temu.

Još jednom je istaknuo da će dati podršku projektu, iza kojeg stoji cijela Vlada.

Pomoć Nepalu

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o pružanju humanitarne pomoći stradalima u potresu u Saveznoj Demokratskoj Republici Nepal.

Odlučeno je da se Nepalu pomogne s uplatom 350.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 385
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije