Obavijesti

News

Komentari 0

Vlada donijela odluku o preraspodijeli kapaciteta plina iz HEP-a po cijeni od 41 euro

Vlada donijela odluku o preraspodijeli kapaciteta plina iz HEP-a po cijeni od 41 euro

Plin se osigurava za 120.000 građana koji ga trenutno nemaju osiguranog, usmjerava se prema distributerima koji trebaju pokriti svoje gubitke ciljem, velikom broju javnih institucija i 7800 domaćinstava

VIDEO

Donijeli smo 14. rujna odluku da će INA sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj prodati HEP-u po cijeni od 41 euro, najnižoj cijena za kućanstva koja je utvrđena prema metodologiji HERA-e. Nakon toga smo identificirali sedam kupaca koji imaju fiksne ugovore s INA-om i koje se ne može jednostrano raskinuti pa je prijedlog izmjene ove Uredbe da se tih sedam kupaca i njihovih ugovora ostavi INA-i sve do završetka tih ugovora, a kako se ti ugovori budu završavali taj će plin INA prodavati HEP-u, istaknuo je ministar gospodarstva Davor Filipović pojašnjavajući izmjene Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. 

Dodao je kako INA koristi dio plina i za vlastitu proizvodnju te da ima dva ugovora - s talijanskim Enijem i grčim partnerima. 

- Taj dio koji se odnosi na talijanski Eni se niti fizički ne može usmjeriti prema Hrvatskoj pa je prijedlog da se u izmjeni Uredbi naprave ovi izuzeci, koji zapravo čine, kada pogledamo ukupnu količinu plina koji će HEP dobiti od INA-e, neznatnu količinu - rekao je. 

Preraspodjela plina od HEP-a

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlada je na sjednici donijela i odluku o preraspodjeli tog plina i njegovoj cijeni. 

- Ideja je da ta cijena isto bude 41 euro, a da se plin osigura za 120.000 građana koji trenutno nemaju osiguran plin. Znači, prema njima će se usmjeriti ove količine, kao i prema distributerima koji trebaju pokriti svoje gubitke, a sve s ciljem kako bi cijena za krajnjeg korisnika do 31. ožujka iduće godine ostala na ovoj istoj razini. Ono što je najvažnije, plin će se usmjeriti bolnicama, školama, vrtićima, velikom broju javnih institucija kako bismo im osigurali plin po pristupačnim cijenama i, također, 7800 domaćinstava koji su u okviru samostalnih toplinskih sustava diljem Hrvatske - rekao je ministar. 

Izmjene Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin

Predstavio je i izmjene Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin. 

- Zakonom o terminalu za prirodni ukapljeni plin se pored realizacije izgradnje infrastrukture terminala, koji je od strateškog interesa za RH, uređuje i projekt gradnje mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom. Kako bi se zadovoljilo tržište u kratkoročnom razdoblju do 2030., u RH treba postojati minimalno 11 punionica koje će omogućiti punjenje cestovnih vozila, dok će neke od njih trebati omogućavati punjenje plovnih objekata - istaknuo je. 

S obzirom da je od izbora lokacije, mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom prošlo gotovo četiri godine, dodao je, napravljena je revalorizacija optimalnih mjesta.

- Donošenjem ovog Zakona pitanje mjesta neće se vezivati isključivo za određenu lokaciju, u konkretnom slučaju područje Mlake u luci Rijeka već će se odabrati optimalna lokacija uzimanjem u obzir svih tehničkih, prostornih i financijskih parametara - istaknuo je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!