Obavijesti

News

Komentari 26

Vlada je osakatila i razvlastila institucije kontrole i nadzora

Vlada je osakatila i razvlastila institucije kontrole i nadzora

Kako funkcionira Uskok i sudovi, svi znamo. Ustavni sud je depandansa vlade. Vlada je izvor praktički sve moći u državi

VIDEO

Ako bih bio u prilici ukrasti, tako da me nitko ne vidi, ukrao bih, rekao je jednom Slavko Linić. Bio je iskren a u toj rečenici opisao ponašanje mnogih. Nije riječ samo o krađi.

Ako netko može dodijeliti sebi ili nekome drugome posao mimo zakona, osigurati neku povlasticu, omogućiti poticaje, dati visoku tarifu za energiju iz vjetra itd, on će to u pravilu i učiniti. Osim ako se ne boji sankcija. Zato i postoji podjela vlasti. Jedna institucija nadzire i kontrolira drugu kako ne bi došla u ovu linićevsku napast, a ako i dođe, da je zbog toga otkrije i kazni.

Vlada je osakatila, razvlastila, sve institucije kontrole i nadzora. Kako funkcionira Uskok i sudovi, svi znamo. Ustavni sud je depandansa vlade. Vlada je izvor praktički sve moći u državi. Uz premijera se, stjecajem poznatih okolnosti, često vezuje pojam “anemičan”, ali anemična je oporba – na našu nesreću – a premijer naspram nje djeluje kao “krvava Meri”.

Zato političari i moćnici mogu što hoće, jedino ozbiljno ograničenje im je kritička javnost, odnosno, mediji. Da nevolja bude veća, u Hrvatskoj se za vrijeme tranzicije struktura vlasništva nije bitno promijenila – i dalje je dominantno javno, bivše “društveno” vlasništvo kojim upravljaju političari. Oni su se pak oformili kao “nova klasa”, strateški razmještena u Sabor, Vladu, uprave, nadzorne odbore i druga tijela kojima cirkulira politička i ekonomska moć.

Kad je Todorić jednom zaprijetio Tuđmanu da će prodati Ledo ili Jamnicu, ako ne dobije Podravku, Tuđman je rekao – “neka proda, ako misli da je njegovo”. Bog dao, bog uzeo: Todoriću je imovina lakše oduzeta nego darovana, zato, što su svi – osim njega – bili svjesni da nije njegova. Mi ovdje imamo jedan kvazi socijalistički sustav, u kojemu toj skupini – koju nitko ne kontrolira i ne sankcionira – pripada sve, a drugima ostaju samo mrvice. Bez razgradnje tog sustava, razgrađivat će se država.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...