News

Komentari 7

Vlada kreće u izmjenu Zakona o crkvama: Potiče nove napetosti

Vlada kreće u izmjenu Zakona o crkvama: Potiče nove napetosti

Crnogorski parlament u ponedjeljak će početi raspravu o izmjenama kontroverznog zakona o slobodi vjeroispovijesti koje je pod utjecajem Srpske pravoslavne crkve pripremila nova vlada

Prethodna crnogorska vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista usvojila je točno prije godinu zakon o slobodi vjeroispovijesti koji regulira vlasništvo nad imovinom vjerskih zajednica. Ubrzo su počeli masovni prosvjedi koje je predvodila Srpska pravoslavna crkva (SPC) koja je tvrdila da je cilj zakona „otimanje njene imovine u Crnoj Gori". Upravo su ti prosvjedi, prema ocjeni analitičara doveli do prvog izbornog poraza Mila Đukanovića i prve smjene vlasti u Crnoj Gori u posljednje tri decenije.   

Jedan od prvih poteza nove vlasti je upravo izmjena tog zakona i brisanje dijelova kojima se protivila SPC, koji je u parlamentarnu proceduru upućen u hitnom postupku i koji ne zahtjeva javnu raspravu.

Nove crnogorske vlasti tvrde da će zakon o slobodi vjeroispovijesti sa izmjenama koje predlažu biti liberalan, praktičan i europski zakon, i da će po prvi put sve zajednice biti dio "jedinstvenog pravnog poretka". 

Podsjećajući i da su iste izmjene dva tjedna uoči parlamentarnih izbora Milo Đukanović i tadašnji premijer Duško Marković ponudili SPC-u, ali da ih je odbio pokojni mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije.     

Na drugoj strani, visoki dužnosnik Đukanovićeve Demokratske partije socijalista Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, upozorio je da će oni koji sutra u crnogorskom parlamentu podrže izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, „glasati za to da se Cetinjski i Ostroški manastir, manastir Morača i Đurđevi stupovi, i stotine drugih crnogorskih svetinja poklone Srpskoj pravoslavnoj crkvi, formiranoj u drugoj državi vjekovima nakon što su one izgrađene, sa ciljem širenja srpske nacionalne misli“.

"Crnogorske patriotske organizacije", skup različitih organizacija koje su tijekom prosvjeda ove jeseni podržale politiku Đukanovićeve Demokratske partije socijalista, pozvale su u nedjelju sve one koji 2006. podržali crnogorsku neovisnost da se u ponedjeljak u podne okupe ispred skupštine Crne Gore.

U pozivu na prosvjed su naveli da odgovornost prema državi Crnoj Gori ne dozvoljava domoljubima da sjede doma dok nova vlada i zastupnici "prepisuju crnogorsko kulturno blago i crnogorsku povijest na Srpsku crkvu i Srbiju".

- Odgovornost za zdravlje svakog čovjeka obavezuje nas da poštujemo epidemiološke mjere, zato sutra – odgovorno, s maskom na licu i fizičkom distancom pokažimo civilizacijsku udaljenost od onih koji su nas prodajom Crne Gore primorali da u ovakvim okolnostima stanemo u obranu jedine domovine - navodi se u proglasu crnogorskih domoljuba.

Crnogorski ministar unutarnjih poslova Sergej Sekulović pozvao je građane da odustanu od sutrašnjeg masovnog okupljanja, te da svoje političke stavove iskažu kroz forme koje poštuju zdravstvene mjere.

On je upozorio da će policije će djelovati preventivno „ali će u slučaju potrebe, poduzeti neophodne mjere u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira i zaštite sigurnosti svih građana Crne Gore".

- Siguran sam da ćemo, kao društvo, pokazati zrelost i izbjeći incidentne situacije koje ne idu na ruku nikome - priopćio je Sekulović.

Politički skupovi vlasti i oporbe koji su održani tokom i nakon parlamentarnih izbora održanih 30. kolovoza doveli su do katastrofalne epidemiološke situacije u Crnoj Gori, a ta zemlja našla se među vodećim u svijetu po broju zaraženih koronavirusom na 100 tisuća stanovnika.

Najčitaniji članci