Obavijesti

News

Komentari 78

Lalovac: Nemamo zaliha u proračunu; Milanović: Jasno

Lalovac: Nemamo zaliha u proračunu; Milanović: Jasno
11

Krajem svibnja je ostalo još 65 milijuna kuna u proračunu. Međutim pravomoćnost čeka još 100 milijuna kuna, rekao je ministar financija Boris Lalovac na sjednici

VIDEO

Vlada je odmah na početku sjednice prihvatila nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zračnom prometu te Zakona o cestama.

Vlada je u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Lalovac je iznio i podatke vezane za poslovanje neprofitnih organizacija prošle godine. Imovina im je ukupno iznosila 37,3 milijardi kuna, odnosno udruge unutar tog dijela su imale imovinu oko 4,2 milijarde kuna.

Ukupni prihodi neprofitnih su oko 12 milijardi kuna

- Neprofitne organizacije prenijele su u 2014. godinu ukupni višak iz 2013. godine i prethodnih godina 8,1 milijardu kuna, a udruge su prenijele višak od 1,2 milijarde kuna. Ukupni prihodi neprofitnih su oko 12 milijardi kuna, od toga udruga 3,7 milijardi kuna. Ono što je najzanimljivije je promet preko računa neprofitnih organizacija u 2013. Iznosio je oko 33,2 milijarde kuna, a promet preko računa udruga 10,6 milijardi kuna. U udrugama radi oko 9840 zaposlenih - rekao je ministar financija.

Za razliku od prvotnog prijedloga iz zakona je brisana odredba prema kojoj sve udruge s godišnjim prihodom većim od 230.000 kuna moraju osnovati trgovačko društvo, jer je to već definirano Zakonom o porezu na dobit i drugim poreznim aktima. Promjena u odnosu na prvo čitanje je da su sindikati i udruge poslodavaca izuzeti od javne objave revizorskih izvješća nego isključivo Ministarstvu financija, također se propisuje da su sindikati i poslodavci izuzeti od objave godišnjih financijskih izvješća putem registra neprofitnih udruga. Lalovac je naveo i da su smanjenje neprimjereno visoke kazne tako da su sada iznosi od 1000 do 50.000 kuna, koje su bile puno više.

Matić: Branitelje i njihove obitelji ćemo zbrinuti

Što se tiče Programa obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije ministar branitelja Predrag Matić najavio je kako će ministarstvo stambeno zbrinuti branitelje i njihove obitelji.

- Onima koji plaćaju stambeni kredit dajemo odgodu do 31. prosinca 2015. - rekao je Matić.

Milanka Opačić dodala je kako će oni koji još nemaju smještaj biti smješteni u hostelu Borovo, a stigli su i stambeni kontejneri. 

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je kako će se sve mjere za suzbijanje bolesti provoditi u početku pojačano, a poslije redovito.

Zamjenik ministra rada Božidar Štubelj dodao je kako je za zapošljavanje na komunalnim javnim radovima na poplavljenim područjima izdvojeno 12,8 milijuna kuna.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar najavio je kako će studenti s poplavljenih područja dobiti stipendiju i smještaj u studentske domove, a učenici besplatnu prehranu. 

Kupuju nekretninu od 4500 kvadrata za tri agencije

Vlada je dala suglasnost Agenciji za civilno zrakoplovstvo za kupnju nekretnine u vlasništvu države koji će je kupiti za 4,324 milijuna eura, a riječ je o više od 4500 kvadrata. U taj prostor smjestit će se tri agencije i to Agencija za civilno zrakoplovstvo, Agencija za istraživanje ozbiljnih nesreća i Agencija za sigurnost željezničnog prometa.

- Znači koliko je to po kvadratu? Manje od tisuću eura. To treba znati. Zašto to u eurima izražavamo ako su plafoni u zakonu postavljeni u kunama. Ok, ajde bok! - upitao je uz smijeh premijer Zoran Milanović resornog ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića.

- Zato što je hrvatska ekonomija naučena prvo na marku, pa sad na euro - uzvratio je ministar.

Krajem svibnja ostalo je 65 milijuna kuna zaliha

Ministar financija Boris Lalovac kolege na Vladi izvijestio je o stanju Proračunskih zaliha Državnog proračuna za svibanj 2014. godine.

- Znači stanje proračunskih zaliha krajem svibnja je da je ostalo još 65 milijuna kuna. Međutim ako znamo da je već na stanju na računu izdvojenih sredstava, znači da čeka samo pravomoćnost rješenja još 100 milijuna kuna, zapravo zalihe maltene nemamo - ustvrdio je Lalovac.

Taj podatak nimalo nije iznenadio premijera Milanovića koji je samo kratko dometnuo: "Dobro, jasno".

Vlada je odlučila i da se za devet trgovačkih društava otpišu potraživanja s osnove kamata u iznosu od 5,6 milijuna kuna.

Naime, kako je pojasnio ministar financija Boris Lalovac navedena društva su s obzirom na to da su jednokratno uplatili glavnicu imaju pravo na otpis duga po posebnim kategorijama i utvrđenim kriterijima.

- Devet trgovačkih društava zatražilo je takvu vrstu otpisa jer su uplatiti 10 milijuna kuna glavnice i u ovom im se otpisuje ta kamata - kazao je Lalovac.

Osnovali radnu skupinu kao podršku za predmete o 'Oluji'

Vlada je osnovala međuresornu radnu skupinu za podršku Uredu zastupnika Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava. Skupina će pružiti podršku u pripremi predmeta koji se odnose na istrage ratnih zločina i drugih kaznenih djela počinjenih za vrijeme ili neposredno nakon Vojno-redarstvene akcije Oluja pred Europskim sudom za ljudska prava.

- Pred Europskim sudom za ljudska prava započeli su sudski postupci po više tužbi protiv Hrvatske u kojima se smatra da njezina tijela nisu provela učinkovitu istragu smrti bliskih rođaka i civila koji su poginuli za vrijeme ili neposredno nakon vojno redarstvene akcije Oluja u kolovozu 1995. godine - izvijestio je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić.

Naveo je i da država u svakom predmetu mora dostaviti prvo očitovanje do 15. rujna ove godine. Napomenuo je da je to vrlo bitno jer se ovdje radi o istraživanju da li su povrijeđena konvencijska prava. U međuresornoj radnoj skupini bit će iskusni predstavnici nadležnih tijela koji su uključeni u problematiku istrage ratnih zločina za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene akcije "Oluja".

Riječ je o 21 tužbi više podnositelja protiv Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca