Obavijesti

News

Komentari 152

O imovini države: To je Sveto pismo, ne 10 Božjih zapovijedi

O imovini države: To je Sveto pismo, ne 10 Božjih zapovijedi
4

Prema nekim procjenama vrijednost državne imovine je oko 32 milijarde eura, no od nje država ima samo 200 milijuna eura prihoda. Strategijom se želi povećati prihod

VIDEO

Premijer Zoran Milanović je danas opovrgnuo da vodi pregovore s INA-om, a prosvjed radnika koji će mu biti pod prozorom je samo usput spomenuo.

- Radnici prosvjeduju, to je njihovo pravo - rekao je bez ulaženja u to hoće li ih primiti i razlozima, a to je izdvajanje benzinskih crpki iz INA-e.

- Nikakvih formalnih razgovora s MOL-om nema. Neću reći obratite se bivšoj Vladi i onima kojima su pregovarali i koji su pred sudom. To ne smijem reći ni privatno ni javno. Moramo rješavati problem jer smo suvlasnici 45 posto. U rebalansu je profit INA-e i za njih je 40 milijuna kuna za znanost. Mađari žele pregovarati, mi razgovaramo cijelo vrijeme, ali to je neobvezujuće - rekao je.

Naglasio je da danas više predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik uprave u INA-i ne vode rat.

- Preko televizija su vodili rat kao 1948. godine, to danas nije slučaj - kaže.

Rekao je da su u dvojakoj ulozi s INA-om. S jedne strane su državnici koji vode brigu o zaposlenosti i očuvanju prava, dok kao dioničar mora voditi interes o profitu, ugledu i cijeni dionice kompanije.

'Nećemo prodavati resurse i tvrtke, ali moramo bolje upravljati imovinom'

Vlada RH na današnjoj sjednici razmatra konačne prijedloge strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske od 2013. do 2017. godine. Prema nekim procjenama vrijednost državne imovine je oko 32 milijarde eura, no od nje država ima samo 200 milijuna kuna dobiti. Zato se strategijom želi povećati taj prihod.

U donošenju strategije o upravljanju državnom imovinom vrijednom 31, 4 milijarde eura, potpredsjednik Neven Mimica je rekao da će se donijeti i novi zakon koji će olakšati prodaju i upravljanje imovinom. S druge strane, 20 strateških poduzeća će se moći prodavati samo kroz posebne zakone koje će izglasati Sabor, a Vlada neće moći sama donijeti takvu odluku.

- Nećemo prodavati strateške resurse i tvrtke, ali moramo bolje upravljati imovinom. Mi smo peti po visini državne imovine u Europi, a uprihodujemo od nje veoma malo, tek 200 milijuna eura ili 0,7 posto BDP-a - rekao je Mimica.

Milanović: Prodajemo da spasimo državu

Premijer Zoran Milanović je rekao da će ova strategija sigurno dati povoda za kritiku u Saboru, ali i opet povukao usporedbu s crkvenim učenjem.

- Neki kažu da je ovo Sveto pismo. Jeste, ali nije 10 Božjih zapovjedi koje su konkretne. Oko Svetog pisma ima interpretacije - kaže. 

Rekao je i da je zabluda da smo mi peti po visini imovine jer je to tako što je centralizirana imovina. Podsjetio je da njemački i britanski okruzi i pokrajine imaju mnogostruko veću imovinu, ali se ona ne vodi kao državna.

Milanovića je naljutilo i što će sigurno naslovi govoriti da imovina ide na bubanj. On kaže da to nije tako jer na bubanj ide nešto što propada, a Vlada će prodavati tvrtke uz procjene međunarodnih stručnjaka po tržišnim cijenama. Sve kako bi smanjili deficit.

Linić: Prirodna bogatstva nisu predmet privatizacije

Ministar financija Slavko Linić rekao je da ova strategija pokazuje da nema rasprodaje. Da se pojedinačna dobra poput šuma, voda, štite posebnijim zakonima.

- Ubrzat će se procesi oko prodaje dionica, ali prirodna bogatstva nisu predmet privatizacije - rekao je.

Opačić: Imat ćemo državu bez papira

Vlada RH je usvojila projekt e-građani po kojem će se centralizirati rad državne uprave.

- Dosad smo trošili godišnje šest milijardi kuna za informatičke usluge od kojih nisu imali koristi ni građani. Nama je sada cilj stvoriti državu bez papira - rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

U prvoj fazi, građani će imati sve veći uvid u postupke koje su pokrenuli u državnoj upravi, a konačni cilj je i izdavanje dokumenata putem interneta. Osnovat će se i posebni portal na kojem će svatko moći imati svoj pretinac za komunikaciju s cijelom državnom upravom.

Mrsić: Zaposlit ćemo više nego otpustiti!

Ministar rada i mirovinskog sustava najavio je da će ova godina biti prva u kojoj će biti više zaposlenih od onih koji će dobiti otkaz. Mrsić je optimističan jer analitičari takvo nešto ipak ne predviđaju. Ministar kaže da je od početka godine posao našlo 64 tisuće ljudi i to u turizmu, ali i prerađivačkoj industriji (sedam tisuća), prerađivačkoj (pet tisuća) i građevini (tri tisuće).

- Događaju se promjene koje nam pokazuju da bi ove godine prvi puta moglo biti više zaposlenih od otpuštanja - kaže.

Vlada je donijela i uredbu po kojoj bi minimalna plaća trebala biti bruto 2984 kune, 170 kuna više nego dosad. Ipak, ovo povećanje će krenuti tek od 1. lipnja. Mrsić kaže da je ostavljeno socijalnim partnerima da se dogovore oko toga u tekstilnoj, drvnoj industriji i građevinarstvu. U tim djelatnostima, minimalna plaća može biti i niža, ali ne manje od 95 posto propisane. Poslodavci su, inače, bili protiv ovog povećanja.

Bauk srezao naknade političarima

Za svako osvojeno mjesto u vijeću ili skupštini na lokalnim izborima, stranci ili nezavisnoj listi platit će se od tisuću kuna u malim mjestima pa do 10 tisuća u Zagrebu. 

- To je oko tri posto manje nego ranije, rekao je ministar uprave Arsen Bauk pri prihvaćanju odluke o novcu koji će se dobiti nakon lokalnih izbora.

Pobjednik na izborima za načelnika u malim mjestima moći će dobiti tri tisuće kuna, a iznos se povećava s brojem stanovnika. Najviše dobiva onaj tko u Zagrebu osvoji najviše glasova - 100 tisuća kuna.

Za otpis duga četiri mjeseca više

Iako je bilo predviđeno da se oprost i reprogram dugova odobri samo obrtnicima i drugim fizičkim osobama koji su djelatnost zatvorili do kraja godine, Slavko Linić im je izašao u susret. Po izmjeni zakona o naplati duga fizičkih osoba, u programu će moći sudjelovati svi kojima je dug nastao do stupanja zakona, najavio je Linić. Zakon tek treba usvojiti, pa će nakon toga teći rok.

Ipak, Linić je izmijenio i odluku, pa se više neće obustaviti ovrha nad onima koji su se prijavili za reprogram duga. 

- Ona će biti samo odgođena, rekao je ministar Linić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...