Obavijesti

News

Komentari 83

Plenković: Bio sam uz Nadu do 1 sat ujutro, bilo je živahno...

Plenković: Bio sam uz Nadu do 1 sat ujutro, bilo je živahno...
3

Sutra ćemo cijeli dan biti u Saboru i otkloniti neutemeljene teze oporbe. Odbijamo insinuaciju o državnoj intervenciji, očito je da kolege nisu dobro proučile zakon, njegovu logiku i pristup, kazao je premijer

VIDEO

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnji dan u Saboru. Izvijestio je kako je rasprava o oporbenom prijedlogu za opoziv ministrice Nade Murganić trajala skoro do tri sata ujutro.  

- Ja sam uz Nadu bio do 1 sat. Bilo je angažirano i bilo je živahno. Mislim da smo pokazali da je ova inicijativa bila disproporcijalna s obzirom na temu. Mislim da će nova procedura koju smo dogovorili, da zakoni prije savjetovanja prolaze filtriranje na razini Vlade, biti korisna i spriječiti negativne moguće odjeke u javnosti - poručio je Plenković.  

O raspravi vezanoj za sastanke europskog vijeća kazao je kako je prvi dio bio izrazito dobar,  dok je drugi dio bio na razini koja nema veze s temom.  

- To je sve dio demokracije - poručio je Plenković.  

Izvijestio je i kako će u petak u Saboru biti rasprava o oporbenom zahtjevu za opoziv cijele Vlade.  

- Sutra ćemo cijeli dan biti u Saboru i otkloniti neutemeljene teze oporbe - poručio je premijer. 

Vlada je odbila oporbenu inicijativu za opoziv cijele Vlade koju je potpisao 31 zastupnik. Premijer je podsjetio da je riječ o četvrtoj inicijativi oporbe u ovoj kalendarskoj godini.  

- Vrlo jasna poruka je da odbijamo sve navode u prijedlogu oporbe. Ovaj zahtjev čak i u jezičnom pogledu sročen je na specifičan i pojedinim dijelovima osebujan način - ustvrdio je Plenković.

O zahtjevu za opoziv: 'Očito da kolege nisu dobro proučile zakon'

Izvijestio je kako su oporbi u svom očitovanju pojasnili što je Vlada učinila u rješavanju krize u koncernu Agrokor, zakonito, koherentno, odvažno i razmjerno djelovanje u ovom slučaju. Ponovio je daje Vlada svojim potezima spriječila ne samo krah koncerna, odlazak u stečaj i gubitak 30.000 radnih mjesta te jedan domino efekt na gospodarstvo.  

- Odbijamo insinuaciju oporbe o državnoj intervenciji. Očito je da nisu dobro proučili zakon i njegov pristup - rekao je.   

Naveo je kako je izvanredna uprava uspjela u vrlo kratkom roku zadržati funkcioniranje kompanije i zadržali radna mjesta te spriječila negativne efekte na gospodarstvo. Plenković je kazao kako će u Saboru otvoreno i temeljito objasniti sve što Vlada radi i sve što je napravila u cilju općeg interesa, bez populizma, vrlo odgovorno za zaštitu ekonomskih i financijskih interesa zemlje te zaštitu radnih mjesta u Hrvatskoj.   

- Vlada je pokazala da je odgovorna i spriječila krizu nesagledivih razmjera, jer smo djelovali preventivno i na vrijeme. Nadam se da će se proces restrukturiranja nastaviti u najboljem interesu gospodarstva i radnih mjesta. To je ono što je odgovornost odgovorne i ozbiljne politike. Takvu politiku mi zastupamo posebno kada je usporedimo s nekima koji ne samo da ne nude rješenja nego razinu rasprave o ovoj i drugim temama stavljaju daleko ispod one koju zaslužuje trenutak u kojem se Hrvatska nalazi - zaključio je Plenković.  

Osim premijera Plenkovića stavove Vlade u saboru sutra će braniti i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, te ministri Tomislav Ćorić, Goran Marić i Marko Pavić.

Dalić: Zakonom je popunjena pravna praznina  

Potpredsjednica Vlade i ministrica Dalić ustvrdila je da je zakonom o izvanrednoj upravi popunjena pravna praznina koja je uočena koja je uočena tijekom krize u Agrokoru.  - Ovim zakonom zaštićen je javni interes, radna mjesta i poslovanje što je od interesa za Hrvatsku, ali isto zaštitom radnih mjesta i poslovanjem je zaštićena vrijednost za vjerovnike - rekla je. 

Navela je da zakon uravnotežuje navedena dva interesa.  

- Sve ono što u Agrokoru radi izvanredni povjerenik i rezultate koje je postigao su rezultati ne samo za Hrvatsku, za zaposlenost i radna mjesta nego su i rezultati za očuvanje vrijednosti za vjerovnike iz koje će se sklapanjem nagodbe se u određenoj mjeri, o koji se sami moraju dogovoriti, naplatiti - poručila je Dalić.  

Zaključila je da su vjerovnici ti koji upravljaju aktivnostima u Agrokoru te da bez njih povjerenik ne može donijeti niti jednu bitnu odluku bez njihove suglasnosti. 

- To je naravno ispravno jer oni su Agrokoru za vrijeme prethodne uprave posudili novac i oni su ti koji se iz vrijednosti koju izvanredni povjerenik trenutno čuva i nastoji povećati, mogu naplatiti - izjavila je Dalić. 

Zakon o strateškim investicijskim projektima

Vlada je u saborsku proceduru uputila i prijedlog Zakona o strateškim investicijama. Postojeći zakon je već prethodno mijenjan dva puta, za izmjene koje su predložene iziskivale su novi zakon.  Resorna ministrica Martina Dalić izvijestila je kako se ovim zakonom pojednostavljuje procedura i olakšavaju privatni projekti. Zakonom se smanjuju kriterij vrijednosti ulaganja, pa bi strateškom investicijom Vlada mogla proglasiti projekt čija je vrijednost minimalno 75 milijuna kuna, umjesto sadašnjih 150 milijuna kuna, a za projekte koji se ostvaruju na potpomognutim područjima i otocima granica se smanjuje s 20 na 10 milijuna kuna. Osigurani izvori financiranja ubuduće ne bi iznosili 10 nego pet posto ukupne vrijednosti projekta. Do sada je strateškim projektom proglašeno 17 projekata. 

- Najveći dio tih projekata su državni projekti odnosno projekti koje na određeni način financira ili podupire država. Smatramo da je najvažniji smisao ovog zakona ne samo podrška državnim projektima nego i podrška privatnim projektima kako bi se osnažile privatne investicije - rekla je Dalić.  

Vlada je usvojila prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, te za zaposlenike u sustavu socijalne skrbi. Prihvaćen je i nacrt kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. 

U Sabor je poslan prijedlog o sudjelovanju naših vojnika u mirovnim misijama diljem svijeta. U misiji potpore miru 'Resolute support' u Afganistanu Hrvatska će 2018. godine poslati do 110 pripadnika Oružanih snaga. U misiju potpore miru KFOR na Kosovu Hrvatska će poslati do 40 vojnika i dva helikoptera, dok će u Somaliju Hrvatska poslati do 25 vojnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...