Obavijesti

News

Komentari 19

Plenković čestitao Dan žena: Promičemo sva njihova prava...

Plenković čestitao Dan žena: Promičemo sva njihova prava...
1

Na dnevnom redu je među ostalim Nacrt konačnog prijedloga zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma

VIDEO

Sjednica Vlade Republike Hrvatske počela je u 10 sati. Premijer je na početku sjednice čestitao ženama Međunarodni dan žena.
 

- To je prilika da se prisjetimo položaja žena u hrvatskom društvu. Ravnopravnost između žena i muškaraca je vrednota našeg ustavnog poretka. Naša vlada promiče i ekonomska i politička i društvena prava žena i aktivno se borimo protiv svih oblika diskriminacije temeljem spola, a posebno protiv nasilja nad ženama - rekao je Plenković i izrazio poštovanje svim ženama u RH.

- Mislim da broj i aktivnost žena u svim sferama društva mora biti jednak muškarcima - izjavio je Plenković.

Premijer je govorio i o posjeti Zadarskoj županiji:

- Zaista sadržajan posjet koji smo dugo vremena planirali - rekao je Plenković i dodao kako se županija dobro razvija te je nabrojao veliki broj investicija i projekata koji se provode i koji su provedeni.

- Posebno mi je drago da smo bili na otocima, Ugljanu i Pašmanu - rekao je i dodao da misli da su poslali jasnu poruku novim zakonom o otocima.

Vlada je na sjednici donijela izmjene Zakona o sudskom registru te o trgovačkim društvima kojima se, kako je istaknuo državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić, želi olakšati, ubrzati i pojeftiniti sve radnje vezane za sudski registar i osnivanje trgovačkih društava. 

- Registriranje trgovačkih društava bit će moguće preko aplikacije "e-osnivanje" na daljinu u roku 15 minuta - istaknuo je novost Salapić. 

Vlada je sa sjednice u Sabor poslala na drugo čitanje i konačni prijedlog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Kako je istaknula državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, novim Zakonom se unaprijeđuje cjelovitije uređenje sustava financiranja političke aktivnosti i izborne promidžbe i utvrđuje se financiranje referendumske aktivnosti koje se do sada nije uređivalo niti jednim propisom. Obrazložila je koje novosti Zakon donosi. 

- Osigurava se transparentnost i nadzor financiranja referenduma. Uvodi se informatički sustav za nadzor financiranja, pojednostavit će se sastavljanje i podnošenje financijskih izvještaja, osigurat će se njihova objava na jednom mjestu za sve subjekte, DIP kao nadzorno tijelo izriče sve administrativne sankcije, smanjuje se iznos prekršajnih sankcija, preciznije se definira raspoređivanje sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka u koaliciji - nabrojala je Rimac.

Ukupna vrijednost donacija fizičke osobe jednoj političkoj stranci, pojedinom nezavisnom zastupniku, odnosno pojedinom nezavisnom vijećniku, ne smije prelaziti iznos od 30.000 kuna. Dok ukupna vrijednost donacija pravne osobe u jednoj kalendarskoj godini ne smije prelaziti iznos od 200.000 kuna jednoj političkoj stranci, 100.000 kuna pojedinom nezavisnom zastupniku te 30.000 kuna pojedinom nezavisnom vijećniku. 

Nadalje, Zakonom se propisuje da ukupan iznos troškova izborne promidžbe po kandidatu, odnosno kandidacijskoj listi ne smije prelaziti iznos veći od osam milijuna kuna na izborima za predsjednika države, 1,5 milijuna kuna u jednoj izbornoj jedinici na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, četiri milijuna kuna na izborima za Europski parlament, milijun kuna na izborima za gradonačelnika Grada Zagreba, 600.000 kuna na izborima za župana i  gradonačelnika velikog grada, 250.000  kuna na izborima za gradonačelnika i općinskog načelnika u jedinicama lokalne samouprave koje imaju više od 10.000 stanovnika, 100.000 kuna na izborima za gradonačelnika i općinskog načelnika u jedinicama lokalne samouprave koje imaju od 3001 do 10.000 stanovnika te  50.000 kuna na izborima za gradonačelnika i općinskog načelnika u jedinicama lokalne samouprave koje imaju do 3000 stanovnika.

Što se tiče doniranja referenduma, fizička osoba za financiranje pojedinog državnog ili lokalnog referenduma ne smije donirati iznos veći od 30.000 kuna, dok pravna osoba za državni referendum ne smije donirati više od 200.000 kuna, a za lokalni više od 30.000 kuna.

Radna skupina za unaprijeđenje poslovanja

Vlada je donijela odluku i o osnivanju Radne skupine za unapređenje poslovanja u Hrvatskoj, koja će prema najavama ministra gospodarstva Darka Horvata, najviše raditi na uklanjanju administrativnih i regulatornih prepreka koje stoje na putu realizaciji poduzetničkih projekata.

- Radna skupina će analizirati i identificirati prioritete te predlagati mjere kojima će se omogućiti učinkovitiji i jednostavniji uvjeti poslovanja gospodarskih subjekata na prostoru Republike Hrvatske - istaknuo je Horvat naglasivši kako će se radna skupina, kojom će upravo on predsjedavatai, baviti s četiri problema s kojima se Hrvatska suočava na ljestvicama konkurentnosti.

- A to su elekroničko pokretanje poslovanja, uknjižba vlasništva, rješavanje imovinsko-pravih odnosa i izdavanje građevinskih dozvola - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa