Obavijesti

News

Komentari 122

Vlada i dalje šuti: Ne muljajte! Tko vam je platio let u Finsku?

Vlada i dalje šuti: Ne muljajte! Tko vam je platio let u Finsku?
1

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa, tad je jasno za 24sata rekla da će tražiti odgovore i tko je platio dnevnice i smještaj te u kojem svojstvu su koristili avion

VIDEO

Tri mjeseca je prošlo od spornog leta HDZ-ove delegacije u Finsku na stranački skup Europskih pučana, a Vlada još ne daje jasne odgovore tko je išao na stranački, a tko na račun poreznih obveznika.

Kako smo otkrili, HDZ-ova delegacija je 7. studenog odletjela na stranački skup Europskih pučana u Helsinki, u kojemu je ta politička grupacija birala svojeg kandidata za predsjednika Europske komisije ako osvoje većinu u Europskom parlamentu.

To je pravdano i službenim posjetom Finskoj jer se premijer Plenković sastao prije kongresa s finskim predsjednikom vlade Juhom Sipilom, a predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a s predsjednicom parlamenta Paolom Risikom. Problem je što su neki ministri letjeli kao stranački dužnosnici i, osim Kongresa Pučana, nisu imali druge obveze, primjerice Lovro Kuščević, koji je politički tajnik. A zrakoplov su koristili i potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić te međunarodni tajnik Davor Božinović.

Kako se zrakoplov ne smije koristiti u privatne svrhe, a stranački skup nije državni posao, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'U Finsku smo išli Vladinim avionom zbog ekonomičnosti'
'U Finsku smo išli Vladinim avionom zbog ekonomičnosti'

Dodatno, zrakoplov i njegovo osoblje čekali su završetak stranačkog skupa sljedeći dan, a tek onda su se premijer i delegacija vratili u Hrvatsku. 

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa, tad je jasno za 24sata rekla da će tražiti odgovore i tko je platio dnevnice i smještaj te u kojem svojstvu su koristili avion. Pred samu Novu godinu stigla su očitovanja HDZ-a i Vlade, ali i nekih ministarstava. 

Grmoja: Jasna zlouporaba

Treba podsjetiti da Plenković i delegacija u zrakoplovu nisu jedini koji su stigli u Finsku. Putovali su i eurozastupnici HDZ-a, a iz Hrvatske dodatno još i npr. Miro Kovač i Davor Ivo Stier. Je li HDZ platio put, dnevnice i smještaj za sve koji su išli? Koji su to posao obavljali u Finskoj stranački, ali i Vladini dužnosnici poput Kuščevića, Božinovića i Tolušića? Tko je sve bio u zrakoplovu? To su izgleda neodgovorena pitanja. 

- Nakon što smo dobili očitovanja, zatražena su u petak dodatna očitovanja od Vlade i HDZ-a - potvrdili su nam u Povjerenstvu.

HDZ i Vlada u svojim odgovorima nisu dali odgovore na pitanja koje ih je vrlo konkretno pitalo Povjerenstvo. Čudi da je za to potrebno toliko vremena jer računi za put postoje i treba ih samo poslati.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je prošli tjedan da je sve čisto, da ih Povjerenstvo želi uhvatiti u prekršaju kojeg nema i da u tome neće uspjeti. Glasnogovornik Vlade Marko Milić kaže da još nisu proučili zahtjev za dodatnim očitovanjem. No, poručuju da je za njih sve čisto.

HDZ-ovci na stranački skup u Finsku išli državnim avionom
HDZ-ovci na stranački skup u Finsku išli državnim avionom

- HDZ je platio smještaj i dnevnice svima koji su putovali u Finsku, bilo vladinim avionom ili komercijalnim letom jer se u Helsinkiju prenoćilo zbog kongresa. Povjerenstvu smo citirali i uredbu po kojoj predsjednik Vlade ima pravo koristiti službeni zrakoplov i može odlučiti tko ide s njim - kazao nam je Milić. Inače, sve skupa je koštalo 85.000 kuna.

Za saborskog zastupnika Mosta, Jandrokovićeva nervoza i neodgovaranje Povjerenstvu su jasan signal zlouporabe.

- Očito je da stvari nisu čiste i ne mogu opravdati put u stranačke svrhe inače bi već dali jasne odgovore. HDZ se i prema institucijama i prema proračunu ponaša kao da su oni stranački, a premijer je sam rekao da on može što hoće - kaže Grmoja.e.

U istoj toj Finskoj strogo se pazi da se državni resursi ne koriste u stranačke svrhe, a postoji knjižica uputa za ministre kako se ponašati i ne koristiti državni novac privatno ili stranački. Finska nema svoj zrakoplov pa je njihov predsjednik lani u službeni posjet došao komercijalnim letom, a vratio se niskobudžetnom tvrtkom čija karta je Fince stajala 60 eura. 

'Nema sukoba interesa, nismo u Finsku otišli u posjet baki'
'Nema sukoba interesa, nismo u Finsku otišli u posjet baki'

Zokijevi letovi besplatni

U Hrvatskoj je različito i očito je da je potrebno uspostaviti jasan sustav što je stranački, a što državni posao. SDP-ov premijer Zoran Milanović dizao je zrakoplov i za međunarodne stranačke skupove, ali je i privatno letio na Krk. Protiv njega nikad nije pokrenut postupak pred prošlim sazivom Povjerenstva.

Plenkoviću je već jednom dano za pravo što je 2017 išao u Split iako je kombinirao posjet u svojstvu premijera sa stranačkim predizbornim skupom Andre Krstulovića Opare. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a