Obavijesti

News

Komentari 3

Vlada: Karlovcu i Karlovačkoj županiji 2,58 milijardi kuna

Vlada: Karlovcu i Karlovačkoj županiji 2,58 milijardi kuna
4

Pred ministrima će biti i zaključci o projektima vezanima uz gospodarenje otpadom, razvoj geotermalnog potencijala grada te depriviranih područja Karlovačke županije

VIDEO

Snažnu poruku razvoja Karlovca i Karlovačke županija odaslala je Vlada u četvrtak s niz ugovora i sporazuma za realizaciju projekata u Karlovcu i Karlovačkoj županiji vrijednih 2,582 milijarde kuna koje su u četvrtak nakon održane sjednice Vlade u Karlovcu potpisali resorni ministri s predstavnicima lokalne samouprave, gradonačelnicima i načelnicima Karlovačke županije. 

Naime, u karlovačkom kazalištu Zorin dom članovi Vlade predvođeni predsjednikom Andrejom Plenkovićem u Karlovcu su održali 130. sjednicu Vlade RH. 

Plenković: HEP-ova ulaganja potaknut će nam rast BDP-a
Plenković: HEP-ova ulaganja potaknut će nam rast BDP-a

Prije same sjednice premijer Plenković je u pratnji ministara obišao malu hidrocentralu Munjaru u Ozlju gdje je u probni rad pušten agregat B, nakon Ozlja obišli su i Opću bolnicu Karlovac gdje su obišli novoobnovljene dnevne bolnice i jednodnevne kirurške sale uređene i opremljene većinskim sredstvima europskih fondova u vrijednosti 36 milijuna kuna. 

Na sjednici od deset točaka dnevnog reda su predstavljeni učinjeni i budući projekti u Karlovcu i županiji, projekti za realizaciju u Karlovcu i županiju, te nacrti konačnih prijedloga kao i prijedlozi zakona. 

Ključna za Karlovac i Karlovačku županiju druga točaka dnevnog reda sa 37 podtočaka u kojoj se nalazi niz projekata, odluke i zaključci za provedbu projekata koje su jednoglasno prihvaćene. Među njima je Karlovčanima svakako najzanimljiviji “Projekt zaštite od poplava Grada Karlovca” koji je u četvrtak proglašen strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. 

Vrijednost projekta kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu iznosi preko 670 milijuna kuna koji se planira financirati preko operativnog programa konkurentnosti i kohezija 2014./20. u iznosu od 85 posto ukupnog iznosa troška, dok će ostalih 15 posto financirati Hrvatske vode. Njime će se u Karlovačkoj županiji i u dijelu Zagrebačke izgraditi ukupno 52 kilometra novih nasipa, 21 kilometar rekonstrukcije nasipa, izgraditi će se pregrada na Kupi u Brodarcima, tri ustave, prokop Korane, odvodnja zaobalja novih nasipa i uredit će se prostor za retenciju Kupčina.

vlada

A da bi se postupak provedbe izgradnje sustava za obranu od poplave mogao uskoro realizirati i ubrzati članovi Vlade su prihvatili i Nacrt konačnog prijedloga zakona o Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe.

Sustav obrane od poplave u sivu rijeke Kupe na Karlovačkoj, Sisačko moslavačkoj i manjem dijelu Zagrebačke županije neizgrađen je ili je djelomično izgrađen. Drastične hidrološke prilike neizgrađenost sustava obrane od poplava rezultirale su brojnim poplavama na tom području u prethodnim godinama. 

Nastavi li se sadašnji hidrološki trend pri novim pojavama velikih voda i u slučaju popuštanju sadašnje sustava zaštite od poplave štete bi mogle doseći preko 4 milijarde kuna i ugroziti preko 34.000 stanovnika. Zbog toga i u svrhu rješavanja ovog problema potrebno je žurno provesti projekt izgradnje sustava obrane od poplava u slivu rijeke Kupe u vrijednosti većoj od 900 milijuna kuna, Najveća zapreka za realizaciju ovog projekta je rješavanja imovinsko pravnih odnosa za oko 15.000 zemljišnih čestica. 

vlada

Iz tog razloga se izradio ovaj  Prijedlog zakona kojim se predlažu posebna pravila ubrzavanja rješavanja imovinsko pravnih odnosa čime bi se ovaj projekt znatno ubrzao i omogućila se pravovremena prijava na fondove kohezije. - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te predložio Vladi da utvrdi konačan prijedlog zakona koji je jednoglasno i prihvaćen.

Uz ovaj projekt Vlada je danas na sjednici prihvatila i brojne druge a tu su prijedlozi za projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora, podržavanje razvoja geotermalnog potencijala na području Karlovca, uspostavljanje poslovne suradnje na realizaciji projekta "Revitalizacije vrelovodne mreže grada Karlovca", revitalizacije rijeke Kupe za putničku i sportsku plovidbu, Projekt izgradnje brze ceste Vukmanićki Cerovac – Mostanje na državnoj cesti D1, obnova državne ceste DC 6, nekoliko državnih cesta, dovršetak izgradnje čvora Novigrad  -izmještanje DC 6 od Novigrada do Lišnice, obilaznice Plitvičkih jezera, Ogulina, zapadne obilaznice Karlovca.

Potpisan je i projekt za ua uređenje Centra za hemodijalizu u OB Karlovac, uređenje i opremanje srednje Mješovito industrijske obrtničke škole, te je donijeto 13 odluka da se općinama, gradovima i županiji daruju nekretnine u državnom vlasništvu. 

Prihvaćeni su i konačni prijedlozi zakona koji će biti upućeni na hitnu saborsku proceduru, a to su zakon o brdsko-planinskim područjima kojim je obuhvaćeno pet općina u Karlovačkoj županiji, te o potpomognutim područjima kakvim je na ovom području obuhvaćeno 16 općina i Grad Slunj  a za ta područja bi zakon omogućio da ta područja imaju mogućnost dobiti veće potpore države i mjere. 

Cilj im je razvoj i konkurentnost takvih područja, a za potpore brdsko planinskom područja osigurano je 40 milijuna kuna kroz programe i projekte za sljedeće trogodišnje razdoblje. Iz tog zakona bi proizašle i porezne olakšice kojim bi se gospodarski opravila takva područja, te stvorili uvjeti za podizanje standarda i poboljšanje infrastrukture. 

Prihvaćen je i konačan prijedlog zakona o djelatnosti socijalnog rada, te zakon o edukacijsko rehabilitacijskoj djelatnosti, te je prihvaćeni i nacrti prijedloga zakona o psihološkoj djelatnosti i socijalno-pedagoškoj djelatnosti, te nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstva i drugih središnjih tijeka uprave s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

-  Ugovori kojima ste sada svjedočili koji su potpisani i uručeni različitim jedinicama lokalne područne samouprave, te pokazuju da je Vlada danas došla sa jednim cjelovitim pristupom kao što i inače radi kad planiramo sjednice vlade van Zagreba. Preko 2,5 milijarde kuna vrijednih projekata, a tu bih posebno izdvojio i zakon i strateški projekt od interesa za RH, a to je zaštita Grada Karlovca od poplava. Mislim da smo poslali vrlo važne poruke suradnje i razumijevanja lokalnih prioriteta. Posebno mislim da smo u pripremi sjednice Vlade osvijestili koliko jedan dio Karlovačke županije,  mislim na jugoistočni dio koji pati od demografskih problema, a koji je u Domovinskom ratu opustošen i mnoga su bila okupirana područja, danas trebaju potporu stoga i ovaj intervencijski plan mogu pomoći da se grad Slunj i niz općina brže i učinkovitije razvijaju. - rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sjednice.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.