Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
17 komentara

'Vlada učiteljima nije dala baš najbolju ponudu. Za više nema'

Dogovora između sindikata i Vlade i dalje nema. Nije izravno željela odgovoriti na pitanje o ostavci no poručila je kako neće popustit te smatra da se davanjem otkaza ne rješava ništa.

Vodice: Ministrica Divjak sudjelovala je na stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
17 komentara

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak današnja je govornica na konferenciji 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska' koju organizira 24sata već petu godinu za redom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovim putem ekskluzivno za 24sata komentirala je štrajk, zahtjeve sindikata ali i o mogućoj ostavci na mjestu ministrice obrazovanja.

Kompromisa i dogovora između sindikata i Vlade i dalje nema. Sindikati ne pristaju na ponudu Vlade te su se i zaoštrili stavovi učitelja koji podržavaju štrajk ili su u štrajku. Vlada je najavila kako od ponedjeljka neće više plaćati štrajk.

- Svaki ministar koji je u ovakvoj poziciji u nezavidnoj je situaciji. Ono što treba jest osigurati kontinuitet obrazovnog procesa no treba imati razumijevanje i za učitelje i profesore koji traže svoja statusna i materijalna prava- rekla je ministrica te dodala kako učenici moraju biti na prvom mjestu.

Osvrnula se i na borbu učitelja za njihova statusna prava kao i na ponudu Vlade koju su sindikati odbili.

- Ja sam od početka uz učitelje i radim na tome da im se povećavaju plaće i njihov status kao i nagrađivanje najboljih učitelja. Naravno da Vlada nažalost u ovom trenutku nije dala najbolju ponudu ali u ovoj fazi to je bilo najbolje što sam mogla izboriti i kao što sam rekla možda se može i moglo se više ali trenutno to je ovakva ponuda Vlade - komentirala je ministrica Divjak

Nastavnici i učitelji su zaoštrili svoje stavove. Proziva se ministricu Divjak te odbijaju sudjelovati u Loomenu, online edukaciji koja je nastala u sklopu reforme obrazovanja. Zbog svega toga provlači se i pitanje o ostavci kao i o tome da li je Vlada točnije premijer Plenković tražio ostavku ministrice Divjak.

Nije bila spremna izravno odgovoriti na ove prozivke kao i na pitanje hoće li dati ostavku. Odlučila je odgovoriti protupitanjem.

- Što će se promijeniti? Hoće li se plaće učitelja povećati? Hoće li se nastaviti nagrađivanje? Hoće li se ovi uvjeti napredovanja i dalje ostvarivati? Hoće li obrazovna reforma zaživjeti? Nemojmo zaboraviti, da smo mi kao nastavnici  zapravo željeli raditi s novim ljudima i djecom te prenositi neke pozitivne vrijednosti i stavove. Što se tiče različitih prozivki moramo sagledati razlog zbog kojeg su nastale te prozivke - rekla je ministrica.

Na upit zašto je odustala od 6.11 posto povećanja plaće rekla je kako je to zapravo komplicirano pitanje te se povećanje koeficijenata treba dodatno razmotriti.

- Sada su sindikati počeli govoriti o nekakvim dodacima, dakle nije samo riječ o koeficijentima i u tom smjeru kada govorimo o dodacima treba vidjeti na koji način koeficijenti i dodaci formiraju plaću - komentirala je ministrica Divjak

Trenutno ne bi trebalo doći do produžetka školske godine. 

- Produžetak školske godine je posljednja opcija, trebali bi biti dovoljno razumni. Ako ne stavljamo učenike na pvo mjesto svi smo gubitnici - rekla je ministrica

Ostavku ne planira dati te neće popustiti pritiscima Vlade ali i sindikata.

- Što mi riješavamo time? Radili smo puno. Ili imaju povjerenja u reformu ili nemaju. To jest nikada mi nemamo povjerenje u reformu već u ljude - zaključila je ministrica Divjak

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message