Obavijesti

News

Komentari 14

Vladajući podržali prvi proračun u eurima, oporba protiv: Evo što sve planiraju iduće godine

Vladajući podržali prvi proračun u eurima, oporba protiv: Evo što sve planiraju iduće godine

Unatoč tome što se očekuje usporavanje gospodarstva, a pred vratima je i nova recesija, proračun za sljedeću godinu pokazuje da Vlada neće ići u smjeru štednje.

VIDEO

Saborski zastupnici danas su usvojili državni proračun za 2023. godinu, najvažniji financijski dokument države. Doduše, usvojila ga je vladajuća većina, dok 50 zastupnika oporbe ovakav prijedlog Vlade nije podržalo uz negodovanje što su vladajući od 435 podnesenih amandmana podržali njih tek 10. A od toga tek šest iz redova oporbe. 

Obzirom da smo od iduće godine članica eurozone, prvi je ovo proračun u eurima.

Prvi u eurima, ali je sedmi koji donosi Andrej Plenković. A kako je pojasnio premijer, ima tri osnovna cilja - ublažiti posljedice krize, očuvati gospodarski rast i razvoj te očuvati socijalnu sigurnost.

Sabor izglasao prvi proračun u eurima, Grbin: 'Ide u korist države, a ne njenih građana'
Sabor izglasao prvi proračun u eurima, Grbin: 'Ide u korist države, a ne njenih građana'

Unatoč tome što se očekuje usporavanje gospodarstva, a pred vratima je i nova recesija, proračun za sljedeću godinu pokazuje da Vlada neće ići u smjeru štednje. Dapače, povećat će potrošnju za 2,1 milijardu eura u odnosu na ovu godinu, koja je bila rekordna, a kad se pogleda potrošnja 2021. godine, proračun je veći za 4,2 milijarde eura. Tako Vlada predviđa u idućoj godini prihode države od 24,9 milijardi, a rashode od 26,7 milijardi eura. Od poreza na dobit planira uzeti 1,58 milijardi, a od PDV-a rekordnih 9,1 milijardi eura. No, kako od poreza i ostalih davanja planira skupiti 1,8 milijardi eura manje, Vlada će tu "rupu" zatvoriti novim zaduživanjem. Unatoč njemu, udio javnog duga u odnosu na BDP i dalje će postupno padati i sljedećih godina. Na otplatu starih dugova otpast će 3,7 milijarde, a novi dug bit će 1,8 milijardi eura. 

Vlada predviđa da nas sljedeće godine čeka tek mršavi rast BDP-a od 0,7 posto. Rast cijena bit će manji nego ove godine, ali će one i dalje rasti. Iz Vlade projiciraju i smanjenje inflacije na 5,7 posto, a rast nezaposlenosti i gubitak radnih mjesta ne očekuju.

- Ovaj proračun omogućit će sigurnost građana, nastavak rasta mirovina, plaća, dogovor sa sindikatima uključen je u ovaj proračun, niz je mjera koje se odnose na demografske mjere, daljnja ulaganja u obrambene sposobnosti u promijenjenim geopolitičkim odnosima - rekao je premijer Plenković predstavljajući proračun. 

Plenković predstavio proračun: 'Bit ćemo još otporniji na krize'
Plenković predstavio proračun: 'Bit ćemo još otporniji na krize'

Za zaposlene 3,75 milijarde, paket pomoći težak 643 milijuna eura

Paketi pomoći koje je Vlada donijela proljetos i jesenas rezultirat će isplatom 643 milijuna eura. Za osiguranje razlike u cijeni struje i grijanja na toplanu, koje nije poskupjelo, Vlada će dati HEP-u više od 145 milijuna eura, a za potpore poduzetnicima otići će više od 248 milijuna eura, a tu je još mnogo subvencija za energente.

Povećanje troškova u odnosu na ovu godinu u iznosu 2,1 milijardu eura ponajviše donosi rast plaća za oko 240.000 zaposlenih u državnom i javnom sektoru te osiguranje viših mirovina. Na usklađivanje mirovina i izmijenjene propise za korištenje obiteljskih mirovina otići će 512,7 milijuna eura više. Dogovoreno povećanje plaća od šest posto ove i dva posto sljedeće godine za zaposlene u javnom sektoru stvorilo je dodatnu obvezu od 457 milijuna eura za proračun. Na svoje zaposlenike država će tako sljedeće godine potrošiti 3,75 milijardi eura. Od sljedeće godine rast će i iznosi koje Vlada daje najsiromašnijim građanima kroz zajamčene naknade, rodiljske naknade... Tako se izdaci za socijalne naknade planiraju u iznosu 25,6 milijuna eura. Za prehranu za učenike u osnovnim školama izdvojit će se 72,2 milijuna, za subvencije stambenih kredita 13,9 milijuna, rodiljne i roditeljske potpore u iznosu 40,4 milijuna, dječje vrtiće 14,6 milijuna eura te za transfer HZZO-u 74,8 milijuna eura.

Plenković: Ima prostora za dodatne mjere ublažavanja udara rekordne inflacije
Plenković: Ima prostora za dodatne mjere ublažavanja udara rekordne inflacije

Povećanje sredstava za obnovu i obranu

Za nastavak obnove od potresa planira se povećanje rashoda u iznosu od 270,8 milijuna eura, za jačanje obrambenih sposobnosti i sigurnosti, dakle za vojsku i policiju za 86,9 milijuna, odnosno na 324,4 milijuna eura, od čega, između ostalog, za višenamjenske borbene avione ide 261,2 milijuna eura, borbeno vozilo pješaštva 2,5 milijuna, višenamjenski helikopter 15,4 milijuna, protuzračnu zaštitu 14,6 milijuna, obalni ophodni brod 9,5 milijuna, borbeno oklopno vozilo simulator 1,2 milijuna eura. 

Za diverzifikaciju dobavnih pravaca u energetici, tj izgradnju plinovoda Zlobin-Bosiljevo i povećanje kapaciteta LNG terminala izdvojit će se 75 milijuna eura.

Među prihvaćenim amandmanima, Vlada je prihvatila šest oporbenih - tri SDP-ova, dva Socijaldemokrata, jedan IDS-ov te tri većinska - jedan HNS-ov, dva HDZ-ova i zajednički amandman vladajućih i oporbe, odnosno HDZ-a, HDS-a i Socijaldemokrata.

- Tako pokazujemo otvorenost za sugestije nekih od oporbenih zastupnika i stranaka, što smatramo dobrim - rekao je premijer Plenković i naveo kako su prihvaćeni amandmani vrijedni ukupno oko 9,5 milijuna eura.

Proračun za oporbu promašen i ziheraški, za HDZ realan i održiv
Proračun za oporbu promašen i ziheraški, za HDZ realan i održiv

Zajednički amandman podnijelo je četvero zastupnika iz Šibensko-kninske županije, HDZ-ovci Branka Juričev-Martinčev i Josip Begonja te Socijaldemokrat Franko Vidović i HDS-ov Hrvoje Zekanović, a njime je osigurano 500.000 eura za kompletnu dokumentaciju za izgradnju Zračne luke "Srce Dalmacije" na prostoru naselja Pokrovnik.

Glasovac se izborila za milijun eura za higijenske potrepštine u školama i skloništima

Država će u idućoj godini izdvojiti milijun eura kako bi se škole i skloništa za žene žrtve nasilja opskrbili besplatnim zalihama menstrualnih higijenskih potrepština, za što se izborila SDP-ova Sabina Glasovac. 

Na prijedlog SDP-ove Boške Ban Vlahek država će osigurati sredstva i za projekt čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje, a na prijedlog Kluba SDP-a za školsku sportsku dvoranu srednje škole u Zaboku.

Udruga Sjena kritizirala Vladu zbog proračuna: 'Opet se nije mislilo na djecu s teškoćama'
Udruga Sjena kritizirala Vladu zbog proračuna: 'Opet se nije mislilo na djecu s teškoćama'

Usvojili su i amandmane zastupnica Socijaldemokrata Romane Nikolić i Marine Opačak Bilić za provedbu mjera obiteljske i populacijske politike i prevenciju nasilja među mladima, a IDS-ov se odnosi na nastavak sanacije Eufrazijeve bazilike u Poreču.
Vlada je podržala i amandman HDZ-ove gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes da se za Neuropsihijatrijsku bolnicu „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači osigura 1,6 milijuna eura te HDZ-ovog Damira Habijana da se za 665.000 eura poveća iznos za Sveučilište Sjever. Vlada je u izmijenjenom obliku prihvatila i amandman HNS-ova Predraga Štromara pa će država sa 2, 6, umjesto četiri milijuna eura, pojačati projekt vezan uz Arboretum Opeka i istoimenu srednju školu koja je proglašena regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)