Obavijesti

News

Komentari 88

Vlast se bira demokratski, ali ta vlast ne čini dovoljno za prava i slobode vlastitih građana

Vlast se bira demokratski, ali ta vlast  ne čini dovoljno za prava i slobode vlastitih građana

Izvještaj američke organizacije Freedom House za ovu godinu nosi naziv 'Antidemokratsko skretanje'. U njemu piše da u bivšim komunističkim zemljama ima sve više autoritarnih režima, a sve manje demokracije

VIDEO

Američka neprofitna, nevladina organizacija Freedom House koja je osnovana 1941. a koja se bavi istraživanjem i podupiranjem demokracije, slobode i ljudskih prava svake godine objavljuje izvještaj Nations in Transit  koji tematizira stanje demokracije u 29 postkomunističkih država u Europi i Aziji nakon sloma SSSR-a, među kojima je i Hrvatska.

Organizacija mjeri 25 indikatora poput političkih prava, građanskih sloboda, političkog pluralizma, slobode vjeroispovijesti, individualnih prava i drugih faktora.

U ovogodišnjem izvještaju koji nosi naziv  "The Antidemocratic Turn"(Antidemokratsko skretanje) ističe da u postkomunističkim zemljama ima sve više autoritarnih režima, a sve manje demokracije.

U Hrvatskoj se vlast bira demokratski, ali...

- Napadi na demokratske institucije šire se brže nego ikad u Europi i Euroaziji te se spajaju u izazov samoj demokraciji. Aktualni čelnici i vladajuće stranke korumpiraju upravljanje i šire antidemokratske prakse širom regije koja se proteže od Srednje Europe do Srednje Azije. Te su akcije oportunističke, ali i često zaokupljene ideološkim planom. I kako postaju sve češće, potiču pogoršanje uvjeta koji će imati globalne implikacije na tematiku ljudskih sloboda - konstatira Freedom House u ovogodišnjem izvještaju.

Eurostat objavio: Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim proračunskim manjkom u 2020.
Eurostat objavio: Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim proračunskim manjkom u 2020.

Hrvatska je dalje svrstana u skupinu polukonsolidiranih demokracija, koje Freedom House definira kao države koje imaju visoke standarde za proces izbora nacionalnih lidera, ali pokazuju slabosti u obrani političkih prava i građanskih sloboda.

U Hrvatskoj se znači vlast bira demokratski, ali ta vlast ne čini dovoljno da uspostavi jednako visoke i snažne standarde za prava i slobode vlastitih građana, piše Index

Konsolidirane demokracije su Slovenija, Slovačka, Češka te tri baltičke republike. U društvu Hrvatske kao polukonsolidirane demokracije su još Bugarska, Rumunjska i Poljska, koje su sve dobile više od hrvatska 54 boda od 100. Lošije stoje države poput Srbije, BiH te niza euroazijskih bivših sovjetskih republika.

U odnosu na prošlogodišnji izvještaj, stanje demokracije u Hrvatskoj stagnira. Proteklih godina u Hrvatskoj je stanje demokracije bilo manje-više nepromijenjeno (i loše), a Freedom House je svojedobno konstatirao da su se demokratska prava i vrijednosti u Hrvatskoj počeli smanjivati u isto vrijeme kada je na vlast došla vlada Andreja Plenkovića. 

- Neuspjeh postojećih institucija da se pozabave hitnim društvenim problemima, sve veća polarizacija i rastuća nejednakost potaknuli su nesigurnost i bijes kod građana, a loše upravljanje pandemijom covida-19 vodećih svjetskih demokracija pružilo je dodatnu hranu onima koji su zainteresirani za iskorištavanje razočaranja tradicionalnih pobornika demokratske uprave - navodi se u izvještaju..

Mađarska je doživjela najveći pad demokratskih vrijednosti

Dvije zemlje, Poljska i Mađarska, ističu se neusporedivim demokrtskim pogoršanjem tijekom proteklog desetljeća, smatra Freedom House.

 - Mađarska je doživjela najveći pad demokratskih vrijednosti i sloboda ikad izmjeren u tranzicijskim zemljama. Poljska je još uvijek kategorizirana kao polukonsolidirana demokracija, ali njezin je pad tijekom posljednjih pet godina bio strmiji od mađarskog . Vladajuće stranke u Budimpešti i Varšavi dugo se oponašaju u suzbijanju autonomije pravosuđa, neovisnih medija, građanskog sektora i ranjive manjinske populacije. Međutim, nedavno su prešli s napada na liberalna načela koja podupiru demokraciju pri postavljanju novih normi i otvorenom širenju antidemokratske prakse - stoji u izvještaju Freedom Housea.

Pandemija Covida pridonijela povijesno niskom sudjelovanju birača na izborima 

Ipak, navode, u nekim zemljama građani glasaju u dovoljno velikom broju da osujete napore vladajućih usmjerene zastrašivanju i manipulacijama. 

U uređenim zemljama se ne živi s roditeljima do 45 godine...
U uređenim zemljama se ne živi s roditeljima do 45 godine...

 - Na Kosovu je izlaznost na izborima porasla za 3.4 postotna boda u 2019. i 7.7 u 2021. u odnosu na parlamentarne izbore 2017. Izlaznost je porasla preko 60 posto u Slovačkoj prvi put od 2002. Rekordi su srušeni u Crnoj Gori, gdje je gotovo 77 posto registriranih birača sudjelovalo na prošlogodišnjim izborima, te među dijasporom u Moldaviji, koja je činila 15 posto glasova danih u prvom krugu predsjedničkih izbora 2020. Te su brojke posebno zapanjujuće u svjetlu pandemije Covida-19, koji je pridonio povijesno niskom sudjelovanju birača na izborima u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Rumunjskoj. Pandemija je također smanjila odaziv na bosanskim lokalnim izborima, ali samo za skromnih 1 do 2 posto - naglašavaju u izvještaju Nations in Transit.

Podsjetimo, prije dvije godine Freedom House je u svom izvještaju pisao da je Hrvatska slobodna zemlja, no kao i svijet bilježi eroziju demokracije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.