News

Komentari 10

Vodeći stručnjak za potrese u Turskoj za 24sata: Bit će tisuće manjih potresa, šteta je velika'

Vodeći stručnjak za potrese u Turskoj za 24sata: Bit će tisuće manjih potresa, šteta je velika'

Turski predsjednik Recep Erdogan rekao je da je samo u Turskoj u potresu poginulo najmanje 912 ljudi, a ozlijeđeno 5383. U Siriji je poginulo najmanje 386 ljudi

Oslobodila se velika energija. Aktivan je dio istočnoanatolijskog rasjeda od Iskenderuna do Malatye. Dugo godina ovdje nije bilo potresa. Suočavamo se s nacionalnom katastrofom, rekao je najpoznatiji turski seizmolog prof. dr. sc. Haluk Eyidogan s istanbulskog sveučilišta, koji je bio predsjednik Nacionalnog vijeća za potrese u Turskoj, a u svom istraživanju se bavio i potresom na Baniji. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Naknadni potresi trajat će tjednima. Potresi ove magnitude mogu proizvesti naknadne potrese do 6,6 stupnjeva po Richteru. Imali smo najmanje 42 naknadna potresa, ali to su samo oni iznad četiri stupnjeva po Richteru, ako računamo male, onda brojka može doseći i tisuće manjih. Imamo veliki lom tla. Prema informacijama, u ovom potresu je razlomljena 250 km duga zemljina kora - rekao je dr. Eyidogan i dodao kako se mogu očekivati potresi i više od 5 stupnjeva po Richteru. 

Turski predsjednik Recep Erdogan rekao je da je samo u Turskoj u potresu poginulo najmanje 912 ljudi, a ozlijeđeno 5383. Dodaje da ne može predvidjeti koliko će porasti broj mrtvih dok se potraga i spašavanje nastavljaju. 

- Više od 9000 spasitelja trenutno traga za nestalima u zemljotresu, broj spasilaca se stalno povećava. Ispod ruševina do sada spašeno 2470 osoba, broj srušenih zgrada dosegao je 2818 - rekao je Erdogan. 

U Siriji je, navode tamošnji mediji, poginulo najmanje 386 ljudi, uključujući 239 uglavnom u regijama Aleppo, Hama, Latakia i Tartus. Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7.8 se bio je u 4.17 sati po lokalnom vremenu na dubini od oko 17.9 kilometara.  Epicentar potresa bio je u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku zemlje, oko 60 km zračne linije od sirijske granice.

U međuvremenu, novi snažan potres pogodio je Tursku. Potres je bio na istom području kao i jutrošnji potres od 7.8 po Richteru. Magnituda je, prema prvim informacijama, 7.5 po Richteru., a osjetio se i u Ankari. 

Najčitaniji članci