Obavijesti

News

Komentari 10

Vodećim strankama pao rejting, Milanović najpopularniji, ali popularnost raste i Plenkoviću

Vodećim strankama pao rejting, Milanović najpopularniji,  ali popularnost raste i Plenkoviću

Milanović i Plenković zauzeli su vodeća mjesta na popisu najpopularnijeg i najomraženijeg političara, a smjer kretanja zemlje ovog mjeseca je poduprlo 22 posto građana

VIDEO

RTL u suradnji s Promocijom plus donosi CRO Demoskop za ožujak. Saznali su kako je uhićenje ministra, a onda i rat u Ukrajini utjecao na raspoloženje hrvatskih birača.

Rejting stranaka

HDZ je i dalje vodeća politička opcija u Hrvatskoj, a da su izbori provedeni početkom ožujka, bio bi relativni pobjednik s podrškom 25,2% posto birača, što je ipak jedan posto manje nego u veljači. Vladajućoj stranci to je doduše najniži rezultat od prošlih parlamentarnih izbora, no pad popularnosti u odnosu na mjesec prije bilježi i glavna oporba. SDP na drugom mjestu ima 17 posto i ne može ozbiljnije ugroziti vladajuće.

Svijet u krizi, a naša vlast je zbunjena: Plenković i Milanović nemaju ista tumačenja zakona
Svijet u krizi, a naša vlast je zbunjena: Plenković i Milanović nemaju ista tumačenja zakona

Treća opcija i dalje je platforma Možemo koja peti mjesec zaredom gubi izbornu potporu (12,5 posto u ožujku, a bili na 12,9 posto u veljači). Ove dvije lijeve opcije zajedno imaju više od HDZ-a, no isto tako i HDZ može dodatno zagrabiti iz bazena desnih glasova.

Još uvijek na četvrtom mjestu, ali u padu je i Most sa 10,6 posto, kojem isparava podrška nagomilana tijekom referendumske inicijative.

Domovinski pokret jedini je u prvih pet s većom potporom u odnosu na veljaču, čak 6,3 posto.

Najpopularniji političar

Bilo zbog prozivki HDZ-a, Vlade ili stavova oko Ukrajine, predsjednik Republike Zoran Milanović i dalje uživa titulu najpozitivnijeg političara  u očima 23 posto, ili svakog četvrtog građanina Hrvatske. Podrška mu je minimalno porasla u odnosu na mjesec prije (22,9 posto u veljači).

'Imam poruku za Dodika, zvat ću ga, a Beograd mora odlučiti gdje pripada, EU ili Rusiji...'
'Imam poruku za Dodika, zvat ću ga, a Beograd mora odlučiti gdje pripada, EU ili Rusiji...'

Na drugom mjestu najpozitivaca još uvijek je premijer Plenković, ali njegova popularnost skočila je puno značajnije, za 4 i pol postotna poena u odnosu na veljaču, čime je smanjio razliku u odnosu na predsjednika.

Na trećem mjestu zadržao se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, kojem je podrška pala sa 8 na ispod 5 posto, što mu je najslabiji rezultat još od izborne pobjede u Zagrebu.

Među 10 najpozitivnijih su i čelnik Domovinskog Pokreta Ivan Penava, Mostovac Marin Miletić i SDP-ov Tonino Picula koji imaju jednak rejting (1,2 posto).

Najnegativniji političar

Dvojica čelnih ljudi države predvode i ljestvicu najnegativnijih političara, samo su ovdje obrnuli pozicije. Najnegativniji u očima birača je premijer Plenković, takvim ga vidi 28 i pol posto njih, nešto manje nego mjesec prije.

Predsjednik Milanović ovdje je i dalje drugi s 19 i pol posto, ali i negativni doživljaj njega se smanjio.

Treće mjesto najnegativaca i ovaj mjesec drži bivši ministar Darko Horvat (7 posto u ožujku, 6 posto u veljači) koji je nakon uhićenja odstupio jer ga istražuje USKOK.

Darko Horvat izašao iz istražnog zatvora: 'Siguran sam da će afera Horvat dobiti žensko ime'
Darko Horvat izašao iz istražnog zatvora: 'Siguran sam da će afera Horvat dobiti žensko ime'

Ocjena Vlade, Sabora i Ureda predsjednika

Dolazimo do ocjena institucija, ureda Predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora. Pantovčaku su građani ponovno dodijelili trojku, doduše nešto slabiju nego mjesec prije (3,03 u ožujku, a 3,05 u veljači), s time da ga najviše podržavaju glasači MOST-a i SDP-a od kojih dobiva četvorku. Sabor i Vladu građani, uz mali rast potpore, i dalje ocjenjuju s dovoljnim dva (Sabor 2,26 u ožujku, a 2,09 u veljači; Vlada 2,34 u ožujku, a 2,28 u veljači), dok jedino birači HDZ-a Vladi daju nategnutu četvorku.

Ponešto je ublažen i trend pada društvenog optimizma. Da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru sada misli 67 posto ispitanika, u odnosu na 75 posto iz mjeseca prije. Istovremeno, smjer kretanja zemlje podupire 22 posto ljudi, oko 5 postotnih poena više nego u veljači.

Vlada podupire kandidacijski status Ukrajine za članstvo u EU
Vlada podupire kandidacijski status Ukrajine za članstvo u EU

Ovaj dašak društvenog optimizma donekle je rezultat političkog i društvenog zajedništva u Hrvatskoj, potaknutog ruskom invazijom na Ukrajinu tijekom koje je i u našoj zemlji demonstrirana jedinstvena osuda agresora i suosjećanje sa žrtvom. I naše istraživanje je potvrdilo da je ovaj rat bio uvjerljivo najvažniji događaj mjeseca, daleko ispred domaćih tema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u