Obavijesti

News

Komentari 0

Vodič: U 8 županija učenici će imati praznike čak četiri puta

Županije su ministarstvu poslale svoj izbor rasporeda školske godine. Većina škola će imati praznike kao i dosad

VIDEO

Kraći jesenski odmor i zimski podijeljen u dva dijela, uz uobičajene proljetne praznike, sljedeće školske godine koristit će 159 osnovnih i srednjih škola u osam hrvatskih županija.

Takve su odluke donijele županije prema Odluci o početku i završetku školske godine 2019./2020., koju je donijelo Ministarstvo znanosti i ministarstva.

Predložena su četiri modela, od kojih je prvi, za koji se na kraju odlučilo najviše županija, jednak dosadašnjem rasporedu - zimski praznici u jednom bloku i proljetni koji se vežu na Uskrs.

U osam županija bit će prvi kraći praznici od pet dana (s vikendom) za Dan mrtvih, te će se zimski odmor lomiti na dva tjedna za Božić i Novu godinu, te još jedan tjedan krajem veljače. Potom slijede i proljetni.

Županije se, kako su nam rekli u lokalnim uredima za obrazovanje, nisu usuglašavale sa susjedima, no, primjerice, Zagrebačka županija se prilagodila Gradu Zagrebu iako su htjeli koristiti četvrti model.

- Zagrebačku županiju i Grad Zagreb dijeli formalna administrativna granica, ali nas povezuju djeca, roditelji i nastavnici koji moraju biti zadovoljni. Stoga će se Zagrebačka županija prilagoditi odluci Zagreba i također izabrati prvi ponudeni model kako bi sva djeca na ovom području išla na praznike istodobno - rekla je Mirela Katalenac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije.

Tako će, iako se krajem svibnja odlučila za model 4, kako su se dogovarali s Krapinsko-zagorskom i Sisačko-moslavačkom županijom, Zagrebačka županija ipak primjenjivati model 1.

Grad Zagreb, u kojem je 181 škola, kako saznajemo, odlučio se na to zbog maturanata kojima nastava završava ranije.

No svi učenici odradit će 160 nastavnih dana bez obzira na model praznika. Ove godine ipak neće biti razlika među županijama u početku i kraju školske godine - nastava počinje u ponedjeljak, 9. rujna i završava u srijedu, 17. lipnja.

Podsjetimo, prethodnih godina Splitsko-dalmatinska županija, primjerice, imala je kraće zimske praznike te je nastavu započinjala ili završavala ranije zbog vrućina i turističke sezone. I tijekom e-savjetovanja o novim predloženim modelima upozoravalo se da mnoge obitelji koriste takozvani “skijaški tjedan” na kraju zimskih praznika te da bi moglo biti problema ako neki nastavnici rade u dvije županije koje imaju različit raspored odmora.

Ravnatelji s kojima smo razgovarali ipak ističu kako je najvažnije naći optimalan model za učenike te im godinu balansirati tako da nemaju preduge periode praznika i nastave, kako je to sad u modelu 1.

U Varaždinskoj županiji, primjerice, zbog boljeg balansa model s više praznika uveli su već lani i vrlo su zadovoljni. Takav model koristi se i u mnogim razvijenim europskim zemljama.

- Kad je riječ o više kraćih praznika za učenike, to se, po iskustvima Finske, Njemačke i Slovenije, pokazalo kao uspješniji model od ovog koji imamo - rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda