Obavijesti

News

Komentari 223

Vodič za EU izbore: Što treba zaokružiti da glas bude važeći?

Vodič za EU izbore: Što treba zaokružiti da glas bude važeći?
3

Svaki glasač ima pravo na preferencijalni glas. To znači da na glasačkom listiću uz list može zaokružiti ime nekoga kandidata na listi. Važno je znati da svaki glasač na raspolaganju ima samo jedan preferencijalni glas

VIDEO

Nešto više od 3,6 milijuna birača u Hrvatskoj danas do 19 sati može glasovati na izborima za zastupnike Europskog parlamenta.

Prvi nepotpuni rezultati bit će objavljeni poslije 23 sata, nakon zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u EU. Zadnja se zatvaraju birališta u Italiji. Svaki glasač ima pravo na preferencijalni glas. To znači da na glasačkom listiću uz list može zaokružiti ime nekoga kandidata na listi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

Važno je znati da svaki glasač na raspolaganju ima samo jedan preferencijalni glas, koji može dodijeliti samo jednom kandidatu. Glasači također trebaju znati da će preferencijalni glas vrijediti samo ako kandidat osvoji najmanje 10 posto svih glasova koje njegova lista ostvari na izborima. Ako se to ne dogodi, primjenjuje se princip poretka na izbornoj listi. Za svako od 12 hrvatskih mjesta u Europskom parlamentu bori se 33 kandidata. Na ovim europskim izborima imamo 396 kandidata, najmlađi ima 18 a najstariji 79 godina.

U Europski parlament odmah nakon izbora odlazi 11 odabranih, a 12. će im se pridružiti nakon izlaska Velike Britanije iz EU. Političke stranke moraju osvojiti najmanje 5 posto glasova kako bi bile izabrane u Europski parlament. U praksi, budući da će u Europskom parlamentu iz Hrvatske biti 12 zastupnika, svaka politička stranka trebat će dobiti najmanje 8,33 posto glasova kako bi osigurala jedno mjesto u parlamentu Europske unije.

Kako ispravno glasovati? 

LISTIĆ JE NEVAŽEĆI: 

1. Ako zaokružite dva ili više kandidata s iste liste ili više lista. 

2. Ako zaokružite dvije različite liste. 

LISTIĆ JE VAŽEĆI: 

1. Ako zaokružite samo listu. Taj glas ide listi, a ne kandidatima s liste. 

2. Ako zaokružite listu i ime jednog kandidata s liste. Glas ide i kandidatu i listi. 

3. Ako zaokružite samo jednog kandidata s liste

4. Ako zaokružite jednu listu, a preferencijalni glas date kandidatu s druge liste. Glas ide listi koja je zaokružena, a ne kandidatu. 

 

Gdje se može glasati?

Biračice i birači glasaju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Nakon utvrđivanja biračkih mjesta, popis će biti dostupan na sljedećoj poveznici: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Ako se birači na dan izbora zateknu izvan mjesta prebivališta ili u inozemstvu, mogu glasati na drugom biračkom mjestu u Hrvatskoj ili u inozemstvu ako su najkasnije 10 dana prije izbora podnijeli zahtjev nadležnom tijelu državne uprave. (izvor: Državno izborno povjerenstvo)

Koja je dobna granica za ostvarenje biračkog prava?

U Hrvatskoj pravo glasa na europskim izborima imaju građanke i građani s napunjenih 18 godina.

Koliko se članova Europskog parlamenta bira u Hrvatskoj?

Birači u Hrvatskoj će izabrati 12 zastupnika u Europskom parlamentu na izborima 2019. godine, što je za jedan više nego na izborima 2014. godine. Od 12 izabranih, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a preostali jedan nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Treba li se registrirati prije izbora?

Prethodna registracija nije potrebna, no ako ste nedavno mijenjali adresu, svakako provjerite jeste li upisani u registar birača (https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/).

Upis u biračke liste?

Upis u registar birača možete provjeriti na posebnoj stranici Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Koje dokumente moram imati na biračkom mjestu?

Svaka biračica i birač koji želi pristupiti glasovanju na biračkom mjestu mora se prethodno identificirati - u pravilu pomoću osobne iskaznice ili putovnice, a iznimno uz predočenje vozačke dozvole odnosno druge javne isprave s fotografijom temeljem koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača.

Mogu li glasati putem pošte?

Ne.

Mogu li opunomoćiti drugu osobu da glasa umjesto mene?

Ova mogućnost ne postoji u Hrvatskoj.

Mogu li glasati u Hrvatskoj ako sam iz druge države članice EU-a?

Da, možete, no za glasanje se morate registrirati najkasnije do 26. travnja 2019. godine.

Koje su izborne jedinice?

U Hrvatskoj postoji samo jedna nacionalna izborna jedinica, što znači da ljudi diljem zemlje biraju između istih lista kandidata.

Koji je prag za izbor političkih stranaka u Europski parlament?

Političke stranke moraju osvojiti najmanje 5% glasova kako bi bile izabrane u Europski parlament. U praksi, budući da će u Europskom parlamentu iz Hrvatske biti 12 zastupnika, svaka politička stranka trebat će dobiti najmanje 8,33% glasova kako bi osigurala jedno mjesto u Parlamentu.

Kako će zastupnici Europskog parlamenta biti izabrani u Hrvatskoj?

Prema pravu EU-a, sve države članice moraju koristiti izborne sustave koji jamče proporcionalnu zastupljenost, što znači da broj izabranih članova svake stranke ovisi o udjelu biračkih glasova koje stranka dobije. Hrvatska koristi sustav preferencijalnog glasanja, što biračima daje mogućnost da navedu svoje preferencije unutar stranačke liste koju biraju. Kandidati koji dobiju najviše preferencijalnih glasova imaju veću šansu biti izabrani.

Tko su kandidati? Za koje političke stranke mogu glasati?

Ovlašteni predlagatelji kandidacijskih lista na izborima za članove u Europski parlament su političke stranke registrirane u Hrvatskoj na dan objave odluke o raspisivanju izbora. Kandidacijsku listu mogu predložiti i birači. Uvjet je da su za listu prikupili odgovarajuću potporu, odnosno najmanje 5 000 pravovaljanih potpisa birača. Prijedlozi kandidacijskih lista za izbor članova u Europski parlament moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 14 dana od dana raspisivanja izbora.

Mogu li glasovati online?

Ne, u Hrvatskoj nije moguće glasovati online.

 

Poticaj mladima da izađu na izbore za EU parlament

S obzirom na veliku važnost EU izbora, pogotovo za mlade u Hrvatskoj, zbog velikih mogućnosti koje im Europska Unija nudi, JoomBoos je, u suradnji s Europskim parlamentu u kampanji #ovajputglasam mladima odlučio približiti EU i sve pogodnosti koje donosi.

U prvom live kvizu 'Znaš il' padaš' youtuberi i sudionici kviza odgovarali su na pitanja vezana uz Europsku Uniju, a pobjednik kviza osvojio je putovanje kroz 10 najvećih europskih gradova. Youtuberi i pobjednik kviza iz prve ruke su u Parizu, Pragu, Barceloni, Madridu učili o EU te potaknuli mlade gledatelje da izađu na izbore za Europski Parlament koji se održavaju danas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 223
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji