Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
94 komentara

Vodice: Hrvatska dobiva prvi spomenik žrtvama komunizma

"Ovaj spomenik podsjetnik je i simbol stradanja u Vodicama i vodičkom kraju. To je kenotaf, ime i grob svim žrtvama kojima je jedno i drugo bilo uskraćeno"

Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
94 komentara

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 23. kolovoza 2015. godine Hrvatska će dobiti prvi spomenik žrtvama komunizma, točnije Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma.

Na obali u Vodicama podiže ga Grad Vodice, u suradnji s Udrugom 'Hrvatski domobran', najavljeno je na konferenciji za novinare.

- Ovaj spomenik podsjetnik je i simbol stradanja u Vodicama i vodičkom kraju. To je kenotaf, ime i grob svim žrtvama kojima je jedno i drugo bilo uskraćeno, kao i njihova ljudska prava. Za nas je spomenik poruka svim žrtvama da smo čuli njihov krik, obilježili njihovo stradanje i poslali poziv da se zaustavi njihovo ponižavanje - rekla je u ime 'Hrvatskog domobrana'  Marija Španja.

Grad Vodice i 'Hrvatski domobran' apeliraju da se ovaj spomenik ne politizira jer, kako su kazali, žrtve nisu pitanje politike, već ljudskosti. Kako je kazao Nikola Španja, predsjednik Udruge 'Hrvatski domobran' Šibensko-kninske županije, na spomeniku nisu uklesana imena žrtava, zato jer nije bilo moguće utvrditi njihov točan broj, povod, način, vrijeme i druge okolnosti stradanja.

- Do sada je sa šireg područja Vodica utvrđeno da su živote kao žrtve jugoslavenskog komunističkog terora izgubile 153 osobe, koji su gotovo svi bili civili. Međutim, popis nije konačan niti su okolnosti stradanja za svih utvrđene, jer još od 2008. godine čekamo da se obavi ekshumacija više desetaka ili stotina kostura jame iz jame Golubinke u Tišnjanskoj Dubravi - rekao je Španja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message