Obavijesti

News

Komentari 102

Vojna vježba 'Harpun' 17 je pokazala: Naše more je sigurno

Vojna vježba 'Harpun' 17 je pokazala: Naše more je sigurno
3

Krstičević tvrdi da je pokazano kontrolirano i precizno upravljanje vatrom, brzi i učinkoviti manevar snaga te usklađeno djelovanje svih segmenata uključenih rodova vojske...

VIDEO

- Hrvatska ratna mornarica jamac je sigurnosti na moru, što je pokazala u vježbi uz združeno djelovanje sa svim granama OS RH, poručio je ministar Krstičević nakon što je u nedjelju kod otoka Žirja Hrvatska ratna mornarica upriličila završni prikaz vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice Oružanih snaga RH „HARPUN 17“ .

Krstičević tvrdi da je pokazano kontrolirano i precizno upravljanje vatrom, brzi i učinkoviti manevar snaga te usklađeno djelovanje svih segmenata uključenih rodova vojske tijekom provedbe pokazane napadne operacije dokaz da Hrvatska razvija vojsku na pravi način.

Vježbu na moru su s motorne jahte „Učka“ promatrali potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH (OS RH) general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), Zapovjedništva za potporu (ZzP), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), predstavnici Hrvatske kopnene vojske (HkoV), vojni izaslanici akreditirani u RH, novinari i drugi gosti uobičajeni u ovakvim prigodama.

 Ova vježba s bojnim gađanjem predstavlja glavni obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini, a održavala se od 18. do 22. listopada. Sudionici su bili ne samo pripadnici HRM-a, nego i HkoV-a, HRZ i PZO-a, ZzP-a, ZSS-a, pukovnije Vojne policije (PvP), Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD) i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava (SKiS). Izveli su pokaznu vježbu osposobljenosti združenog djelovanja u pomorsko-desantnim operacijama. Potporu vježbi pružilo je i Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture stavljanjem brodica iz njihova sastava na raspolaganje u svrhu provedbe planiranih aktivnosti, kao i lokalna Dobrovoljna vatrogasna društva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Desant specijalnih snaga

Završni prikaz vježbe započeo je u vojarni „Zečevo“ kod Rogoznice, odakle su snage kopnene vojske provele topničko-raketno gađanje, nakon čega su raketne topovnjače HRM-a RTOP-41 „Vukovar“ i RTOP-42 „Dubrovnik“ gađale mete s različitih udaljenosti. Zrakoplovne snage provele su napad iz zraka, simulirajući zračne udare po ciljevima visoke vrijednosti, nakon čega je uslijedio zračni desant specijalnih snaga (ZSS) koji je proveden istovremeno s pomorskim desantom s desantno jurišnim brodovima. Snage kopnene vojske (HKoV) su desantnim brodovima minopolagačima prebačene iz luke Lora u područje provedbe vježbe, gdje su u plovidbi prekrcane na desantno jurišne brodove. Vježba se nastavila gađanjem zračnog cilja brodskim topništvom.

 Ministar Krstičević je bio zadovoljan kako je vježba provedena. Kaže da su kontrolirano i precizno upravljanje vatrom, brzi i učinkoviti manevar snaga te usklađeno djelovanje tijekom provedbe napadne operacije dokaz da razvijamo vojsku na pravi način. - Hrvatska ratna mornarica je jamac sigurnosti na moru, što je danas i pokazala kroz ovu vježbu. Vidjeli smo visoku uvježbanost i osposobljenost te integriranost snaga kroz združeno djelovanje snaga HRM-a, HKoV-a,HRZ i PZO-a, ZzP-a, pVP, ZSS-a i SkiS-a. Izvrstan manevar i precizna gađanja kopnenih snaga, desant zračnih snaga i mornarice, kao i ostale aktivnosti koje su pokazali pripadnici svih grana Oružanih snaga koji sudjeluju u vježbi, jamac su njihove spremnosti i sposobnosti, kao i pokazatelj da su u mogućnosti ostvariti sve zadaće koje su pred nama - rekao je ministar Krstičević.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović naglasak je stavio na izuzetnu suradnju s ostalim granama Oružanih snaga RH, budući da se ova vježba održava već desetu godinu zaredom. "Ovo je bila vježba mornarice, kopnenih snaga, zrakoplovnih i drugih snaga s naglascima na zadaćama na moru, koja je pokazala sinergiju i zajedništvo svih grana Oružanih snaga", istaknuo je kontraadmiral Stipanović.

U vježbi 675 vojnika

Cilj vježbe „HARPUN 17” bio je prikazati uvježbanost i osposobljenost sudjelujućih snaga u pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje. Tijekom vježbe prikazana je integracija i upravljanje vatrom i manevrom kao i provedba usklađenog djelovanja u operaciji pomorskog desanta. Scenarij vježbe osigurava operacijske izazove za angažiranje združenih namjenski organiziranih snaga u oslobađanju privremeno okupiranog teritorija. U sklopu provedbe operativnih i taktičkih procedura, sudjelujuće snage provodile su vježbovne aktivnosti sukladno NATO savezničkim doktrinarnim publikacijama.

U vježbi ukupno sudjeluje 675 pripadnika Oružanih snaga RH. U svojstvu časnika za raspoređivanje vježbe „HARPUN 17“ je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, a direktor vježbe je zapovjednik Flotile HRM-a kapetan bojnog broda Damir Dojkić.

Namjenski organizirane snage koje sudjeluju u vježbi čine sedam brodova, jedna raketna bitnica i vod protuminskih ronitelja (vPMR) iz sastava Flotile HRM-a, četiri broda Obalne straže RH, dva zrakoplova i dva helikoptera HRZ i PZO-a, snage Gmtbr HKoV-a, snage ZSS-a, snage SOD-a te motrilačke postaje Bojne obalne službe motrenja i obavješćivanja (bOSMiO) te snage SKiS-a i ZzP-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a