Obavijesti

News

Komentari 23

Vojna vježba 'Hladni odgovor' NATO-a započela u Norveškoj

Vojna vježba 'Hladni odgovor'  NATO-a započela u Norveškoj

Vježba, u kojoj sudjeluju i brojne druge članice NATO-a, započela je u ponedjeljak, a završit će 1. travnja, rekao je za dpa glasnogovornik norveškog glavnog stožera

Glavni dio ključne međunarodne obrambene vježbe "Hladni odgovor" započeo je, u jeku rusko-ukrajinskog rata, u Norveškoj, zemlji koja graniči s Rusijom, pri čemu u vježbi sudjeluju brojne članice NATO-a.

Vježba, u kojoj sudjeluju i brojne druge članice NATO-a, započela je u ponedjeljak, a završit će 1. travnja, rekao je za dpa glasnogovornik norveškog glavnog stožera. Glavne aktivnosti ovog tjedna odvijat će se na moru i u zraku.

Objavljene su fotografije britanskog amfibijskog ratnog broda HMS Albion koji, između ostalih, sudjeluje u vojnoj vježbi. Brodovi NATO saveznika okupljaju se u Sjevernom moru.

Sabotaža na ruskoj televiziji: Aktivistica voditeljici iza leđa vikala: "Zaustavite rat..."
Sabotaža na ruskoj televiziji: Aktivistica voditeljici iza leđa vikala: "Zaustavite rat..."

Velike količine opreme iz raznih zemalja NATO-a već su stigle u Norvešku prošlog tjedna. Vježba se pripremala mjesecima.

"Hladni odgovor" održava se svake dvije godine u zimskim uvjetima u skandinavskoj zemlji iz koje potječe i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Riječ je o vježbi koju organizira Norveška i koja je povezana s vježbom NATO-a "Briljantan skok".

Prema norveškim podacima, u vježbi sudjeluje oko 30.000 vojnika iz 27 država članica NATO-a i partnerskih zemalja.

Angažirano je više tisuća kopnenih, pomorskih i zračnih snaga.

 >>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Norveška je nekoliko puta naglasila da "Hladni odgovor" nije reakcija na rusku invaziju na Ukrajinu, već dugo planirano uvježbavanje zajedničke obrane.

Rusija je bila pozvana kao promatrač, ali je odbila poziv.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...