Obavijesti

News

Komentari 45

Vojničina Pauk: 'Kad krenemo, izgorjet će i nebo i zemlja...'

Vojničina Pauk: 'Kad krenemo, izgorjet će i nebo i zemlja...'
1

Karizmatični "oklopnjak" Andrija Matijaš Pauk poginuo je na današnji dan 1995. godine. Po ovom neustrašivom zapovjedniku 4. brigada dobila je ime Pauci

VIDEO

O Andriji Matijašu Pauku najbolje govori činjenica da je poginuo u borbi u prvim redovima, iako je kao dozapovjednik brigade trebao biti 10 kilometara u pozadini. Takav je bio, uvijek na prvoj liniji, od prve do posljednje akcije, govore nam suborci zapovjednika 4. brigade.

General bojnik Andrija Matijaš Pauk bio je profesionalan vojnik , stručnjak za tenkove i oklopnu borbu, te izvrstan sportaš u više disciplina. Obrani Hrvatske priključio se odmah na početku Domovinskog rata, a sudjelovao je u svim akcijama 4. brigade , od borbe za Dubrovnik preko bitaka na šibenskom i zadarskom području.

'Poznavali smo ga u dušu kao i on nas'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bio je poštenjačina, volio je vojsku, a prema nama se odnosio kao prema svojoj djeci. Bio je ono što se kaže, prava vojničina. Vrlo strog , ali i osjećajan iako osjećaje nije pokazivao. Ali mi smo to znali, poznavali smo ga u dušu, kao i on nas - prisjetili su se svojedobno za 24 sata njegovi suborci dodajući da je upravo po njemu 4. brigada dobila ime Pauci. 

Andrija Matijaš Pauk rodio se 31. srpnja 1947. u u mjestu Pozorac kod Marine kod Trogira, gdje je pohađao osnovnu školu. Srednju dočasničku "Školu za oklopno-mehanizirane postrojbe Jugoslavenske narodne armije" završio je u Banjoj Luci. U JNA je službovao po slovenskim vojarnama. 

Ivana Ivanović/PIXSELL

Na početku Domovinskog rata pridružio se brojnim dragovoljcima u obrani Hrvatske, u čijim je redovima njegovo vojno znanje bilo itekako dobrodošlo. "Vatreno krštenje" doživio je na Banovini, a potom dolazi u 4. gardijsku brigadu, u kojoj je ostao do kraja.

Andrija Matijaš je u akciji Maslenica bio tri puta ranjen u istom danu. Sudjelovao je i u akcijama Zima 94, Skok1 i Skok 2, a sa svojim je tenkistima ušao u Knin u akciji Oluja. Poginuo je 9. listopada 1995. u akciji Južni potez kod Mrkonjić Grada.

- Uvijek je prije akcije govorio: Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja - posvjedočili su njegovi suborci, koji su uz njega bili i kad je poginuo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...