Obavijesti

News

Komentari 6

Vojska: Ovo nije preuzimanje vlasti, R. Mugabe je siguran

Vojska: Ovo nije preuzimanje vlasti, R. Mugabe je siguran
6

Naš su jedini cilj kriminalci oko njega (Mugabea), koji su počinili zločine što su izazvali društvene i ekonomske patnje u zemlji, kako bi ih priveli pravdi, tvrdi vojska

VIDEO

Vojska u Zimbabveu poručila je u srijedu ujutro kako nije na djelu udar u toj državi te kako je predsjednik Robert Mugabe siguran, a da je njezino raspoređivanje izvedeno kako bi se spriječilo "kriminalce" oko predsjednika da izazivaju ekonomske i društvene patnje. 

"Robert Mugabe i njegova obitelj su živi i zdravi i na sigurnome", kazao je vojni glasnogovornik.

"Ovo nije vojno preuzimanje vlasti. Ono što vojska radi je pacificiranje političke, društvene i ekonomske situacije", dodao je kazavši kako pozivaju  "druge državne servise da surađuju na dobrobit zemlje".

Zimbabveanski vojnici i tenkovi blokirali su ulice u glavnom gradu u kojima se nalaze glavni vladini uredi, parlament i sudovi, naveli su svjedoci za Reuters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istodobno, Zimbabveanci su stali u redove pred bankama kako bi podigli gotovinu.

"Naš su jedini cilj kriminalci oko njega (Mugabea), koji su počinili zločine što su izazvali društvene i ekonomske patnje u zemlji, kako bi ih priveli pravdi", rekao je u srijedu na nacionalnoj televiziji general SB Moyo, šef vojne logistike.

"Čim završimo misiju, očekujemo da se situacija vrati u normalu", dodao je.

Vojska je u srijedu zatočila ministra financija Ignatiusa Chomboa, naveo je vladin izvor. Chombo je bi o vodeći član tzv. 'G40', frakcije vladajuće ZANU-PF stranke, koju vodi Mugabeova supruga Grace, koja se natječe za njegovu nasljednicu na vlasti.

Vojnici su u utorak popodne izišli na ulice, a navečer su zauzeli i državnu televiziju, glavni medij u službi predsjednika Mugabea, nakon što je Mugabeova vladajuća stranka optužila zapovjednika vojske za izdaju, pokrenuvši spekulacije o vojnom udaru.

U ponedjeljak je glavni vojni zapovjednik, general Constantino Chiwenga zaprijetio da će stati na kraju čistkama ratnih veterana koji podupiru svrgnutoga potpredsjednika Emersona Mnangagwu, koji, kao ratni veteran, uživa popularnost i smatran je Mugabeovim nasljednikom, no prošloga ga je tjedna predsjednik svrgnuo.

Malo nakon izlaska vojske na ulice, u središtu Hararea su se čule tri eksplozije.

Unatoč raspoređivanju vojske do sada nije bilo objavljeno niti riječi o mogućoj sudbini predsjednika Mugabea (93), koji vodi zemlju od stjecanja neovisnosti od Britanije 1980.

Jedini službeni komentar došao je od veleposlanika Zimbabvea u Južnoj Africi koji je ustvrdio da nema ni riječi o udaru protiv Mugabea te da je vlada "netaknuta".

Američko veleposlanstvo u Zimbabveu objavilo je na svojoj Internet stranici da u srijedu ostaje zatvoreno te je pozvalo američke građane da ostanu tamo gdje su se zatekli do nove obavijesti.

I Britanija je pozvala svoje građane na oprez zbog političke nesigurnosti odnosno dok situacija ne postane jasnija.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje