Obavijesti

News

Komentari 75

Vozili su se u Fići, no brzo su se preselili u Titovo susjedstvo

Vozili su se u Fići, no brzo su se preselili u Titovo susjedstvo
13

PODRŽAO IH SVAKI SISTEM: Ivica je kao mladić gliserom nehotice ozlijedio jednu kupačicu pa je za to čak bio i osuđen. I u Jugoslaviji su Todorići bili dio elite

VIDEO

Osječaninu Dragi Mirku Raskoviču (70), umirovljenom profesoru arheologije, Mirko Poštek, djed Ivice Todorića bio je krsni kum.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:06

- Na ovoj slici vidi se Fićo u kojemu smo se Ivica i ja nekad vikendom vozili, kad nam ga je posudio njegov tata Tone. Tu sam sliku ja fotografirao s maminim starim aparatom. Kako smo mi bili dobri s obitelji Todorić, imam još mnogo slika s Ivicom, njegovom mamom, tatom i djedom - priča Raskovič pa nastavlja:

- Ivičin tata Tone Todorić došao je u Kloštar kao siromašni mladić iz Imotskog s koferom 1947. godine i onda se zagledao u lijepu Miru Poštek koja je imala 20 godina. Ubrzo su se vjenčali i iz toga braka se 1951. godine rodio Ivica, a dvije godine kasnije Jadranka. Tijekom ljetnih mjeseci često sam boravio kod Poštekovih, a kad je Ivica malo narastao, družio sam se s njim jer smo praktično bili ‘parnjaci’ u godištu. Tone Todorić, Ivičin otac, bio je korektan čovjek.

Ivica, djed Mirko i sestra Jadranka
Gazda Ivica Todorić (prvi slijeva), djed Mirko Poštek i sestra Jadranka Todorić, fotografija je snimljena 1960. godine. Uvijek su se držali zajedno.

Tone je bio OK čovjek

Zvao me je ‘kumiću’. Uvijek bi me počastio kad bi me vidio. Tako me je zvao i Ivica s kojim sam se igrao i kao dijete te kasnije družio kad smo malo narasli. Odlazili bismo na gmajnu, kako su oni zvali zgradu općine, gađali praćkom, igrali se... Kasnije smo išli na zabave, tata mu je posuđivao svojeg Fiću, pa smo se s njim vozili. Kad god bih došao tamo, on bi me pozdravio: ‘O, kak si kumić, kaj ima?’. Govorio je baš zagorski. Bio je prosječan, mršavi mladić, simpatičan i druželjubiv. Ne mogu iz njegove mladosti ništa loše o njemu reći - prisjeća se Raskovič. Kako je Drago Mirko tijekom godina završio arheologiju i posao ga je nosio u razne krajeve države, tako je sve više gubio kontakt s “kumićima” Todorićima. Iznenadio se, pak, kad je čuo da su se preselili u Zagreb, u velebni dom.

- Oni su uvijek relativno skromno živjeli. U Kloštru su imali neku omanju kuću, običnu, pomalo starinsku, s krovom na ‘četiri’ vode.

Majka Ivice Todorića kao djevojčica
Prva slijeva Mira Poštek, snimljeno 1939. godine. Ante Todorić zvani Tone oženio je 21-godišnju Miru i s njom 1951. dobio sina Ivicu.

U Titovu susjedstvu

Kad je Tone postao direktor Agrokombinata, krajem 60-ih, preselili su se u Zagreb u neku vilu koja je bila bivša ambasada, preko puta nekadašnje Titove vile na Pantovčaku. Jednom me je tamo pozvao. To je bila jako raskošna kuća, s kožnim foteljama, bogatim namještajem. I na moru su tad, u Vrsaru, imali kuću i gliser. Ivica je jednom vozio taj gliser i nehotice povrijedio jednu kupačicu. Čak je bio osuđen za to. Ivica se tad već oženio za Vesnu, pa sam tad i nju upoznao - opisuje Rastovič. Zadnji njegov susret s Ivicom Todorićem bio je 1976. godine.

Mladi Ante Todorić (dolje)
Mirko i Zlata Poštek sa zetom Antunom Todorićem i Mirom Todorić rođenom Poštek, fotografija snimljena 1952. godine.

- Kratko smo razgovarali i pitao sam ga je li tatu uspio izvući iz zatvora. Rekao mi je da je uspio. Onda je dobio malu mirovinu, pa su i tad skromno živjeli. Međutim, nakon godinu dana na imanju punice Zlate Poštek sagradio je Tone staklenik. Proizvodili su tulipane. Imali su veliki monopol - kaže Drago.

Podržao ih je svaki sistem

- Ono što je bilo neobično za tu obitelj je da su u svakom sistemu uspijevali naći političku podršku. Ne mislim da je Ivica bio osobito vrijedan ili posebno sposoban, samo je dobro znao iskoristiti veze. Čitao sam negdje da je izjavio kako je mogao i s tulipanima zaraditi milijune maraka. E pa ne bih baš rekao. Njegova je obitelj i u Jugoslaviji živjela ‘na visokoj nozi’, a to u komunizmu nije mogao svatko, nego samo onaj tko je imao ‘pedigre’, odnosno dobru zaštitu iz vrhuške - zaključuje Drago, koji kasnije s obitelji Todorić nije imao više nikakvog doticaja.


>>> U novom Expressu donosimo priču o tome kakva je čuda izveo Ivica Todorić i koliko će stajati sanacija zatečenog stanja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su