Obavijesti

News

Komentari 18

'Vraćamo Spocka na Trešnjevku i bit će još veći nego prije'

'Vraćamo Spocka na Trešnjevku i bit će još veći nego prije'
4

Nakon što je prvotni simbol Trešnjevke, mural Leonarda Nimoya, glumca koji je utjelovio kultnog Spocka uništen i prešaran, Zagrepčani su odlučni da ga vrate i to u još većoj veličini nego što je to bio prije

VIDEO

'Live long and prosper', mural Mr. Spocka, prvog časnika broda Entreprise, nedavno je prefarban novim, ne tako atraktivnim grafitom kojeg potpisuje 'Herzy'. Prisjetimo se, isti mural legendarnog lika kultne znanstveno-fantastične serije Zvjezdane staze kojeg je utjelovio glumac Leonard Nimoy, naslikao je street art kolektiv Pimp My Pump još 2015. godine u Jankomirskoj ulici, nedaleko od Učeničkog doma Selska te je mural s vremenom postao simbol kvarta.

Netko je prefarbao kultni grafit Vulkanca Spocka na Trešnjevci
Netko je prefarbao kultni grafit Vulkanca Spocka na Trešnjevci

Trešnjevčani, a posebno 'trekkeri' (op.a ljubitelji Zvjezdanih staza) ostali su sablažnjeni nakon što su vidjeli da njihovog omiljenog kvartovskog murala više nema, a negativni komentari nizali su se od društvenih mreža pa nadalje. 

- To je bilo nešto što me razveselilo kad sam prvi put prošetala kvartom. Legendarni Spock. I sad ga, kažete, više nema. Otužno. There's no prosper any more - samo je jedan od komentara ispod fotografije prešaranog Spocka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Zid s grafitom Spocka 2015. i danas kada je prebojan

No, ipak, nije sve ostalo samo na komentarima i žustrim raspravama. U svemu se izrodila ideja, odnosno inicijativa da se Mr. Spock vrati nazad. U grupi Naša Trešnjevka, naš kvart, Krešimir Radielović pokrenuo je inicijativu prikupljanja sredstava kako bi se ekipa Pimp My Pump-a ponovno udružila i oslikala novi mural posvećen Leonardu Nimoyu, glumcu koji je utjelovio lik Spocka, i to na 'puno većem platnu'.  

- Sama ideja rodila se zbog velikog interesa članova kvartovske Facebook grupe 'naša Trešnjevka, naš kvart', gdje su stanovnici kvarta i zagrebački trekkiji izrazili nezadovoljstvo prešaravanjem prvobitnog murala, nastalog prema ideji jednog od članova kolektiva Pimp my Pump-a, Bernarda Radića, koji je i sam trekkie te čiji je nedavno uginuli pas i sam dobio ime po kultnom Spocku - rekao nam je Krešimir. 

Radielović je, naime, kao administrator kvartovske grupe koja broji oko 8 000 članova, zbog velikog interesa pokrenuo prikupljanje sredstava za izradu velikog murala posvećenom Spocku, i to u neposrednoj blizini prvotnog murala, samo ovaj puta bi novi mural trebao krasiti cijeli zid stambene zgrade. 

- Stanarke koje žive u zgradi gdje je predviđena izrada novog murala potrudile su se ishoditi suglasnost ostalih stanara za ukrašavanje velikog bočnog zida njihove zgrade - ispričao nam je te otkrio da gotovo svi Trešnjevčani nestrpljivo iščekuju početak same akcije. 

- Sredstva za boje i najam dizalice uplaćuju se izravno na račun udruge Preuredi moju pumpu (Pimp my Pump). Prema dogovoru, stanje prikupljenih sredstava treba biti transparentno i dato na uvid donatorima i zainteresiranoj javnosti, no do ovog trenutka nismo dobili uvid u stanje iako smo to tražili prije nekoliko dana, ali nadamo se da ćemo kroz budući period sve to riješiti i da ćemo uskoro krenuti s tim. Ovaj model ukrašavanja kvarta uličnim muralima planiramo i dalje provoditi sa ostalim Trešnjevačkim i zagrebačkim uličnim umjetnicima - kaže Krešimir pa dodaje da će se eventualni višak sredstava, prema zamisli Bernarda Radića, donirati jednoj od udruga za zaštitu životinja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a