Obavijesti

News

Komentari 192

Vrati stan ili funkciju! Općinu nezakonito vodi godinu dana

Vrati stan ili funkciju! Općinu nezakonito vodi godinu dana
1

Nakon što su 24sata otkrila da je mlada HDZ-ova načelnica Lovreća Anita Nosić (30) muljala s poticajima za kupnju stana, sad ispada da je i cijelu općinu protuzakonito vodila više od godinu dana!

VIDEO

Nosić je stan u Zagrebu kupila uz subvencije 2017. godine, kad je dobila i kredit te kad su joj porezni obveznici počeli plaćati pola rate kredita. To je vidljivo iz otplatnog plana. Otkrili smo da joj porezni obveznici plaćaju pola rate kredita, odnosno 1768 kuna mjesečno, a ona u tom stanu uopće ne živi! Dosad su joj porezni obveznici dali oko 46.000 kuna subvencija.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

01:02

Nosić je kupila stan korisne površine 57,4 kvadrata u Španskom, nedaleko od stana u kojemu živi Milijan Brkić, drugi čovjek HDZ-a. Brkić je inače s bratom bio pod istragom zbog nezakonitog presretanja komunikacije četiri žene, a jedna od njih je upravo Nosić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od optužnice su na kraju odustali. Za kupnju stana dobila je kredit od 80.000 eura od HPB-a. Nosić inače živi u obiteljskoj vili s bazenom u Lovreću, a vlasništvo je njezina oca.

Nosić se prijavila u Zagrebu, a nije vratila mandat načelnice!
Nosić se prijavila u Zagrebu, a nije vratila mandat načelnice!

Zakon o subvencijama i članci ugovora su jasni. Ona se morala prijaviti u roku 30 dana od kupnje. Inače gubi pravo na subvenciju i cijeli kredit joj dolazi na naplatu. Mi smo je u ponedjeljak pitali zašto se nije prijavila u Zagrebu, a i susjedi su rekli da je povremeno viđaju. Nosić je upisana i u registru birača u Lovreću.

Morala otići s čela Lovreća 

- Nekretninu sam kupila zbog poslovnih odlazaka u Zagreb - odgovorila nam je tad Nosić na pitanje zašto se nije prijavila u Zagrebu.

Na osnovi tih informacija Ministarstvo graditeljstva naredilo je APN-u provjeru i naplatu cijelog ostatka kredita, oko 72.000 eura.

- APN će obavijestiti banku da se radi o kršenju zakona o subvencioniranju stambenih kredita za mlade, u kojemu jasno stoji da je obveza prijaviti se na adresi u roku od 30 dana. Banka je sukladno zakonu dužna naplatiti kredit u cijelosti, a potom u roku od 30 dana vratiti cijeli iznos subvencije APN-u, odnosno u državni proračun - kažu nam u ministarstvu.

No onda se događa nevjerojatni preokret.

Ministarstvo unutarnjih poslova je u četvrtak odgovorilo APN-u da je Nosić ipak prijavljena na adresi stana u Zagrebu, i to od prosinca 2018. godine.

HDZ-ova mlada načelnica mora odmah vratiti 72.000 eura!
HDZ-ova mlada načelnica mora odmah vratiti 72.000 eura!

A to daje potpuno novi zaokret ovoj priči. Zakon o lokalnoj upravi striktno propisuje da mandat načelniku prestaje u trenutku kad odjavi prebivalište iz mjesta koje vodi.

Ako je točno da se prijavila u prosincu 2018. godine u Zagrebu, to znači da je više od godinu dana nezakonito vodila općinu Lovreć.

A o tome nije nikoga obavijestila, pa ni Ministarstvo uprave.

Plaća od 7500 tisuća kuna 

Primala je plaću kao načelnica od 7500 kuna i potpisivala odluke.

- Čim se odjavi prebivalište, prestaje mandat po sili zakona. U ovom neobičnom slučaju je onda upitno i sve što je potpisala i plaću koju je primala kao načelnica - kaže profesor upravnih znanosti Ivan Koprić.

U Ministarstvu uprave su nam potvrdili da Nosić nije prijavila promjenu prebivališta.

Potvrdili su nam da joj je mandat trebao prestati u trenutku promjene prebivališta, odnosno u prosincu 2018. Sad kad imaju neformalnu informaciju, oni će tražiti i službenu provjeru od MUP-a.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:04

- Kad dobijemo informacije, onda ide inspekcija i službena objava da više nije načelnica - kažu nam u Ministarstvu uprave.

Međutim, Nosić se neće izvući i od toga da ne plati odjednom 72.000 eura kredita. Ministarstvo graditeljstva i APN će inzistirati da ona nije u roku od 30 dana prijavila prebivalište u Zagrebu jer je stan kupljen 2017. godine. Nosić se može pozivati na anekse ugovora i voditi pravnu bitku. Ali nevjerojatno je da je vodila općinu dulje od godinu dana iako to nije smjela. Podsjetimo, sama je rekla da se nije prijavila u Zagrebu. Ali pitanje je hoće li dobiti kaznu za to.

- To je jednostavno nezamisliva situacija, ali bojim se da zakon nije predvidio kazne za takve načelnike - kaže nam profesor Koprić.

Da 24sata nisu otkrila priču, ona bi i dalje bila načelnica te primala subvencije za stan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag