Obavijesti

News

Komentari 107

'Vratit će se sad crno tržište petardi, bit će gore nego ikad'

'Vratit će se sad crno tržište petardi, bit će gore nego ikad'

Uveli smo red, ono što smo gradili 20 godina sad će se urušiti, a na crno tržište se neće vratiti samo petarde, nego i ostala pirotehnička sredstva, upozoravaju iz Strukovne pirotehničke udruge

VIDEO

Zabrana prodaje i korištenja petardi srozat će hrvatsko tržište pirotehnike vrijedno oko 150 milijuna kuna, te u pitanje dovesti barem 1300 radnih mjesta, ali i otvoriti prostor crnom tržištu, koje nikad nije bilo dostupnije, upozorili su predstavnici hrvatskih tvrtki koje se bave pirotehnikom, te stručnjaci, povodom objave prijedloga izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Vlasnici tih tvrtki navode da je to rezultat to žestokih lobiranja civilnih udruga za zaštitu životinja te javnosti, no upućeni smatraju da zabrana neće donijeti ništa dobro, piše Poslovni dnevnik.

Prije mjesec dana udružili su se u Strukovnu pirotehničku udrugu, a za predsjednika su izabrali Branka Šimaru, umirovljenog vatrogasnog stručnjaka koji je 90-tih bio šef MUP-ovog Odjela za zaštitu od požara i eksploziva. Državi će predložiti kompromis, dodatno smanjivanje broja dana za prodaju petardi, sa sadašnjih 15 na 10 dana, te dana upotrebe sa šest na tri dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šimara je jedan od autora prvih zakona koji su uveli red u korištenje pirotehnike, te podsjeća na vremena zabrane pred više od 20 godina, kad se pucalo više nego ikada. 

Nitko ne može spriječiti ljude da kupuju petarde izvan Hrvatske

- Prije osamostaljenja Hrvatske, kad je sve bilo zabranjeno, za Božić nismo mogli ući u crkvu od petardi, danas na Božić gotovo nitko ne puca. To smo postigli upravo aktualnom regulativom kojom smo ograničili prodaju i korištenje petardi, te regulirali kvalitetu proizvoda i uveli sigurnosne standarde koji prije nisu postojali i petarde su se kupovale na crno. Bile su svakakve kvalitete, loše su skladištene i ne bi ordradile na vrijeme, zbog čega su češće bile i ozljede. Danas je strogo regulirano sve, od toga kakav se papir smije koristiti do razine buke koju proizvode petarde. Nitko ne može spriječiti ljude da nastave kupovati petarde izvan Hrvatske - pojasnio je Šimara.

Franjo Koletić, vlasnik Pirotehnike Mirnovec, koja s 40 milijuna kuna drži najveći udjel na tržištu, tvrdi da će mu novi zakon srezati većinu prihoda, navodi Poslovni.

- Ono što smo 20 godina gradili sad će se urušiti. Uveli smo red u kojem nije bilo potrebe za prodajom ispod tezge. Na crno tržište zabranom neće se preliti samo petarde, koje nama u Mirnovcu čine oko 30 posto prihoda, nego i prodaja ostalih pirotehničkih sredstava. Samo u prosincu uplatili smo sedam milijuna kuna PDV-a u proračun -  kaže Koletić kojem zbog rizika posla s petardama u pitanje dolaze i daljnja ulaganja u Fun Park Mirnovec kod Biograda. 

Na tržištu pirotehnike je najveći i najstariji upravo Mirnovec s 40 milijuna kuna godišnjeg prometa, drugi je domaća tvrtka Orion s 20 milijuna prihoda, poljski Jorge godišnje napravi oko 5 milijuna kuna, Weco pirotehnika u vlasništvu Nijemaca u 2018. je ostvarila 2,9 milijuna kuna, a zagrebački Pleter 2,7 milijuna kuna. Svi skupa u Hrvatskoj imaju oko 500 dućana, a dobar dio radi ih i u regiji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1