Obavijesti

News

Komentari 50

Vrdoljak: Kojih 10.000 otkaza? Maras: HUP tako radi pritisak

Vrdoljak: Kojih 10.000 otkaza? Maras: HUP tako radi pritisak
2

Ne volim kad netko izvali cifru, na primjer 50.000 otkaza. Mislim da je to način pritiska interesne udruge koja pokušava izbjeći donošenje zakona, smatra Maras

VIDEO

Nakon što su iz Hrvatske udruge poslodavaca objavili kako smatraju da je novi zakon kojim se povećavaju minimalne plaće za 170 kuna, nerealan i neodgovoran, stižu reakcije iz Vlade.

Ministar Gordan Maras rekao je kako je dobro da se neke stvari od godine do godine mijenjaju i da se minimalna plaća povećava.

- S druge strane smanjuju se neki drugi troškovi poslodavcima. Mislim da je dobro da idemo na minimalnu plaću kako bi zaštitili standard onih koji imaju najmanju plaću na tržištu - rekao je Maras. 

Komentirao je i procjene poslodavaca da je provedba Zakona o minimalnoj plaći štetna i da će dovesti do gubitka 10.000 radnih mjesta.

- To je teško reći paušalno. Ne volim kad netko izvali cifru, na primjer 50.000 otkaza. Mislim da je to način pritiska interesne udruge, u ovom slučaju HUP-a, koji pokušava izbjeći donošenje takvog zakona - smatra Maras. 

Ipak, ministar Ivan Vrdoljak slaže se kako utjecaj rasta minimalne plaće na budžete i konkurentnost tvrtki koje su niskoproduktivne nije mali.

- Moramo naći model kako da im pomognemo. S druge strane, moramo misliti o tome da našim radnicima osiguramo porast minimalne plaće s obzirom na rast cijena i troškova života. U komunikaciji smo s poslodavcima i svjesni smo te činjenice. Trebamo vidjeti koje su to industrijske grane, koje su najviše pogođene s tim. Ako izuzmemo trgovinu, koja ne bi trebala biti preveliki fokus Vlade, imamo tekstil, drvo i prerađivačke industrije, koje ne smijemo ugroziti povećanjem minimalne plaće - rekao je Vrdoljak. 

Ipak, misli da su poslodavci pretjerali s procjenama da će povećanje minimalca prouzročiti 10.000 otkaza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca