Obavijesti

News

Komentari 56

Ivan Vrdoljak: Nadam se da će smijeniti gradonačelnika Ploča

Ivan Vrdoljak: Nadam se da će smijeniti gradonačelnika Ploča
5

Hrvatska industrija može imati duplo jeftiniji plin, jer će onaj plin iz Hrvatske koštati duplo manje nego onaj koji uvozimo iz Rusije, rekao je ministar gospodarstva

VIDEO

Uvoznički lobi želi stopirati projekt eksploatacije ugljikovodika u Jadranu kako bi i dalje prodavao hrvatskim građanima skupi plin i naftu. Naši građani za pet godina mogu imati duplo jeftiniji plin nego što imaju danas jer će plin iz Hrvatske koštati duplo manje nego onaj što ga uvozimo iz Rusije, rekao je na konferenciji za novinare u Šibeniku potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Na stranačkoj konferenciji sazvanoj kako bi lokalni dužnosnici stranke i potpredsjednik Vrdoljak ukazali javnosti na HNS-ove primjere uspješnog upravljanja županijama, novinari su pitali za komentar na traženja jadranskih župana, na prijedlog šibensko-kninskog Gorana Pauka, da se zaustave istraživanja zbog mogućih posljedica za okoliš.

- Došao je na sjednicu Izvršnog odbora Zajednice županija, poslušao kolegicu iz Agencije za ugljikovodike, prihvatio i pozvao je da dođe u Šibenik da sve to malo pojasniti, jer ipak neke stvari nisu jasne. Njegova stranka kaže da je to dobar projekt, samo da treba paziti na ekološke standarde. I on se tada izgubi u svom populizmu i više ne zna je li za ili protiv. I to je njegov problem - rekao je Vrdoljak najavio kako će 12. veljače u Šibeniku održati javnu prezentaciju "Strateške studije vjerojatnog utjecaja na okoliš".

Vrdoljak je ustvrdio da se u hrvatskom Jadranu 40 godina istražuje i eksploatira nafta i plin, te je upitao kome to odjednom smeta da Vlada želi i na to područje uvesti reda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Do 2. travnja 2014, godine mogli ste istraživati i eksploatirati na obali, deset metara od obale, na svakom otoku se moglo bušiti. INA je imala pravo bušiti gdje god joj padne na pamet prema standardima koji su bili zastarjeli, a mi smo tek 2. travnja 2014. godine uveli reda. Uvodimo nove tehnologije, odmaknemo sve to deset i šest kilometara, deset od obale i šest od otoka, definiramo pravila ponašanja, izdefiniramo procese... Imamo puno veće ekološke standarde nego ih npr. Italija danas ima. Pozivamo svu struku u Hrvatskoj i šire da nam pomognu da postavimo najveće ekološke standarde kako bi zaštitili eventualnu i najmanju šansu za, ne samo devastaciju prostora, nego i bilo kakvu devastaciju vizure uopće. Ali ne možemo dopustiti da nam uvoznički lobi stopira projekt kako bi dalje građanima Hrvatske prodavali skupi plin. Građani Hrvatske na osnovu ovog projekta za pet godina mogu imati duplo jeftiniji plin nego što imamo danas. Hrvatska industrija može imati duplo jeftiniji plin, jer će onaj plin iz Hrvatske koštati duplo manje nego onaj koji uvozimo iz Rusije - rekao je Vrdoljak pitajući se zašto bi inzistirali na uvozu energenata, kad se već zalažemo za domaću proizvodnju svega ostaloga.

- Zašto onda želimo uvoziti energiju? Zato što je to nekome u interesu. Ili zato što misli netko da je to danas popularno i da će dobiti četiri glasa više ako nešto govori protiv tog projekta. Pozivam i župana Pauka da se pridruži na javnoj prezentaciji 12. veljače. Pitajte ga zašto se sad tu nešto ne bi smjelo raditi kad se do jučer moglo. Dok je bilo HDZ-ove vlade moglo se bušiti i tu na Zlarinu. Zašto tada nije nije tražio izmjene? Kad sam ja došao za ministra rekao sam svi se maknite deset kilometara. Otkud sada ne valja deset kilometara od obale, a valjalo je dok se moglo bušiti na samoj obali ili na Zlarinu? - kaže Vrdoljak.

Na pitanje zašto se "Strateška studija vjerojatnog utjecaja na okoliš" donosi tek nakon što su dodijeljene koncesije za istraživanje, Vrdoljak je rekao da one nisu dodijeljene i da se ne zna uopće hoće li se dodjeljivati.

- Nisu dodijeljene koncesije. Jeste li vidjeli ijedan ugovor? Pročitajte zakone ljudi. Dozvole koje je Vlada odobrila daju samo priliku da se pregovara o ugovoru. Ako nikad ne potpišemo ugovor, nemamo nikakvu obvezu, nema koncesije, a nitko do sada nije dao ni jednu koncesiju. To je demagogija, to je populizam. U Hrvatskoj smo dovedeni u situaciju da nam uvozni lobiji određuju cijene energenata... U tim istim dozvolama koje otvaraju vrata za pregovore o ugovorima piše da se ugovor neće potpisati dok se ne završi strateška procjena utjecaja na okoliš i da će investitor morati poštivati, bilo je u natječaju, sve ono što bude ne samo u strateškoj studiji utjecaja na okoliš, nego će za svaku pojedinačnu bušotinu morati imati studiju - rekao je Vrdoljak.

Pozvao je sve zainteresirane institucije, pojedince i udruge da se uključe u javnu raspravu koja će biti organizirana u svim jadranskim središtima. 

- Ljudi trebaju reći što žele. Hoćete li bušotine dalje ili bliže od obale, hoćete li da bude žute ili zelene boje, ili ne želite da ih ne bude. Nema problema, samo recite koji je argument. Ne može biti argument 'ne želim', jer se onda bojim da ga je netko kupio. I to onaj koji danas hrvatskih građanima prodaje plin. Sve ćemo inicijative prihvatiti, sa svima razgovarati. Ne zaboravite, na granici NP se moglo bušiti do jučer, a mi smo to sad odmaknuli - rekao je Vrdoljak.

Novinari su ga pitali za stav o termoelektrani u Pločama, odnosno hoće li njegovo ministarstvo i dalje podržavati projekt nakon što su građani na referendumu rekli da ga ne žele.

- Moj stav je potpuno isti kao i prije referenduma. Treba poštivati, i prije i poslije referenduma, i prije i poslije izbora, volju građana. Ne može se u Hrvatskoj dogoditi ni jedan projekt ako nije sukladan prostornom planu, a prostorni plan definira lokalna samouprava. Gradonačelnik Ploča je dao prijedlog izmjena prostornog plana Gradskom vijeću. Zar se ministar treba baviti prostornim planom i odlučivati o tome što građani žele? To rade gradonačelnici i zato postoje. Moj stav je da ćemo uvijek poštivati odluku građana i zakon. A zakon kaže da se ono što postoji u prostornom planu smije raditi, a ono što nije se ne smije raditi. Dolazimo u jednu nevjerojatnu situaciju da upravo taj gradonačelnik, koji je očito neki energetski strateg, da bi sebe opravdao u brljanjima koje je radio prethodno, ničim izazvan mene prozove i pita hoću li odustati od toga! To nije javni, nego privatni projekt, koji se može realizirati samo uz suglasnost prostornog plana i lokalne samouprave. Vlada nema ništa s tim - rekao je Vrdoljak naglašavajući kako je njegov stav poštivanje odluke građana. 

- Iskreno se nadam da će sljedeća odluka građana Ploča biti da promjene gradonačelnika - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u