Obavijesti

News

Komentari 1

Vrhovni sud je povećao kaznu ubojici izvanbračne partnerice

Vrhovni sud je povećao kaznu ubojici izvanbračne partnerice
1

Prihvaćajući žalbu državnog odvjetnika Vrhovni je sud preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni te optuženika osudio na kaznu dugotrajnog zatvora 21

VIDEO

Vrhovni je sud donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i odbio žalbu optuženog I. K. jer je neosnovana, a u odnosu na presudu Županijskog suda u Zagrebu. Prvostupanjskom je presudom optuženik proglašen krivim za kazneno djelo teškog ubojstva jer je nožem ubio izvanbračnu partnericu koju je već prije zlostavljao. Tom je presudom optuženik osuđen na kaznu zatvora 18 (osamnaest) godina.
 
Prihvaćajući žalbu državnog odvjetnika Vrhovni je sud preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni te optuženika osudio na kaznu dugotrajnog zatvora 21 (dvadeset jednu) godinu.
 
Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud precijenio olakotne, a podcijenio otegotne okolnosti. S posebnom pozornosti treba cijeniti da je riječ o najtežem kaznenom djelo protiv života i tijela koje je počinjeno prema žrtvi obiteljskog nasilja u odnosu na koju se optuženik već ranije nasilnički ponašao i to za vrijeme trajanja zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja te udaljavanja iz zajedničkog kućanstva.

Pritom je optuženik iskazao iznimnu agresivnost i bešćutnost (žrtva je zadobila pet ubodnih i jednu ubodno-reznu ranu). Osim toga je već prije višestruko osuđivan zbog počinjenja kaznenih djela s elementima nasilja.  

Vrhovni sud nije prihvatio prijedlog optuženika da mu se izrekne blaža kazna jer bi ona poslala pogrešnu poruku osobama koje se ponašaju na istovjetan ili sličan način te žrtvama obiteljskog nasilja i društvu u cjelini. Povećana kazna u sebi sadrži dostatnu količinu društvene osude za zlo koje je optuženik počinjenjem ovog dijela nanio žrtvi, ali isto tako i društvu u cjelini te će ispuniti svrhu kažnjavanja.
 
Protiv ove presude dopuštena je žalba jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora. O žalbi odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske kao trećestupanjski sud.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a