Obavijesti

News

Komentari 118

Mamić se nije videovezom javio iz Međugorja: Sudsko vijeće će odluku objaviti za par mjeseci

Mamić se nije videovezom javio iz Međugorja: Sudsko vijeće će odluku objaviti za par mjeseci

Zdravko Mamić nije se, kako se nagađalo, videovezom javio iz Međugorja, a ostala trojica suoptuženika nisu danas došla na sjednicu Vrhovnog suda

VIDEO

Zdravko Mamić i ostali optuženici su prije dvije i pol godine nepravomoćno osuđeni za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. U srijedu je počela sjednica Vrhovnog suda koji će odlučiti o žalbama obrane i tužiteljstva na tu presudu. 

Tužiteljica Gordana Križanić u žalbi na nepravomoćnu presudu navela je kako Uskok smatra kako je Županijski sud u Osijeku pogrešno utvrdio kako Milan Pernar, poreznik iz Sesveta, nije primao mito, a Zoran Mamić mu davao mito. Također smatra kako su sva četvorica dobila preblage kazne, neadekvatne kaznenim djelima koje su počinili.

- Sud je izrekao neopravdano niske kazne. Podcijenio je otegotne okolnosti, njihovo postupanje u dugom periodu, kao i to što su kod počinjenja kaznenog djela iskazali izuzetnu upornost. U odnosu na Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića sud je trebao posebnu pozornost posvetiti tome da su kaznena djela napravili kao osobe koje su trebale štititi interese NK Dinama - rekla je tužiteljica i predložila Vrhovnom sudu da Pernara i Zorana Mamića proglasi krivim i za primanje i davanje mita te sa svim optuženicima poveća kazne te posredno da se u odnosu na Pernara i Zorana Mamića postupak za primanje i davanje mita vrati na početak.

Odvjetnik Zdravka Mamića Veljko Miljević ponovno je istakao kako je Sven Mišković tzv. neovlašteni tužitelj.

- On ni sada nema zakonske uvjete da bi mogao biti zamjenik ravnateljice Uskoka. To će imati tek kroz dva mjeseca 21. ožujak 2021. On nije smio pisati optužnicu - uvjetovao je Vrhovni sud Miljević.

Dodao je i kako se NK Dinamo ne smatra oštećenim, a ako nema štete, naveo je, nema ni kaznenog djela. Ivan Stanić, drugi odvjetnik Zdravka Mamića, predložio je sudu da ukine nepravomoćnu presudu i vrati je Županijskom sudu u Osijeku na ponovno odlučivanje. Odvjetnik Zorana Mamića Nikola Mandić smatra kako zbog kršenja bitnih odredbi kaznenog postupka suđenje treba vratiti na početak.

Mamić se nije javio iz Međugorja 

Zdravko Mamić nije se, kako se nagađalo, videovezom javio iz Međugorja, a ostala trojica suoptuženika nisu danas došla na sjednicu Vrhovnog suda. Nakon što su Uskok i odvjetnici optuženika iznijeli svoje argumente iz žalbi na nepravomoćnu presudu sudsko vijeće povuklo se na vijećanje. Svoju odluku trebalo bi objaviti kroz nekoliko mjeseci.

Miljević je predložio sudskom vijeću da otvori zapisnik o odlučivanju i glasovanju kod izricanja presude Županijskog suda u Osijeku. Sudsko vijeće je odlučilo da na javnom dijelu sjednice neće čitati zapisnik, ali da će u odluci biti njihovo mišljenje o tome.

Naime, u kuloarima pravosudnih krugova neslužbeno se mjesecima priča da tročlano sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku nije bilo jednoglasno kod vijećanja i donošenja nepravomoćne presude. Navodno je jedan član vijeća smatrao da Mamić nije kriv no ostala dvojica presudila su drugačije.

Miljević nakon sjednice 

- Zapisnik o vijećanju i glasanju se može otvoriti samo na drugostupanjskoj sjednici i može ga otvoriti Vijeće koje odlučuje u drugom stupnju o žalbama. Nakon toga Vijeće zatvara to. Mene kao branitelja jako zanima, a kome nije jasno zašto neka ode u Osijek i razgovara s ljudima o načinu na koji je donijeta odluka. Jasno sam rekao da Vijeće može odlučiti hoće li to napraviti s ili bez isključena javnosti, suglasno o odluci isključenja javnosti. Jasno piše kada se može isključiti javnost - radi zaštite određenih interesa i osoba. Nažalost, mi nismo imali priliku vidjeti sadržaj koji nije tajan ako Vijeće na drugostupanjskoj sjednici odluči da se otvori - poručio je Miljević nakon sjednice. 


Podsjetimo, Mamić je dan prije izricanja presude uspio pobjeći u BiH, a nije izručen Hrvatskoj zbog dvojnog državljanstva. Preko svog odvjetnika zatražio je da nazoči raspravi putem videolinka, a sud će odlučiti hoće li mu to dozvoliti ili ne. 

Prema presudi, iz Dinama je izvučeno 116 milijuna kuna. Uz Zdravka Mamića, osuđeni su i njegov brat Zoran Mamić (4,11 godina zatvora) te Damir Vrbanović, bivši izvršni direktor Dinama (tri godine zatvora) i Milan Pernar, poreznik iz Sesveta (4,2 godine zatvora).

U srijedu na Vrhovnom sudu rasprava o suđenju braći Mamić
U srijedu na Vrhovnom sudu rasprava o suđenju braći Mamić

Najveći dio novca, gotovo 80 milijuna kuna, izvučen je, prema nepravomoćnoj sudskoj odluci, preko lažnih aneksa ugovorima o podjeli transfernog obeštećenja tadašnjih Dinamovih igrača Luke Modrića i Dejana Lovrena. Zoran Mamić i Milan Pernar proglašeni su krivim za utaju poreza, što je obuhvaćala druga točka optužnice.

Mamićev odvjetnik tvrdi da Županijski sud u Osijeku nije odgovorio na pitanje gdje je 14 milijuna kuna od ukupno 66 milijuna što ih je Dinamo isplatio Modriću. Dio tog novca, 52 milijuna je Modrić isplatio Mamiću, utvrdio je sud, no ne zna se što je s ostatkom. Mamićeva obrana tražit će se da se presuda ukine i vrati na ponovno suđenje. 

Odgodili suđenje braći Mamić zbog išijasa, razljutili suca: 'Stalno odgađamo rasprave'
Odgodili suđenje braći Mamić zbog išijasa, razljutili suca: 'Stalno odgađamo rasprave'

S druge strane, USKOK u svojoj žalbi navodi da su kazne preblage i neadekvatne za težini kaznenih djela i stupnju odgovornosti. Žele više kazne. 

Vrhovni sud prvostupanjsku presudu može potvrditi, ali i ukinuti te vratiti slučaj na ponovno suđenje. Ako potvrdi osudu, sud im može izreći identične, blaže ili strože kazne. 

Ukoliko Vrhovni sud potvrdi osuđujuću presudu, zatražit će od pravosuđa BiH da Zdravko Mamić odsluži kaznu na području te države jer se tamo nalazi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"