Obavijesti

News

Komentari 103

'Vučemilović je prozivkom Medveda razotkrio za čije političke interese djeluje'

'Vučemilović je prozivkom Medveda razotkrio za čije političke interese djeluje'

Naveli su da je 'nepravedno i zlonamjerno je bilo koga prozivati veleizdajnicima', nakon svega što su Plenkovićeva vlada i Medved napravili i rade za hrvatske branitelje, vojsku, policiju hrvatsko društvo...

'Nepravedno je, nedopustivo i zlonamjerno bilo koga prozivati veleizdajnicima', reagirali su u priopćenju iz Zajednice branitelja HDZ-a 'Gojko Šušak' na optužbe čelnika veterana Tigrova Ilije Vučemilovića na račun ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, piše RTL.

U javnost je procurila snimka na kojoj Vučemilović optužuje ministra Medveda za velezidaju prema hrvatskoj državi i hrvatskim braniteljima. Tvrdi da se predstavnike branitelja na sastanak zove kao korisne budale samo kako bi potvrdili kninski protokol oko kojeg su se političari unaprijed dogovorili.

Procurila snimka: Vučemilović proziva Medveda za veleizdaju, reagirali su iz Ministarstva
Procurila snimka: Vučemilović proziva Medveda za veleizdaju, reagirali su iz Ministarstva

Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i dvije braniteljske udruge reagirale su na Vučemilovićem istup i osudile ga tvrdeći da 'pokušava uznemiriti i podijeliti hrvatske branitelje'. Smatraju kako istup nema za cilj pridonijeti svečanoj i dostojanstvenoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, nego unijeti nemir među stradalničku i braniteljsku populaciju te promovirati i veličati samoga sebe.

Braniteljske udruge osudile Vučemilovićev istup: Medveda optužio za veleizdaju Hrvatske
Braniteljske udruge osudile Vučemilovićev istup: Medveda optužio za veleizdaju Hrvatske

Ministarstvo je navelo je da je riječ o tajno i bez ovlaštenja snimljenoj snimci incidenta nakon sastanka tehničko-organizacijske naravi održanog u četvrtak s ciljem dogovora Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede.

Iz zajednice branitelja HDZ-a 'Gojko Šušak' također su reagirali priopćenjem u kojem navode da je 'nepravedno, nedopustivo i zlonamjerno je bilo koga prozivati veleizdajnicima', nakon svega što su Plenkovićeva vlada i ministar Medved napravili i rade za hrvatske branitelje, vojsku, policiju i cjelokupno hrvatsko društvo u izazovnim vremenima.

Navode i da 'pojedinci, očito u funkciji nečijih političkih interesa', pred obilježavanje Oluje, 'žele unijeti nemir i podjele među hrvatskim braniteljima i hrvatskoj javnosti'. Ponovnom prijetnjom da će istjerati King Konga, stoji u priopćenju, Vučemilović je razotkrio za čije političke interese djeluje.

- Mi hrvatski branitelji, u zajedništvu s našim narodom, naše dane ponosa i slave, važne obljetnice trebamo dostojanstveno i uz zajedništvo obilježavati, a prije svega radi naših suboraca i prijatelja kojih više nema među nama te kojima uvijek moramo iskazati pijetet i nikada ih ne zaboraviti - stoji u priopćenju Zajednice branitelja HDZ-a 'Gojko Šušak'.

ZUHBDRP: Situacija za branitelje se popravila

Predsjednik ZUHBDRP Marijan Smernić ocijenio je kako se dolaskom Medveda na čelo Ministarstva općenita situacija u svezi braniteljske populacije znatno popravila na bolje te da to "nitko iole objektivan ne može osporiti". 

Naveo je kako su njegovi prethodnici "gotovo sve" radili na štetu branitelja i stradalničke populacije te da su htjeli ukinuti posebno resorno Ministarstvo i branitelje "strpati" u kategoriju "socijalnih slučajeva", dok je upravo Medved  predložio novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, ali i Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Smernić kaže kako su pojedinci u istupima u medijima i kroz raspravu u Saboru pokušali nametnuti teze i percepciju u javnosti, a poglavito u braniteljskoj populaciji, kako se Zakon o civilnim stradalnicima donosi isključivo za "ostvarivanje prava srbočetničkih neprijateljskih formacija i njihovih pomagača", a da su se rijetki u svojim raspravama prisjetili 402 ubijene nedužne djece i članova njihovih obitelji, kao i ostalih mnogobrojnih civilnih stradalnika.