Obavijesti

News

Komentari 0

Vučković upozorila: Zbog rata u Ukrajini i poskupljenja EU treba aktivirati set izvanrednih mjera

Vučković upozorila: Zbog rata u Ukrajini i poskupljenja EU treba aktivirati set izvanrednih mjera

Na izvanrednom video-sastanku ministara poljoprivrede EU-a o posljedicama sukoba u Ukrajini, hrvatska ministrica, Marija Vučković, istaknula kako je krajnje vrijeme za aktivaciju izvanrednih mjera

VIDEO

Na izvanrednom video-sastanku ministara poljoprivrede EU-a o posljedicama sukoba u Ukrajini, hrvatska ministrica, Marija Vučković, istaknula kako je krajnje vrijeme za aktivaciju izvanrednih mjera, posebice u kontekstu rasta cijena energenata, gnojiva, transporta, stočne hrane i ostalih troškova.

Ministrica Vučković je istaknula razumijevanje za situaciju u kojoj se trenutno nalazi Ukrajina, s obzirom na hrvatsko iskustvo Domovinskog rata.

Podsjetila je na osnovne ciljeve zajedničke poljoprivredne politike, kako su definirani temeljnim ugovorima EU, a među kojima se ističe osiguranje opskrbe hranom po prihvatljivim cijenama za stanovništvo, uz očuvanje dostojnih uvjeta za život ruralnih zajednica EU.

Vučković je poručila kako nije više dovoljno pratiti stanje na tržištu, već je krajnje vrijeme za aktivaciju izvanrednih mjera, posebno uzimajući u obzir rast cijene energenata i posljedično gnojiva, transporta, stočne hrane i svih ostalih povezanih troškova proizvodnje.

- Moramo biti odlučni i jasno kazati da nam je, kao europskim ministrima zaduženim za opskrbu našeg stanovništva dovoljnim količinama hrane, sigurnost prehrambenih sustava apsolutni prioritet - zaključila je Vučković.

Sastanak EU-ovih poljoprivrednih ministara održan je u srijedu na inicijativu predsjedavajućeg Vijećem, francuskoga ministra poljoprivrede i hrane Juliena Denormandiea, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Na sastanku je predstavljen dokument s kratkom analizom mogućih učinaka na tržište i trgovinu poljoprivrednim proizvodima, s naglaskom na proizvode u kojima uvozom ili izvozom dominiraju države iz pogođene regije, što podrazumijeva Rusiju i Bjelorusiju zbog sankcija, te Ukrajinu zbog ratnih zbivanja.

Također je upućen poziv Europskoj komisiji (EK) na razmatranje korištenja svih raspoloživih alata i mehanizama unutar, ali i izvan zajedničke poljoprivredne politike, kako bi se stvorili uvjeti za pružanje kolektivnog odgovora na trenutnu situaciju.

EK, koji je predstavljao povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, najavio je niz koraka i aktivnosti, što podrazumijeva prijedloge za aktivaciju izvanrednih tržišnih mjera, uključujući i kriznu rezervu, objavu komunikacije o zajedničkom djelovanju u području energetike, inicijalne sastanke vezane uz problematiku sektora svinjskoga mesa itd.

EK je, kako se navodi u priopćenju, pokazao spremnost i na razmatranje svih ostalih prijedloga država članica EU-a.

Ministri poljoprivrede su iskazali solidarnost s Ukrajinom, kao i spremnost na podršku u okviru postojećih mehanizama za humanitarnu pomoć EU-a, ali i izvan njih.

Od EK-a su zatražili konkretne prijedloge mogućih mjera već na sastanku Posebnog odbora za poljoprivredu sljedećeg ponedjeljka.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika
STRAVA NA MEDVEŠČAKU

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika

Liječnička pomoć muškarcu je pružena u Kliničkoj bolnici Merkur gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, javlja zagrebačka policija

Kolege iz Hitne se oprostile od Ivana: 'Prerano si nas napustio, počivaj u miru u nebeskom letu'
POGINUO U AVIONSKOJ NESREĆI

Kolege iz Hitne se oprostile od Ivana: 'Prerano si nas napustio, počivaj u miru u nebeskom letu'

Cessna 182 je u subotu oko 16 sati pala na području Stupnika. Poginuo je vozač Hitne iz Zaprešića te ozlijeđeno još četvero ljudi. Olupina je ostala zaglavljena u gustoj šumi
Avion je bio na servisu dan prije kobnog pada. Mehaničar kaže: 'Ne vjerujem da je do motora'
DOZNAJEMO

Avion je bio na servisu dan prije kobnog pada. Mehaničar kaže: 'Ne vjerujem da je do motora'

Sportski zrakoplov bio je u Sloveniji na 50-satnom pregledu: 'Sad kad je bio 50-satni pregled, motor je bio provjeren na tlu. Znači, motor je obavio sve faze testiranja na tlu', kazao nam je mehaničar