Obavijesti

News

Komentari 25

'Vukovi su nam u godinu dana ubili 500 ždrjebadi. Očajni smo'

'Vukovi su nam u godinu dana ubili  500 ždrjebadi. Očajni smo'
1

Ždrijebe košta oko 3000 kuna, a ako se ubije vuka kazna je 40.000 kuna jer je zaštićena vrsta. Brojnost vukova povećala se i vjeruje se ih ima oko 450 u Hrvatskoj

VIDEO

U zaleđu Novog Vinodolskog i podnožju Male Kapele u zadnjih godinu dana vukovi su zaklali oko 500 ždrjebadi i šteta iznosi oko 1,5 milijuna kuna, tvrdi Mijat Jovanović, predsjednik Konjogojske udruge Primorac.

Ždrijebe košta oko 3000 kuna, a ako se ubije vuka kazna je 40.000 kuna jer je zaštićena vrsta.

Brojnost vukova povećala se i vjeruje se ih ima oko 450. Osim u Gorskom kotaru, rade veliku štetu od Like do Dubrovnika, a viđeni su i u Istri, sisačko-moslavačkoj i karlovačkoj županiji, piše Jutarnji list.

Nije vuk jedini predator na tom području. Tu su još i čagalj, ris i medvjed, ali mještani ističu da su najveći problem vukovi, čija se populacija udvostručila u zadnjih par godina.

U posljednjem Izvješće o stanju populacije vuka u Hrvatskoj iz 2016. godine stoji da se populacija vuka kreće između najmanje 126 i najviše 186 jedinki. To su brojke za 2015. godinu, no to su posljednji podaci koje je HAOP službeno objavio.

Lovci se pak ne slažu s tom brojkom i tvrde da je ona zapravo dvostruko veća. Josip Malnar, predsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, ranije je za Jutarnji list izjavio da je broj jedinki na terenu veći od onoga na papiru.

- Brojnost je sigurno mnogo veća nego što tvrde stručne službe Ministarstva. Držimo da je u Hrvatskoj oko 450 vukova. Mi smo broj utvrđivali svakodnevnim praćenjem, tijekom cijele godine, tragova i lešina, viđanjem živih jedinki i fotozamkama. Ako uzmete da jednom vuku treba od tri do pet kilograma mesa dnevno za preživljavanje, izračunajte koji je to ekvivalent u divljači ili u stoci - kaže Malnar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.