Obavijesti

News

Komentari 9

Vulkan Kilauea se ne smiruje i nije jedini kojeg se treba bojati

Vulkan Kilauea se ne smiruje i nije jedini kojeg se treba bojati

Erupcije vulkana na Havajima i dalje traju i ne zna se kada će se smiriti. Kilauea nije jedini, u ovom trenutku diljem svijeta postoji još nekoliko aktivnih vulkana koji prijete katastrofom

VIDEO

Niz erupcija vulkana Kilauea koji su nakon potresa magnitude 6,9 stupnjeva pogodili Veliki otok na Havajima i dalje se ne smiruje. Iz obližnjeg područja evakuirano je više od 1700 stanovnika, a prema službenim podacima, lava je do sada uništila preko tridesetak kuća na Velikom otoku. Na ugroženom području nalazi se ukupno 770 kuća. 

U nedjelju su se otvorile dvije nove pukotine kroz koje se lava probija iz tla, čime je broj pukotina od četvrtka popodne kada je erupcija počela narastao na deset, piše BBC.

Ne može se predvidjeti trajanje erupcija

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, i od 1983. godine je u konstantnim erupcijama. Osim što je najaktivniji, Kilauea je najmlađi od ukupno pet vulkana na Velikom otoku na Havajima. Stručnjaci kažu da ne mogu predvidjeti koliko dugo će erupcije trajati. 

Havaji pod uzbunom: Erupcije ne staju, a lava uništava kuće
Havaji pod uzbunom: Erupcije ne staju, a lava  uništava kuće

Prije Kilauee, posljednja snažna erupcija zabilježena je prije nekih desetak dana iz vulkana Piton de la Fournaise na francuskom otoku Reunion u Indijskom oceanu.

Ovaj vulkan uz havajski Kilauea također spada jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, s više od 150 erupcija od 17 stoljeća. Vulkan je turistička atrakcija otoka, no područje oko vulkana je zbog čestih erupcija nenaseljeno. 

Masovne evakuacije na Filipinima i Sumatri

Početkom godine, svijet je zatresao niz erupcija vulkana Mount Mayon na Filipinima. Evakuirano je više od 56 tisuća ljudi, a eksplozije lave dosezale su visine od 500 do 700 metara u vis s oblacima pepela i od pet kilometara.

Pet godina ranije, u erupciji pepela poginulo je pet penjača, a erupcija zabilježena 1814. godine odnijela je 1200 ljudskih života i zakopala čitav grad. 

Bujica usijanog plina od 4 km: Eruptirao vulkan na Sumatri
Bujica usijanog plina od 4 km: Eruptirao vulkan na Sumatri

Ni mjesec dana kasnije, Vulkan na indonežanskom otoku Sumatri eruptirao je veljači ove godine, ispuštajući bujice usijanog plina od četiri kilometra. 

 

Najopasniji u susjedstvu

Stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju na aktivnost supervulkana Campi Flegrei, koji se nalazi manje od 400 km udaljen od Dubrovnika, kao na jedan od najopasnijih vulkana na svijetu.

Od zadnje masivne erupcije tog vulkana prošlo je oko 40 tisuća godina, proizvela je oko 350 kubičnih kilometara lave i stijenja, a ostaci te erupcije pronađeni su u Rumunjskoj i Rusiji. S obzirom na seizmičku aktivnost, geolozi upozoravaju da će se eksplozija u Campi Flegrei sasvim sigurno dogoditi, a erupcija predstavlja ozbiljnu prijetnju za milijune ljudi. 

Etna je izazvala strah: 'Samo da se ne probudi supervulkan'
Etna je izazvala strah: 'Samo da se ne probudi supervulkan'

Još jedna vulkanska prijetnja u Europi je Vezuv, smješten devet km od Napulja, s posljednjom velikom erupcijom 1979. godine u kojoj su uništeni Pompeji i Herculaneum i još nekoliko gradova.

Od posljedica erupcije poginulo je 16 tisuća ljudi. Komadi stijenja, vulkanskog pepela i pare dostizali su 22 km u visinu, a geolozi su izračunali da je u erupciji izašlo oko četiri kubična kilometara stijenja i lave. Vezuv je od tada eruptirao još tridesetak puta, a i dalje se smatra jednim od najopasnijih vulkana na svijetu koji ugrožava i do šest milijuna ljudi naseljenih u njegovom širem području.

Vlada panika, počela masovna evakuacija: 'Stalno jako trese!'
Vlada panika, počela masovna evakuacija: 'Stalno jako trese!'

Od aktivnih vulkana koji i dalje prijete velikim materijalnim štetama tu je i Etna, koja osim što je s 3.330 metara najviši vulkan u Europi, Etna u Italiji je ujedno i među aktivnijim europskim vulkanima s konstantnim erupcijama već pola milijuna godina. Posljednja velika eksplozija lave bila je u svibnju 2016. iz kratera Voragine. 

Osim Etne, još jedan talijanski vulkan kojeg se svrstava među najaktivnije na svijetu je Stromboli, smješten u Tirenskom moru. Riječ je o vulkanskom stošcu koji izvire iz mora 926 metara. Posljednja velika erupcija zabilježena je 2002. godine kada je izlijevanje izazvalo manji tsunami.

Neki od najsmrtonosnijih u povijesti

Najveća zabilježena erupcija vulkana u povijesti dogodila se iz vulkana Moutain Tambora na indonezijskom otoku Sumbawa u kojoj je poginulo 100.000 ljudi. Manje erupcije i praćene parom izlazile su još mjesecima, goleme količine dima koje su prema nekim procjenama iznosile oko 400 milijuna tona plina ohladile su zemlju, uništile usjeve što je dovelo do masovnog gladovanja stanovništva. 

Po razmjerima štete i ljudskih žrtava, Sumbawu u stopu slijedi vulkanski otok Krakatoa, smješten u Indoneziji između Jave i Sumatre. Eksplodirao je 1883. godine, a silina eksplozije bila je 13.000 puta veća od atomske bombe bačene na Hirošimu 1945. Erupcija je izazvala tsunami visok četrdesetak metara, a u to je katastrofi poginulo oko 36 tisuća ljudi. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"