News

Komentari 1

Vulkan na Kanarima mogao bi eruptirati, evakuacija u tijeku

Vulkan na Kanarima mogao bi eruptirati, evakuacija u tijeku

Prema vrhu kratera ide velika količina magme i zabilježili smo intenzivnu seizmičku aktivnost, rekao je vulkanolog Carracedo. Ne zna se kada će vulkan eruptirati

Policija je započela s evakuacijom stanovnika i turista s otoka El Hierro na Kanarima zbog mogućnosti jake erupcije vulkana. Seizmolozi su od srijede do četvrtka ujutro zabilježili više od 150 slabijih podrhtavanja te su uvjereni kako će vulkan eruptirati uskoro. Još tijekom noći na četvrtak 53 stanovnika je napustilo svoje domove.

Na otoku inače ukupno živi oko 10.000 ljudi. Lokalne vlasti zatvorile su tunel koji povezuje dva najveća grada na otoku te su zatvorili sve škole. 

- Prema vrhu kratera ide velika količina magme i u posljednje smo vrijeme zabilježili intenzivnu seizmičku aktivnost. Ne znamo hoće li se magma izliti iz kratera vulkana, niti znamo hoće li vulkan eruptirati sutra, prekosutra ili za nekoliko mjeseci - kazao je vulkanolog Juan Carlos Carracedo. Dodaje kako je to područje od 19. srpnja ove godine pogodilo više od 8000 manjih potresa.

Posljednja erupcija vulkana na Kanarima je bila 1971. godine na otoku La Palma. Na otoku El Hierro je posljednja erupcija bila 1793. godine i trajala je mjesec dana. Otok ima oko 250 malih kratera, a najmanji je otok na Kanarima, javlja Daily Mail.