Obavijesti

News

Komentari 285

Njemačka: 'Novi soj virusa neće utjecati na učinkovitost cjepiva'

Njemačka: 'Novi soj virusa neće utjecati na učinkovitost cjepiva'

U bolnicma diljem Srbije i dalje je smješten veliki broj oboljelih - ukupno 9604, od kojih je 314 na intenzivnoj njezi i respiratorima. Srbija je dobila i drugu Covid bolnicu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.08

'Novi soj neće utjecati na učinkovitost cjepiva' 

Stručnjaci Europske unije zaključili su da su sadašnja cjepiva protiv koronavirusa učinkovita protiv novog soja otkrivenog u Velikoj Britaniji, objavila je u nedjelju navečer njemačka vlada. 

"Prema svemu što trenutno znamo i nakon rasprave europskih stručnjaka, novi soj ne utječe na cjepiva i ona ostaju učinkovita", izjavio je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

"To su vrlo dobre vijesti", dodao je na državnoj televiziji ZDF-u ministar čija zemlja predsjeda Europskom unijom.

Posebno je govorio o učinkovitosti cjepiva Pfizer/BioNTecha, koje se već primjenjuje u nekoliko zemlja u svijetu i koje ću uskoro dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove.

Sastanak stručnjaka iz zemalja EU-a o toj temi održan je u nedjelju, rekao je glasnogovornik ministarstva.  

Mutacija virusa otkrivena je u Velikoj Britaniji i brojne europske zemlje su reagirale obustavom letova iz te zemlje. London je također najavio stroga ograničenja kretanja u nekim dijelovima zemlje.

London je objavio da se novi soj koronavirusa za 70 posto širi brže od prethodnog. 

Nekoliko slučajeva je prijavljeno u Danskoj (devet) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Njemačka, predsjedavajuća EU je za ponedjeljak sazvala krizni sastanak stručnjaka raznih zemlja kako bi koordinirali odgovor na tu novu prijetnju, rekao je glasnogovornik. 

Radi se o sastanku Europskog mehanizma za krizne situacije (IPCR) kojem se EU obraća u slučajevima velikih zdravstvenih, okolišnih i terorističkih opasnosti.

21.57

Europske zemlje obustavljaju letove s Britanijom 

Britanski europski susjedi počeli su u nedjelju zatvarati vrata putnicima iz te zemlje, zabrinuti zbog brzog širenja novog soja koronavirusa u Britaniji.

Francuska od nedjelje u ponoć obustavlja sva putovanja, uključujući i prijevoz robe cestovnim, zračnim, morskim ili željezničkim putem, objavila je vlada u Parizu.

"Bit će moguć samo prijevoz robe bez pratnje. Ova mjera ne utječe na ulazak osoba ili prijevoz u Veliku Britaniju", stoji u priopćenju.

I irska vlada će obustaviti sve zračne veze najmanje 48 sati. Pomorske veze se nastavljaju, a odluka će se ponovno razotriti u utorak, objavila je irska vlada.

Iste odluke ranije su donijele Njemačka, Austrija, Bugarska, Nizozemska, Belgija i Italija.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom. 

O tome su ranije u nedjelju razgovarali Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula Von der Leyen i Charles Michel.

Britanska vlada odlučila je od nedjelje uvesti stroge mjere za London i jugoistok Engleske, pogodivši time planove o božićnim okupljanjima, kako bi pokušala suzbiti širenje zaraze pripisano novom soju koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da "pojačaju kontrolu" zbog novog soja koronavirusa koji kruži Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju njezin europski ogranak za AFP.

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, navodi WHO koji preporučuje svojim zemljama članicama da "povećaju kapacitete za sekvenciranje" virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj, rekla je glasnogovornica.

Kako navodi WHO, osim "prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji", on bi "mogao utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda", opet po "prvim informacijama".

No nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se i o tome istražuje.

WHO će pružiti više informacija čim bude imao "jasniju sliku o osobinama novog soja", rekla je glasnogovornica WHO-a za Europu, odgovarajući na upit AFP-a.

"Diljem Europe, gdje se virus brzo širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju", ističe UN-ova organizacija.

Na svjetskoj razini WHO preporučuje "svim zemljama da, ako je moguće, povećaju svoje kapacitete sekvenciranja virusa Sars-Cov-2 i da razmjenjuju podatke na međunarodnoj razini, napose ako se otkriju iste problematične mutacije".

17.28

Srbija: 3534 nova slučaja zaraze, preminulo 54 pacijenata 

U protekla 24 sata u Srbiji su potvrđena 3534 nova slučaja covida-19, a preminule su 54 osobe, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravlja.

U bolnicma diljem Srbije i dalje je smješten veliki broj oboljelih - ukupno 9604, od kojih je 314 na intenzivnoj njezi i respiratorima.

Dosad je testirano  2.141.775 uzoraka, a sa danas potvrđena 3534 slučaja Srbija je za 62 novozaražena premašila  granicu od 300.000 registriranih infekcija covida 19.

Od početka epidemije ukupno je preminulo 2686 osoba, a stopa smrtnosti je 0,89 posto.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smještaj odraslih i starijih koronavirus potvrđen je kod više od 2900 osoba - 2081 korisnika i 888 djelatnika.

Srbija je danas dobila i drugu specijaliziranu covid bolnicu izgrađenu na prostoru bivše vojarne u Kruševcu,  a prijem prvih pacijenata najavljen je za ponedjeljak ujutro.

Od ponedjeljka stupa na snagu i mjera kojom je propisan obavezan negativan PCR test ne stariji od 48 sati za sve strance i srbijanske državljane koji namjeravaju ući u Srbiju.

Iznimka su državljani Srbije kojima će biti dopušten ulazak na teritorij Srbije, ali uz obaveznu desetodnevni kućnu karantenu i mogućnost da tu obvezu skrate donesu li u međuvremenu negativan PCR test.

U Srbiji je na snazi djelomično zatvaranje i skraćenje radnog vremena do 18 sati tijekom tjedna, a vikendom od 17 sati u petak do pet ujutro u ponedjeljak, osim za trgovine prehrambenim proizvodima, ljekarne i točenje goriva na benzinskim postajama.

15.47

Prosvjed covid skeptika u Berlinu 

U Berlinu su se okupili covid skeptici koji prosvjeduju protiv novih mjera.

Naime, u Njemačkoj su donesene nove restrikcije kako bi se usporilo širenje korona virusa i time smanjio broj zaraženih, piše Sputnik News.

Prema propisima objavljenim u srijedu zatvorene su sve tvrtke koje trenutno svojim radom nisu nephodne u zemlji dok je stanovnicima zabranjeno okupljanje za proslavu Nove godine. 

Njemačka trenutno ima više od 1,4 milijuna potvrđenih slučajeva, a 18. prosinca je zabilježen najveći porast  broja novozaraženih od početka pandemije dok su smrtni sučajevi dosegli vrhunac 16. prosinca. 

15.31

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da postrože mjere protiv korona virusa zbog pojave novog soja u Velikoj Britaniji, piše Barron's

Potvrđeno je devet slučajeva novog soja korona virusa kod ljudi izvan Velike Britanije. 

Slučajevi su prijavljeni u Danskoj, Nizozemskoj i Australiji.

- Diljem Europe, gdje se korona virus intenzivno širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju - objašnjavaju iz WHO-a. 

Komentari 285