Obavijesti

News

Komentari 202

Štićenica (101) doma za starije prva se cijepila u Njemačkoj

Štićenica (101) doma za starije prva se cijepila u Njemačkoj

Cjepljenje počinje u svim zemljama Unije sutra. Mjeseci cjepljenja su pred nama. Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno a stručnjaci kažu da ćemo se kao društvo zaštiti ukoliko 70 posto stanovnika bude cijepljeno...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Njemačka: 101-godišnja korisnica doma umirovljenika prva primila cjepivo
Dan uoči službenog početka kampanje cijepljenja u Njemačkoj, 101-godišnja korisnica doma umirovljenika u regiji Saskoj-Anhalt na istoku zemlje, postala je prva Njemica koja je u subotu primila cjepivo protiv koronavirusa, izvijestila je lokalna televizija MDR.

Edith Kwoizalla (101), korisnica je Centra za brigu o osobama treće životne dobi u Halbertstadtu u kojemu je u subotu cjepivom Pfizer/BioNTecha cijepljeno 40 njegovih korisnika te 11 njegovateljica, rekao je njegov upravitelj Tobias Krüger za AFP, potvrdivši informacije njemačkih medija.

- Za nas je svaki dan važan i dragocjen - dodao je Immo Kramer, službenik centra za cijepljenje u ovoj njemačkoj regiji za regionalnu radioteleviziju MDR.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn ranije u subotu je kazao da su kamioni na putu prema domovima umirovljenika kojima će se prvima u državi isporučiti cjepivo protiv covida-19. 

Do kraja godine savezna vlada planira podijeliti više od 1,3 milijuna doza cjepiva lokalnim zdravstvenim vlastima, a zatim tjedno tijekom siječnja još po 700.000 doza.

- U početku može biti manjih prepreka, no to je sasvim uobičajeno u logistički ovako složenome procesu - rekao je Spahn.

- Ovo je cjepivo ključno za pobjedu nad pandemijom. Ono je ključ koji će nam omogućiti da se vratimo normalnom životu - rekao je Spahn na konferenciji za novinare, istodobno pozvavši mlade da se još malo strpe te da ograniče kontakte kako bi na taj način ograničili i širenje pandemije.

Pobjeda virusa "bit će dugoročan posao" za sve nas, upozorio je, dodavši kako vjeruje da jesen, zima i božićni blagdani iduće godine više ne bi smjeli biti uvjetovani pandemijom.

Njemačka, zemlja s 83 milijuna stanovnika podigla je više od 400 centara u kojima će se provoditi cijepljenje. Među njima su i goleme hale u nekadašnjim berlinskim zračnim lukama Tegel i Tempelhof te dvorana u Hamburgu u kojoj se održavaju veliki sajmovi. 

Cijepljenje će biti besplatno i dostupno svima od sredine 2021. godine, kada bi se trebalo završiti s imunizacijom prioritetnih skupina stanovništva. Obveza cijepljenja ne postoji. 

Po subotnjim podacima Instituta za zarazne bolesti Robert Koch broj potvrđenih slučajeva zaraze covidom u Njemačkoj porastao je za 14.455 na 1.627,103. Po podacima istog instituta dosad je u toj zemlji od posljedica covida ukupno umrlo više od 29.000 ljudi.

22.15

Biden poziva Trumpa da što prije potpiše paket pomoći u pandemiji

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden još je jednom pozvao Donalda Trumpa da potpiše zakon o paketu pomoći za ugrožene pandemijom covida-19 koji je Kongres donio uz potporu republikanaca i demokrata.

Odbijanje republikanskog predsjednika da to učini je neodgovorno te će imati "poražavajuće posljedice", izjavio je u subotu demokrat Biden. U slučaju da Trump odmah ne potpiše paket, oko 10 milijuna Amerikanaca izgubilo bi naknadu za nezaposlenost, upozortio je Biden.

Kongres je odobrio Covid-19 paket pomoći vrijedan više od 900 milijardi dolara, no Trump je tu odluku blokirao, nazvavši zakon "sramotnim" te zahtijevajući da se iznosi pomoći građanima povećaju sa 600 na 2000 dolara.

- Trump napušta obitelji kojima su naknade za nezaposlenost prijeko potrebne za opskrbu hranom i plaćanje stanarine. Republikanci se moraju prestati igrati dok Amerikanci gladuju -  objavila je na Twitteru demokratska senatorica Elizabeth Warren.

Početak siječnja je službeni vremenski rok do kojeg Trump može potpisati zakon ili na njega staviti veto.

Dio proračuna savezne vlade usvojen je zajedno s paketom poticaja. Odluka o privremenom financiranju istječe već u ponedjeljak.

Ako Trump do tada ne potpiše zakonodavni paket, vlada će biti prisiljena obustaviti poslovanje, što bi dovelo do prekida rada.  

- Za samo nekoliko dana istječe vladino financiranje, čime se u pitanje dovode usluge i plaće za vojno osoblje - upozorio je Biden.

Nakon inauguracije koja se treba održati 20. siječnja, Biden se namjerava založiti za još jedan paket poticaja sa svrhom obuzdavanja pandemije i jačanja gospodarstva.

21.30

Rohani: SAD traži da transfer iranskog novca za cjepivo ide preko američkih banaka

Sjedinjene Države zatražile su da transfer iranskog novca namijenjenog za kupnju cjepiva protiv covida-19 ide preko američkih banaka, rekao je u subotu iranski predsjednik Hasan Rohani, dodavši i kako strahuje da bi Amerikanci novce mogli zaplijeniti.

Američki predsjednik Donald Trump jednostrano je godine 2018. povukao Sjedinjene Države iz iranskog sporazuma o nuklearnom programu zaključenog s velikim svjetskim silama 2015. te je uveo oštre ekonomske sankcije protiv Teherana.

Iran posjeduje zamrznutu imovinu u nekoliko zemalja svijeta, među kojima su i Sjedinjene Države, njegov zakleti neprijatelj.

U teoriji su od američkih sankcija izuzeti hrana i lijekovi, no realno međunarodne banke obično odbijaju transakcije koje uključuju Iran da bi izbjegle potencijalne sudske sporove.

- Željeli smo prenijeti sredstva iz zemlje u kojoj se nalaze naši novci - namijenjeni kupnji cjepiva i "ta je zemlja to prihvatila", rekao je Rohani na sastanku Odbora za borbu protiv novog koronavirusa, ne otkrivši o kojoj je zemlji riječ. 

- Ured za kontrolu strane aktive američke riznice (OFAC)" najprije je odgovorio da nema nikakvih problema kada je posrijedi prijenos sredstava u drugu banku, no potom nas je izvijestio da bi novci trebali ići kroz neku američku banku prije nego što ih se prebaci za kupnju cjepiva - rekao je Rohani.

- Tko može vjerovati ljudima poput vas? Ukrali ste nam novce gdje god ste na njih naišli - rekao je, aludirajući na američku administraciju.

U travnju je Rohani slavio "veliku pravnu pobjedu" jer je u Luksemburgu deblokirao svotu od 1,6 milijarda dolara zamrznutih na zahtjev Washingtona.

S više od 54.500 mrtvih i gotovo 1.195.000 osoba zaraženih koronavirusom, Iran je, po službenim statistikama najteže pogođena zemlja pandemijom covida-19 na Bliskome istoku.

Početkom prosinca ministar zdravstva objavio je da je Iran "unaprijed kupio" oko 16,8 milijuna doza cjepiva putem Covaxa, neovisnog mehanizma koji omogućuje pristup cjepivu, koji je uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO).

Cjepivo bi "moglo biti skuplje i stići nešto kasnije, no sigurno ćemo ga nabaviti", rekao je u subotu Rohani.

Istodobno iranske zdravstvene vlasti pozivaju dobrovoljce da se prijave za početak kliničkih ispitivanja na vlastitom cjepivu koje je ta zemlja počela razvijati na proljeće.

21.15

Švicarska priznala pogreške tijekom prvog vala epidemije

Švicarski ministar zdravstva Alain Berset priznao je u subotu da je švicarska vlada bila pretjerano optimistična nakon prvog vala epidemije covida-19 kada je odlučila ublažiti restriktivne mjere, što je u drugome valu rezultiralo jednom od najviših stopa slučajeva zaraze u Europi.

- Ljetos, pri kraju prvog vala, imali smo osjećaj da je najgore prošlo, a to je bila jedna od najvećih pogrešaka - rekao je ministar za televiziju SRF. Nakon tog prvog vala, "bili smo preoptimistični jer smo pomislili da bismo u jesen mogli ponovno nastaviti s velikim događanjima", poput nogometnih utakmica i hokeja na ledu.

- No ono najgore u upravljanju nekom krizom je blokirati se i ne raditi ništa. Pogriješite li, jedno je jasno - to morate ispraviti što je brže moguće - kazao je Berset, ocijenivši da se novoga koronavirusa nećemo tako skoro riješiti.

- Mislim da će virus ostati cirkulirati unatoč cjepivima i lijekovima - rekao je. 

Za vrijeme prvoga vala u ožujku Švicarska nije bila toliko snažno pogođena epidemijom poput ostalih europskih zemalja i nije uvela jako stroge restrikcijske mjere, a potom ih je počela postupno ublažavati. 

No nakon samo tri nova slučaja evidentirana 1. lipnja, epidemija se u listopadu naglo razbuktala, a broj novih slučajeva zaraze, hospitaliziranih i smrtnih slučajeva udvostručavao se iz tjedna u tjedan.

Švicarska, zemlja s 8,6 milijuna stanovnika, sada dnevno ima oko 5000 novih slučajeva zaraze koronavirusom i oko stotinu smrtnih slučajeva.

- Put koji je izabrala Švicarska ima svoju cijenu. Zahtijeva individualnu odgovornost, razum i dugoročnu viziju. Ako ni to ne bude funkcioniralo, morat ćemo pooštriti mjere - istaknuo je ministar.

Kampanja cijepljenja protiv covida-19 u Švicarskoj je počela u srijedu, četiri dana nakon što su vlasti odobrile cjepivo tvrtki Pfizer/BioNTech.

Berset je pozvao na jačanje suradnje međunarodnih organizacija koje se bave krizom, posebno Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) čiji je rad oštro kritizirao američki predsjednik u odlasku Donald Trump.

Berset smatra da bi bez djelovanja WHO-a, današnja situacija s pandemijom bila puno lošija. 

20.15

Ambriović Ristov: Cjepivo je sigurno

Predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu i članica Vladina Znanstvenog savjeta Andreja Ambriović Ristov izjavila je u subotu za HTV kako je dolazak cjepiva u Hrvatsku 'početak kraja nenormalnog stanja u kojem živimo već deset mjeseci'.

U Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) jutros je stiglo prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech, a cijepljenje počinje u nedjelju, 27. prosinca.

Gostujući u večerašnjem Dnevniku HTV-a Ambriović Ristov je istaknula da kraj nenormalnog stanja neće biti tako brz, već će ljudi morati još malo pričekati, jer dinamika cijepljenja će odrediti koliko brzo će doći do kolektivnog imuniteta.

Pretpostavlja se da bi taj imunitet mogao biti 70 posto, ali postoji mogućnost da će se morati procijepiti i veći broj populacije, dodala je.

Predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković također je poručila kako se ljudi još uvijek ne mogu opustiti i trebaju poštovati mjere koje su na snazi.

- Ne možemo popusti ove mjere. Mjere su dobre, Vlada je dobro odlučila, jer prije dva tjedna kada su mjere uvedene, počeo je padati broj novooboljelih. Nažalost vidimo mali pad kod onih koji su primljeni u bolnice, međutim, pad umrlih se još uvijek, nažalost, ne vidi - naglasila je Ambriović Ristov.

Dodala je kako ćemo morati živjeti s mjerama sve dok se većina stanovništva ne procijepi i dok se ne vidi da je virus počeo manje cirkulirati u populaciji.  Rekla je i da ćemo teško skinuti maske na jesen, ali će se ipak vidjeti kraj koji se nazire.

Poručila je da je cjepivo sigurno, te se cijepljenjem ništa neće promijeniti u našem genomu.

- Mi ćemo ostati i dalje takvi kakvi jesmo, cjepivo je potpuno sigurno - rekla je Ambriović Ristov.

Istaknula je da oprezni trebaju biti samo oni koji imaju povijest težih alergijskih reakcija.

- Protokol cijepljenja je takav da svaki pacijent treba pričekati 30 minuta nakon što se cijepi. To je uobičajeni protokol za sva cjepiva i za mnoge lijekove koji se primaju intravenozno - pojasnila je. Ako se i dogodi reakcija, dodala je, postoji način na koji se čovjeku može pomoći.

Podsjetila je i kako ne postoji kontraindikacije za osobe koje su alergične, primjerice, na penicilin, jaja te orašaste plodove.

- Eventualno postoji kontraindikacija za osobe koje uvijek reagiraju na bilo što strano težom alergijskom reakcijom.  Međutim, to je vrlo, vrlo rijetko - rekla je Ambriović Ristov.

Komentari 202