Obavijesti

News

Komentari 192

Gotov sastanak Putina i Xija: Mi smo na pravoj strani povijesti kada je u pitanju Ukrajina

Gotov sastanak Putina i Xija: Mi smo na pravoj strani povijesti kada je u pitanju Ukrajina

Ruska agresija na ukrajinski teritorij traje više od godinu dana. Haški sud je prije nekoliko dana izdao nalog za Putinovo uhićenje, a ruski predsjednik ne mari previše, štoviše diplomatski se sastaje s Xi Jinpingom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.18

MMF postigao dogovor o programu pomoći Ukrajini vrijednom 15,6 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) postigao je dogovor na razini osoblja s Ukrajinom za četverogodišnji financijski aranžman vrijedan otprilike 15,6 milijardi dolara (12,8 milijardi funti).

Sporazum, koji tek treba odobriti upravni odbor MMF-a, uslijedio je nakon višemjesečnih razgovora između osoblja MMF-a i ukrajinskih dužnosnika.

Šef MMF-a za Ukrajinu, Gavin Gray, rekao je da se očekuje da će paket potpore "pomoći u mobilizaciji opsežnog koncesijskog financiranja od međunarodnih donatora i partnera Ukrajine".

Rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu imala "razoran utjecaj" na ukrajinsko gospodarstvo, koje se prošle godine smanjilo za 30 posto.

"Veliki dio kapitala je uništen, a razine siromaštva su porasle", rekao je Gray.

Očekuje se da će Ukrajina doživjeti "postupni gospodarski oporavak" u nadolazećim mjesecima dok se oporavlja od raširene štete na kritičnoj infrastrukturi.

Ali "suprotni vjetrovi i dalje postoje", dodao je Gray, "uključujući rizik od daljnje eskalacije sukoba".

Rekao je da osoblje MMF-a očekuje promjenu u ukrajinskom realnom bruto domaćem iznosu za 2023. u rasponu od -3% do +1%.

Članovi odbora MMF-a trebali bi razmotriti sporazum u sljedećih nekoliko tjedana.

21.38

Vladimir Putin i Xi Jinping obećali prijateljstvo, ali bez napretka po pitanju Ukrajine

24sata

Xi Jinping i Vladimir Putin završili su u utorak dvodnevne razgovore toplim riječima o prijateljstvu između Kine i Rusije i zajedničkim kritikama Zapada, ali bez znakova diplomatskog napretka oko Ukrajine.

Xijev posjet Moskvi - koji je Kremlj dugo hvalio kao iskaz potpore svog najmoćnijeg prijatelja - obilježila je demonstracija prijateljstva. Dvojica čelnika jedan su drugog nazivali dragim prijateljima, obećali su gospodarsku suradnju i opisali odnose svojih zemalja kao najbolje ikada.

Više pročitajte OVDJE.

21.01

Japanski premijer posjetio Buču: Ovo je znak solidarnosti i jake suradnje Ukrajine i Japana

24sata

Japanski premijer Fumio Kishida je u okviru svog "povijesnog" posjet Ukrajini u utorak obišao Buču, gradić nedaleko od Kijeva koji je postao simbol zlodjela ruske okupacije.

Kishida je stigao u Buču vlakom rano poslijepodne, odmah nakon dolaska u Kijev i prije susreta s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Kijev njegov dolazak u zemlju u ratu smatra "povijesnim". Kishida je jedini čelnik neke države iz skupine G7 koji dosad nije bio u Kijevu.

Više pročitajte OVDJE.

20.25

Putin Xiju: Moskva želi da Kinezi zamijene zapadne tvrtke

24sata

Moskva je spremna pomoći kineskim tvrtkama da zamijene zapadne kompanije koje su napustile Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin kineskom vođi Xi Jinpingu na sastanku u Kremlju.

Drugog dana Xijeva posjeta Moskvi, Putin je rekao da su razgovarali i o predloženom plinovodu Snaga Sibira 2 kojim bi se ruski plin transportirao u Kinu.

Rusija je projekt predstavila prije više godina, ali je sada aktualiziran pošto se Rusija okrenula Kini koja bi kao strateški kupac zamijenila Europu.

Više pročitajte OVDJE.

19.24

Ukrajina će dobiti tenkove Abrams od SAD-a ove jeseni?

24sata

Pentagon planira ubrzati isporuku tenkova Abrams Ukrajini, rekao je američki dužnosnik i izvor upoznat sa situacijom, a plan je isporučiti ključnu opremu Kijevu već ove jeseni.

U siječnju je Bidenova administracija obećala isporučiti Ukrajini 31 napredni tenk M1A2 Abrams nakon što je mjesecima izbjegavala ideju o raspoređivanju tenkova koje je teško održavati u Ukrajini.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari 192