Obavijesti

News

Komentari 219

Za 37 posto Hrvata silovanje je u nekim situacijama opravdano

Za 37 posto Hrvata silovanje je u nekim situacijama opravdano
1

16 posto ispitanika smatra da je silovanje opravdano ako žena nosi "provokativnu odjeću", njih 19 posto smatra da je opravdano ako je žena pod utjecajem alkohola ili droge

VIDEO

Žrtva silovanja je bila pijana? Flertovala je s napadačem ili bila oskudno odjevena? U nekim europskim zemljama, više od 55 posto populacije smatra da je u navedenim situacijama seksualni odnos bez pristanka opravdan.

Gledajući u cjelini, jedna četvrtina odnosno 27 posto Europljana dijeli isto mišljenje, pokazuju rezultati istraživanja Eurobarometra prevedenog u lipnju u kojem je sudjelovalo gotovo 30.000 ispitanika.

ebs_449_sum_en by vesna_gubo on Scribd

Šokantni rezultati

Čak 37 posto Hrvata, ali i Hrvatica, smatra da je seksualni odnos bez pristanka opravdan u nekim situacijama.

16 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da je silovanje opravdano ako žena nosi "provokativnu odjeću", njih 19 posto smatra da je opravdano ako je žena pod utjecajem alkohola ili droge, 15 posto da je opravdano ako je žena prije silovanja "flertovala" s počiniteljem, 9 posto da je opravdano ako silovana osoba nije jasno rekla "ne" ili se nije fizički branila od napada, 4 posto tvrdi da je silovanje OK ako je osoba šetala sama po noći, šest posto smatra da je opravdano ako osoba ima nekoliko seksualnih partnera, a 11 posto da je opravdano ako osoba koja je silovana svojevoljno odlazi kući s osobom koja ju je napala.

Postotak ispitanika koji silovanje smatra opravdanim u nekim situacijama mnogo je viši u Istočnoj i Središnjoj Europi, odnosno Rumnjuskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Češkoj. 

U 16 država članica Europske unije ispitanici su skloni vjerovanju da je silovanje opravdano u slučaju da je osoba pijana ili pod utjedajem droga - u Rumunjskoj njih 30 posto, Mađarskoj 24 posto, Bugarskoj 21 posto i Latviji 20 posto. S druge strane, u Švedskoj, Finskoj, Španjolskoj i Danskoj silovanje u ovim situacijama opravdava samo 2 posto ispitanika.

Najviše ispitanika u Mađarskoj smatra da je silovanje opravdano ako je osoba prije napada flertovala s počiniteljem - njih 19 posto. Slijede Rumunjska i Češka sa 17 posto.

Švedska (6 posto) i Španjolska (8 posto) su jedine dvije zemlje članice EU-a u kojima ispitanici tvrde da niti jedna od ovih situacija ne opravdava silovanje. U svim drugim zemljama barem svaki peti ispitanik smatra da je silovanje opravdano u barem jednoj od navedenih situacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 219
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku
VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.