Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
43 komentara

Za aktiviranje mandata HDZ-ovcu jedva se skupilo 76 ruku

Saborski zastupnici ovoga tjedna radit će četiri dana. U petak nakon glasovanja odlaze na mjesec dana zimskog odmora. Stanka u radu Sabora propisana je Ustavom i traje od 15. prosinca do 15. siječnja...

Zagreb: 15. sjednica Sabora nastavljena dopunom dnevnog reda i slobodnom raspravom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
43 komentara

Na početku ovotjedne sjednice saborski zastupnici minutom šutnje odali su počast prvom predsjedniku Franji Tuđmanu. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvijestio je da su u ime Hrvatske, Tuđmanu na zagrebačkom Mirogoju počast odali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković te on kao predsjednik Sabora.

Dopunjen je i dnevni red, a među točkama za raspravu je i oporbeni prijedlog za opoziv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Na početku sjednice Arsen Bauk (SDP) tražio je od predsjednika Sabora da ublaži sankciju koju je zastupniku Gordanu Marasu u petak izrekao predsjedavajući Željko Reiner. Naime, Reiner je Marasa udaljio sa sjednice u dvostrukom trajanju što se odnosilo na prošli petak, a sankcija vrijedi i za danas. Predsjednik sabora podsjetio je da se zastupnik mogao obratiti nadležnom oboru za Ustav te da ako to nije učinio, on mora slijediti sankciju koja je izrečena.

Uz manje probleme aktivirali su mandat novo zastupniku HDZ-a. Naime, Sunčani Glavak (HDZ) počeo je mandat zastupnice u Europskom parlamentu nakon što je Dubravka Šuica imenovana potpredsjednicom Europske komisije. Glavak je u saborskim klupama mijenjala ministra Darka Horvata, a sada na to mjesto dolazi Dražen Srpak. No u sabornici nije bilo dovoljno zastupnika za glasovanje. Prvo su nedostajala četiri zastupnika, pa je Jandroković pozvao kolege da dođu u sabornicu kako bi kolegi mogli aktivirati mandat. 

- Je l' ima netko od naših - pitao je Jandroković. 

U sabornicu su stigla dva zastupnika. Zatim je Jandroković uočio Kažimira Vardu (BM 365) i čekao se još jedan zastupnik. 

- Je l' tu kolega Maras da stavim na glasovanje da ga se primi natrag - uz smijeh je Jandroković što je nasmijalo prisutne u sabornici.

Iako je već želio proglasiti da nema dovoljan broj zastupnika za potvrđivanje mandata novom zastupniku HDZ-a, primijetio ulazak zastupnika čija ruka, u ovom slučaju bila presudna. 

- Hoće li to biti to - pitao je Jandroković tajnika plenarne sjednice. 

Nakon potvrde da u sabornici ima dovoljno zastupnika Jandroković je pridošle pozvao da se uključe te je Srpaku aktiviraju mandat. On je potvrđen jednoglasno sa 76 glasova.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message